Arvid Falk: "Fotbollen är så jävla viktig"

3 maj, 2020 kl 15:35 I väntan på att Allsvenskan 2020 ska sparka igång har supportrarna fått sysselsätta sig med annat än att heja fram sina lag från läktaren. I Malmö har Arvid Falk, MFF Supports nya ordförande, fått en omtumlande start på sitt nya uppdrag.

Med en uppskjuten säsongsstart går de svenska fotbollssupportrarna i väntans tider. I brist på matcher i kvällssol, tifon och supportersånger har supporterklubbarna runt om i landet fått fokusera på annat. Arvid Falk tog över som ordförande i Malmö FF:s supportergrupp, MFF Support, så sent som i februari.

– Det har varit en väldigt speciell start. Redan min andra vecka som ordförande hade vi vår största bortafölje-match sedan 1979, över 4000 supportrar reste till Wolfsburg. Och så den här situationen efteråt. Det har varit lite omskakande och svårt att greppa. Men nu är det fullt fokus framåt och det känns bra, säger Falk.

Arvid Falk har varit MFF-supporter sedan 1993 och vet hur mycket fotbollen och supporterskapet betyder för folk runt om i landet. Något han ännu tydligare förstått under det ofrivilliga uppehållet som pågår.

– I vanliga fall när saker i livet är jobbiga så har fotbollen varit det som hållit mig igång. Att den är borta känns hemskt. Jag tror väldigt många med mig känner att det är nu fotbollen hade behövts som mest. Fotbollen är så jävla viktig och den är ett viktigt sätt för folk att träffas. Jag är lyckligt lottad som har ett stort socialt liv både på och utanför läktaren. Men jag tror väldigt många människor kanske har fotbollen som sin enda sociala mötesplats. Många människor bygger sin psykiska hälsa kring att ha fotbollen och supporterskapet. Så det här uppehållet har gjort det ännu tydligare för mig att fotbollen är oerhört viktig, säger han.

Hur jobbar ni i MFF Support nu när det inte spelas några matcher?

– Jag tror att det är viktigt att visa att MFF Support är någonting även utanför läktaren. Just nu ser vi över och funderar på hur vi kan ta vårt samhällsansvar, även om vi inte kan stå på läktaren och supporta laget som vi hejar på. Det har gett mig väldigt mycket energi. På något sätt att bidra. Vi hade möte med klubben häromdagen och de har överlåtit en lokal till oss och nu ser vi över att saker att kunna göra tillsammans med Malmö Stad.

Vad pratar ni mer med klubben om?

– När det inte spelas fotboll så pratar man om annat och diskussionen vi har är bra. Vi hade också ett öppet snack där det bollades upp olika scenarier. Vad händer om vi spelar utan publik, vad händer om vi spelar inför 25% fyllda läktare - och så vidare. Det är exakt samma i en fotbollsförening som på ett företag just nu. Det är uppsägningar och permitteringar och andra frågor som behöver pratas om än de man i normala fall lyfter. Jag tycker MFF tagit ett positivt samhällsansvar och att de tar alla frågor på allvar när vi pratar med dem. Och allt mynnar ut i hur vi gemensamt kan ta ansvar.

Kommunikationen med andra supporterklubbar, hur ser den ut?

– Jag har varit lite disconnectad, men andra i gruppen har haft ett öra åt det hållet. Jag kom igång precis när det här hände, men jag kommer engagera mig mer där när ett beslut kommer och saker återgår till något mer ”normalt”. Eftersom upptaktsträffen blev inställd har jag inte träffat alla och inte kunnat skapa de relationer jag vill. Nu har det blivit digitalt och det är ju inte riktigt lika starkt. Men absolut, det finns en tydlig samarbetsvilja.

Hur viktigt är det att fotbollen kommer igång?

– Vi är alla överens om att fotbollen är det vi i vanliga fall tycker är det viktigaste. Men det känns att se det som så viktigt att den ska få något fripass när folk riskerar att smittas och dö. Det blir problematiskt och jag är emot att fotbollen ska kunna målas ut som en skurk. För mig är fotbollen en positiv kraft, en helande kraft. Det handlar om gemenskap och varken jag eller MFF Support tycker att man ska stressa igång någonting om det finns risker med det.

FOTO: Bildbyrån

Malmö FF vidare till Play Off

24 sep 2020
Som enda svenska lag är Malmö FF vidare i Europapelet. Det efter att laget kört över Lokomotiv Zagreb hemma på Stadion. Djurgården hade också chansen att ta sig vidare, men föll mot rumänska Cluj.

Sirius på vinnarspåret igen

21 sep 2020
Elias Andersson och Stefano Vecchia gjorde målen när IK Sirius besegrade Falkenbergs FF hemma i Uppsala.

Hodzic Mjällbys hjälte

21 sep 2020
Kadir Hodzic tog hjälp av motståndarben när han gjorde matchens enda mål och säkrade tre pinnar för Mjällby mot Örebro SK.

Johan Hammar löste poäng för Elfsborg

21 sep 2020
Elfsborg gick mot segern efter storspel från hemmaförsvaret. Men inbytte Johan Hammar fick en kanonträff i slutminuterna och löste ett oavgjort resultat.

Helsingborg vände mot Varberg

21 sep 2020
I slutet av den första halvleken satte Helsingborg två snabba mål och gick till paus i ledning. Efter att Rasmus Jönsson gjort 3-1 i den andra säkrade HIF tre pinnar.

Tung trea för Kalmar i Göteborg

20 sep 2020
Kalmar FF tog en viktig trepoängare när man höll undan till en 2–1-seger borta mot IFK Göteborg.

Fransson räddade poäng för Peking

20 sep 2020
Malmö FF gick mot tre tunga poäng i toppen av tabellen, men en sen kvittering av IFK Norrköping på Östgötaporten gjorde att matchen slutade 1–1.

Lustig med första målet i AIK:s klara derbyseger

20 sep 2020
Mikael Lustig gjorde sitt första mål för AIK när laget vann Stockholmsderbyt mot Hammarby med klara 3–0.

Östersund kvitterade sent mot Djurgården

20 sep 2020
Östersunds FK förlängde sin obesegrade svit till sju matcher efter ett sent 1–1-mål hemma mot Djurgården.

Play Off-lottningen avklarad

18 sep 2020
Djurgården och Malmö FF har fått eventuella motståndare om man lyckas ta sig vidare från nästa veckas tredje kvalrunda i Europa League.

Vecchia om storformen: "Blivit bättre hela tiden"

18 sep 2020
Stefano Vecchia blev utsedd till Månadens spelare i Allsvenskan i augusti, en månad då han verkligen började hitta rätt framför mål. – Jag hittade rätt i avsluningsmomenten, kom in i det mer och hittade tajmingen som behövs.

Djurgården och Malmö vidare i Europa

17 sep 2020
Både Djurgården och Malmö löste avancemang till den tredje kvalrundan i Europa League. IFK Göteborg förlorade mot FC Köpenhamn och åkte ut.