Arvid Falk: "Fotbollen är så jävla viktig"

3 maj, 2020 kl 15:35 I väntan på att Allsvenskan 2020 ska sparka igång har supportrarna fått sysselsätta sig med annat än att heja fram sina lag från läktaren. I Malmö har Arvid Falk, MFF Supports nya ordförande, fått en omtumlande start på sitt nya uppdrag.

Med en uppskjuten säsongsstart går de svenska fotbollssupportrarna i väntans tider. I brist på matcher i kvällssol, tifon och supportersånger har supporterklubbarna runt om i landet fått fokusera på annat. Arvid Falk tog över som ordförande i Malmö FF:s supportergrupp, MFF Support, så sent som i februari.

– Det har varit en väldigt speciell start. Redan min andra vecka som ordförande hade vi vår största bortafölje-match sedan 1979, över 4000 supportrar reste till Wolfsburg. Och så den här situationen efteråt. Det har varit lite omskakande och svårt att greppa. Men nu är det fullt fokus framåt och det känns bra, säger Falk.

Arvid Falk har varit MFF-supporter sedan 1993 och vet hur mycket fotbollen och supporterskapet betyder för folk runt om i landet. Något han ännu tydligare förstått under det ofrivilliga uppehållet som pågår.

– I vanliga fall när saker i livet är jobbiga så har fotbollen varit det som hållit mig igång. Att den är borta känns hemskt. Jag tror väldigt många med mig känner att det är nu fotbollen hade behövts som mest. Fotbollen är så jävla viktig och den är ett viktigt sätt för folk att träffas. Jag är lyckligt lottad som har ett stort socialt liv både på och utanför läktaren. Men jag tror väldigt många människor kanske har fotbollen som sin enda sociala mötesplats. Många människor bygger sin psykiska hälsa kring att ha fotbollen och supporterskapet. Så det här uppehållet har gjort det ännu tydligare för mig att fotbollen är oerhört viktig, säger han.

Hur jobbar ni i MFF Support nu när det inte spelas några matcher?

– Jag tror att det är viktigt att visa att MFF Support är någonting även utanför läktaren. Just nu ser vi över och funderar på hur vi kan ta vårt samhällsansvar, även om vi inte kan stå på läktaren och supporta laget som vi hejar på. Det har gett mig väldigt mycket energi. På något sätt att bidra. Vi hade möte med klubben häromdagen och de har överlåtit en lokal till oss och nu ser vi över att saker att kunna göra tillsammans med Malmö Stad.

Vad pratar ni mer med klubben om?

– När det inte spelas fotboll så pratar man om annat och diskussionen vi har är bra. Vi hade också ett öppet snack där det bollades upp olika scenarier. Vad händer om vi spelar utan publik, vad händer om vi spelar inför 25% fyllda läktare - och så vidare. Det är exakt samma i en fotbollsförening som på ett företag just nu. Det är uppsägningar och permitteringar och andra frågor som behöver pratas om än de man i normala fall lyfter. Jag tycker MFF tagit ett positivt samhällsansvar och att de tar alla frågor på allvar när vi pratar med dem. Och allt mynnar ut i hur vi gemensamt kan ta ansvar.

Kommunikationen med andra supporterklubbar, hur ser den ut?

– Jag har varit lite disconnectad, men andra i gruppen har haft ett öra åt det hållet. Jag kom igång precis när det här hände, men jag kommer engagera mig mer där när ett beslut kommer och saker återgår till något mer ”normalt”. Eftersom upptaktsträffen blev inställd har jag inte träffat alla och inte kunnat skapa de relationer jag vill. Nu har det blivit digitalt och det är ju inte riktigt lika starkt. Men absolut, det finns en tydlig samarbetsvilja.

Hur viktigt är det att fotbollen kommer igång?

– Vi är alla överens om att fotbollen är det vi i vanliga fall tycker är det viktigaste. Men det känns att se det som så viktigt att den ska få något fripass när folk riskerar att smittas och dö. Det blir problematiskt och jag är emot att fotbollen ska kunna målas ut som en skurk. För mig är fotbollen en positiv kraft, en helande kraft. Det handlar om gemenskap och varken jag eller MFF Support tycker att man ska stressa igång någonting om det finns risker med det.

FOTO: Bildbyrån

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.

Olsson: ”Jag kan bli lite manisk ibland”

13 maj 2020
För fyra år sedan var Theodor Olsson tveksam till att ta sig an ett 16-årslag, idag är han assisterande tränare i IK Sirius. Och förklaringen kräver kanske en parallell till fiktiva karaktärer som Carrie Mathison och Sherlock Holmes. – Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent, konstaterar det 23-åriga stjärnskottet i en intervju med Unicoach.