Nyheter

Chevron
Europafonden ger sju miljoner till de kvalande lagen

Europafonden ger sju miljoner till de kvalande lagen

2022 fick Sverige med två klubbar i gruppspel i Europa, något som i det närmaste är nödvändigt om Sverige vill kunna avancera på UEFA:s ligaranking. 2023 är det dags att försöka återupprepa eller överträffa den bedriften. Som hjälp på traven finns sju miljoner kronor från den så kallade Europafonden.

– Vi är glada om vi kan vara en bidragande del i att svenska klubbar lyckas nå ut i Europa. Det är en otroligt viktigt för svensk fotbolls utveckling, både sportsligt och ekonomiskt, säger Viktor Tjernström, tf Sponsorchef på Unibet.

De fyra svenska klubbarna som kvalificerat sig till sommarens Europakval delar på sju miljoner kronor. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League.

– Vi vet alla vad det betyder för vår fotboll med svenska lag som lyckas ute i Europa. Både vi och klubbarna är mycket tacksamma att Unibet möjliggör för de svenska lagen som ska ut i Europa att kunna förbereda sig på absolut bästa sätt, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll angående Europafonden.

Unibet fyller varje år Europafonden med fem miljoner kronor. Pengar som ska betalas tillbaka gånger 1.5 ifall man når ett gruppspel i Europa, något som både Malmö FF och Djurgården gjorde 2022. Överskottet läggs sedan på nästa års fond för att kommande svenska klubbar som kvalar till Europa ska få så bra förutsättningar som möjligt att klara av kvalspelet. 

Pengarna i Europafonden fördelas så att regerande svenska mästarna får 50% från potten för att kvala till Champions League medan övriga tre klubbar får 1/6 vardera av pengarna för att kvala till Europa Conference League. 2023 kvalar BK Häcken till UEFA Champions League medan Djurgården, Hammarby och Kalmar FF ska försöka nå en plats i ett gruppspel i UEFA Europa Conference League. I år ligger Europafondens pott på totala sju miljoner kronor.

Europafonden 2023:
BK Häcken: 3.5 miljoner kronor
Djurgården: 1.167 miljoner kronor
Hammarby: 1.167 miljoner kronor
Kalmar FF: 1.167 miljoner kronor

– Ett stort mål med Unibets sponsorskap är att svensk elitfotboll ska bli så framgångsrik som möjligt. Europafonden är ett av initiativen mot det målet. Det finns en ekonomisk uppsida för de lag som klarar av ett par kvalsteg eller tar sig till gruppspelet, men fram tills dess ställer det krav på ekonomin med resor och behov på en bredare trupp. Vi på Unibet hoppas att dessa miljoner från Europafonden ska kunna hjälpa till en bit på den resan, säger Viktor Tjernström.

Sverige ligger just nu på plats 23 på UEFA:s ligaranking men kan vid en bra sommar avancera många placeringar på rankingen, men då krävs gruppspel för minst en av klubbarna, helst fler. 

De svenska klubbarnas motstånd i Europakvalet lottas 20-21 juni.

Fakta UEFA:s ligaranking:
Ligarankingen baseras på de senaste fem säsongernas spel i Europa. Ju högre placering för en liga desto större möjlighet att få med fler lag i Europakvalet eller att få inleda kvalet i ett senare skede. Plats 15 och uppåt innebär fler lag i kvalet till Champions League.

UEFA:s ligaranking juni 2023:
21. Israel 25.000
22. Cypern 24.475
23. Sverige 23.750
24. Polen 20.750 
25. Ungern 20.625

Sveriges poäng de senaste fem åren vilket ligger till grund för totalen:
2018/2019: 4.125 (Malmö FF vidare från EL-gruppspel – utslagna av Chelsea)
2019/2020: 5.750 (Malmö FF vidare från EL-gruppspel – utslagna av Wolfsburg)
2020/2021: 2.500 (Inget lag i gruppspel)
2021/2022: 5.125 (Malmö FF in i gruppspel i Champions League)
2022/2023: 6.250 (Malmö FF och Djurgården till gruppspel – Djurgården vidare till slutspel)

Foto: Bildbyrån