Bästa elvan GW#5

Bästa elvan från veckoomgången bjöd på några rejäla överraskningar – och några trogna Fantasy-favoriter. Precis som det ska vara.

Målvakt: Johan Brattberg (FFF), Mkr: 9 poäng
Allsvensk debut för 22-årige Johan Brattberg i Falkenberg-målet? Hållen nolla, fyra räddningar, två defensiva bonuspoäng och en plats i omgångens bästa elva. Lär få fortsatt förtroende.

Back: Daniel Sundgren (AIK), 7,0Mkr: 11 poäng
AIK bytte spelsystem hemma mot Häcken, men trots fyrbackslinje levererade högerspringaren Daniel Sundgren matchens enda mål. Ett gult kort drar ned poängen.

Back: André Calisir (GBG), 4,9Mkr: 9 poäng
Frälste IFK Göteborg med ett nickmål på hörna borta mot Kalmar i 90:e minuten. Tyvärr för Blåvitt och Calisirs del hade man redan släppt in ett, vilket drog ned poängskörden markant.

Back: Axel Björnström (IKS), 4,5Mkr: 8 poäng
Det blir ett par Sirius-backar som tar plats i bästa elvan från lagets 0-0-möte med Falkenberg. Axel Björnström vann mycket boll åt sitt lag och kammade hem två bonuspoäng.

Back: Tim Björkström (IKS), 5,0Mkr: 8 poäng
Kopiera och klistra in omdömet från nästan-namnen Björnström. Björkström trumfade dock Björnström med tio ”RBOB” mot vänsterbackens sju.

Back: Per Karlsson (AIK), 6,5Mkr: 8 poäng
Per Karlsson tar även han plats i omgångens bästa elva på samma meriter som Sirius-Björnarna. Hos Gnagets försvarsgigant var det dock bollåtererövringarna som stack ut.

Mittfältare: Samuel Holmén (IFE), 5,5Mkr: 12 poäng
Samuel Holmén gjorde inte ett enda mål eller assist på 25 seriematcher ifjol. Nu slog han till med de två första målen i matchen när Elfsborg vann klart mot Örebro på hemmaplan. Omgångens bäste spelare!

Mittfältare: Arnór Ingvi Traustason (MFF), 8,5Mkr: 10 poäng
Efter att ha bänkats mot Sirius var Arnór Ingvi Traustason tillbaka i startelvan när Malmö körde över Hammarby i den andra halvleken. Ett mål och en assist blev facit för den isländske offensive mittfältaren.

Mittfältare: Jake Larsson (ÖSK), 5,0Mkr: 8 poäng
Ingen allsvensk debut, men väl en första allsvensk start för Jake Larsson, som värvades till Örebro från Hammarby inför säsongen. Förlusten till trots stod Larsson för ett mål och noterades även för en offensiv bonuspoäng. Lovande!

Anfallare: Pawel Cibicki (IFE), 8,5Mkr: 10 poäng
I scoutrapporten inför omgången nämndes Pawel Cibickis framspelningar, som ännu inte hade lett till någon assist. Nu har de det. Dessutom satte han ett mål själv i Elfsborgs 4-2-seger mot ÖSK.

Anfallare: Kevin Kabran (IFE), 7,0Mkr: 9 poäng
Kevin Kabran följde upp en assist borta mot Östersund med två målgivande passningar hemma mot Örebro. Det var nyförvärvets första 90-minutersmatch för Gulsvart, han lär ha stärkt sina chanser till fler sådana.

Ta mig till Allsvenskan Fantasy!

Spelordningen för omgång 4-6 fastställd

5 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettan har inte kunnat fastställas i sin helhet för att FIFA och UEFA ännu inte presenterat den internationella kalendern för hösten 2020. Det som kan fastställas i denna fasen är omgångarna 4-6 av de båda ligorna.

Nahir Besara tillbaka i Örebro SK

4 jun 2020
Efter ett och ett halvt år i Saudiarabien och på Cypern återvänder Nahir Besara till ÖSK. Kontraktet gäller över säsongen 2020.

Akademin "en stolthet för Falkenberg"

3 jun 2020
"Lilla" Falkenbergs FF är inne på sitt 18:e raka år som medlem i den svenska elitfotbollsfamiljen. Och klubben har också fått det erkännande man förtjänar. – Många andra klubbar i Sverige ser med respekt på oss för det vi lyckats göra med små medel, konstaterar sport- och akademichefen Håkan Nilsson för unicoach.se.

Datum och tid för de inledande omgångarna är fastställda

2 jun 2020
Spelschemat för Allsvenskan och Superettans omgång 1-3 är klart. Allsvenskan inleds söndag den 14 juni och Superettan på tisdag den 16 juni.

Lagkapten Heltne Nilsen ska opereras

2 jun 2020
Med bara två veckor till premiär har IF Elfsborg åkt på ett bakslag. Klubbens lagkapten, Sivert Heltne Nilsen, tvingas till operation och missar den allsvenska uppstarten.

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Allsvenskan och Superettan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.