Bästa elvan GW#25

Sundsvall och Hammarby kommer med sällsynta bidrag till backlinjen när omgångens bästa elva tas fram. Och bäst av alla? Peking-mittfältaren Alexander Fransson.

Målvakt: Oscar Jansson (ÖSK), 5,0Mkr: 10 poäng
Örebro-målvakten Oscar Jansson tar plats i omgångens bästa elva för första gången! Detta efter en stark insats med sex räddningar och en hållen nolla hemma mot Östersund.

Back: Carlos Moros Gracia (SUN), 5,3Mkr: 14 poäng
Spanjorens mäktiga nick på hörna gav Giffarna 1–0 i vad som blev en livsviktig 2–0-seger borta mot Kalmar.

Back: Lars Krogh Gerson (NOR), 6,7Mkr: 14 poäng
Ett straffmål mot Eskilstuna och en hållen nolla för Norrköpings Lars Krogh Gerson, som är med i bästa elvan för tredje gången på de fem senaste omgångarna.

Back: Henrik Castegren (NOR), 4,7Mkr: 10 poäng
Unge Henrik Castegren gjorde säsongens femte 90-minutersmatch för Peking, och dök upp med sin första offensiva poänggivande insats; en kylig nednick till lagets 4–0-mål mot AFC.

Back: Dennis Widgren (HAM), 5,4Mkr: 10 poäng
Det är inte ofta Hammarby-backar får plats i omgångens bästa elva, men Dennis Widgrens två assist borta mot Sirius ger honom en plats här, trots ett insläppt mål på Studan.

Back: Kevin Wright (ÖSK), 4,8Mkr: 9 poäng
Örebro höll nollan mot Östersund, och det var Kevin Wright som slog inlägget som resulterade i ett självmål från ÖFK – assistpoängen sitter därmed som den ska.

Mittfältare: Alexander Fransson (NOR), 7,9Mkr: 16 poäng
Har ni sett hans 3–0 mål mot AFC Eskilstuna? Alexander Fransson brukar knyta ihop säcken på mittfältet snarare än vara inblandad i målchanser, men i den senaste omgången kom två kassar från 25-åringens högerfot.

Mittfältare: Sören Rieks (MFF), 9,5Mkr: 12 poäng
Två kassar från högerfoten? Sören Rieks satte både 1–0 och 2–0 när Malmö vann Skånederbyt mot Helsingborg. Obs! Avstängd i nästa omgång.

Mittfältare: Ahmed Yasin (BKH), 8,5Mkr: 10 poäng
Ahmed Yasin satte den straff som han själv ordnade när Häcken dock föll med 2–1 hemma mot Elfsborg. Offensiva och defensiva bonuspoäng gav åtminstone Yasin en plats i omgångens bästa elva.

Mittfältare: Arnor Ingvi Traustason (MFF), 8,7Mkr: 10 poäng
Islänningen klev fram och assisterade till båda Sören Rieks mål i MFF:s klara 3–0-seger i derbyt.

Anfallare: Jesper Karlsson (IFE), 6,2Mkr: 9 poäng
Unge Jesper Karlsson fortsätter sin fina höst för Elfsborg. Säsongens sjätte mål, och femte assist, kom när Gulsvart – iklätt helrött – vann borta mot Häcken.

Ta mig till Allsvenskan Fantasy!

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Nahir Besara tillbaka i Örebro SK

4 jun 2020
Efter ett och ett halvt år i Saudiarabien och på Cypern återvänder Nahir Besara till ÖSK. Kontraktet gäller över säsongen 2020.

Akademin "en stolthet för Falkenberg"

3 jun 2020
"Lilla" Falkenbergs FF är inne på sitt 18:e raka år som medlem i den svenska elitfotbollsfamiljen. Och klubben har också fått det erkännande man förtjänar. – Många andra klubbar i Sverige ser med respekt på oss för det vi lyckats göra med små medel, konstaterar sport- och akademichefen Håkan Nilsson för unicoach.se.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Lagkapten Heltne Nilsen ska opereras

2 jun 2020
Med bara två veckor till premiär har IF Elfsborg åkt på ett bakslag. Klubbens lagkapten, Sivert Heltne Nilsen, tvingas till operation och missar den allsvenska uppstarten.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Allsvenskan och Superettan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.