Fullsatta arenor 2022 – Aldrig mer tomma läktare

14 september, 2022 kl 14:00 Efter två säsonger utan publik på läktarna så är det extra glädjande att vi under säsongen 2022 kan sätta nya publikrekord. Detta hade inte varit möjligt utan virusforskning.
– Utan forskning så hade det inte funnits vaccin mot covid-19. Utan kunskap vet man heller inte vilka restriktioner som ger rätt effekt. Då hade vi troligen fortfarande levt med restriktioner och lidande, utan möjlighet att få tillbaka publiken till läktarna. Vi inom elitfotbollen är oerhört tacksamma för samarbetet vi har med Pandemifonden, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Pandemin som lamslog hela samhället finns fortfarande bland oss, skillnaden är att vaccinet gjort att människor inte längre blir lika sjuka och att samhällsrestriktionerna kunnat lyftas. Hur framtiden ser ut är svår att säga men det är av yttersta vikt att befolkningen fortsätter lyssna på myndigheternas råd, stanna hemma vid sjukdom, tvätta händerna och så vidare.

För elitfotbollen i Sverige innebar åren med pandemin att säsongen 2020 spelades utan, eller med väldigt liten andel publik. Säsongen 2021 inleddes med ett fåtal på läktarna men kunde i slutändan spelas klart med möjlighet till fullsatta arenor. Svensk Elitfotboll försökte länge föra dialog med myndigheter och beslutsfattare och hittade till sist en stark samtalspartner i Pandemifonden.

– Vi har och har haft väldigt stor nytta av att prata med Pandemifonden för att med hjälp med deras expertis få råd hur vi skulle bete oss på våra elitfotbollsarenor för att upprätthålla största möjliga säkerhet och trygghet för våra besökare under pandemin, menar Mats Enquist.

pandemifonden-banner

Pandemifonden, är en ideell förening som bildades 2009 och består av cirka 250 ledande virusforskare vid svenska universitet. Pandemifondens mål är att stärka svensk virusforskning så att forskningen kan hjälpa sjukvård, samhälle och bekämpa framtida viruspandemier. Bland annat genom att forska fram nya läkemedel, men också genom att bidra med kunskap som kan behövas i olika sammanhang.

– Viruspandemier kommer drabba oss igen, och det är därför av största vikt att vi fortsätter arbeta gränsöverskridande för att dels främja forskningen, men även för att öka beredskapen till nästa gång. Samarbetet med Svensk Elitfotboll är ett lysande exempel på hur vi tillsammans kan jobba för en värld utan både viruspandemier och tomma läktare. Vi hoppas att många fler i fotbollsfamiljen vill vara med och hjälpa oss bekämpa framtida pandemier, menar Niklas Arnberg, ordförande i Pandemifonden samt professor i virologi vid Umeå Universitet.

BB220411CO053
220411 Elfsborgs spelare tackar publiken efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och IF Elfsborg den 11 april 2022 i Malmö. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / MA0201

Virusforskningen är viktig för att det fortfarande finns ett hundratal virus som människan inte känner till. För elitfotbollens del är det viktigt att främja kunskap och forskning om virus men även kring hur man på bästa sätt samagerar med samhällets aktörer under en pandemi, med relevanta och träffsäkra skyddsåtgärder.

– Nu när vi upplever folkfest på våra arenor igen och eventuellt når nya publikrekord så blir det väldigt tydligt hur mycket vi saknat och behöver våra supportrar. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Den atmosfär och stämning de skapar är av yttersta världsklass. Vi vill aldrig mer ha tomma läktare igen. Nu tar vi ansvar för att fylla läktarna på ett så säkert sätt som möjligt under hela hösten och hoppas att vi tillsammans håller pandemin borta, avslutar Mats Enquist.

qr99-kopia-904x1024

Läs mer om Pandemifonden och var med och bidra till deras forskning här.

Publikrekord som kan slås 2022:

  • Totalpublik Allsvenskan + Superettan
  • Publiksnitt över 10 000 åskådare per match i Allsvenskan (16-lagsserie).
  • AIK och Hammarby kämpar båda om att ta nytt publikrekord för en enskild klubb

Mållöst på Eleda Stadion

1 okt 2022
Lördagseftermiddagens möte mellan Malmö FF och Hammarby slutade mållöst, 0–0. Senare kunde Degerfors IF vinna klart hemma mot Djurgården.

Bergstrand och Lagerlöf Månadens Tränare

29 sep 2022
Djurgårdens tränarduo plockar hem sin andra Månadens Tränare-titel den här säsongen.

Marcus Antonsson är Månadens Spelare

29 sep 2022
IFK Värnamos målkung plockar hem utmärkelsen som Månadens Spelare i Allsvenskan i september.

De kan bli Månadens Spelare i september

23 sep 2022
Marcus Antonsson, Victor Edvardsen och Michael Baidoo är nominerade till priset som den främste spelaren i Allsvenskan i september.

De nominerade till Månadens Tränare

23 sep 2022
Värnamos Kim Hellberg, Djurgårdsduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf och Elfsborgs Jimmy Thelin har alla chansen att bli Månadens Tränare i september.

Edvardsen sköt Djurgården upp i serieledning

18 sep 2022
Victor Edvardsen sköt Djurgården till serieledning då han gjorde samtliga mål i lagets 3–0-seger mot IFK Göteborg. Söndagen bjöd även bland annat på en derbyseger för Malmö FF och tredje raka trepoängaren för IF Elfsborg.

Delad pott i toppmötet på Hisingen

17 sep 2022
Hammarby tog en tidig ledning i toppmötet borta mot BK Häcken, men ett sent självmål av gästerna gör att lagen delar på poängen.

Hit går vinstpengarna i augusti

16 sep 2022
Varje månad ger elitfotbollens huvudsponsor Unibet 10 000 kronor till vinnarna för Månadens spelare och tränare i Allsvenskan och Superettan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb.

Asoro frälste Djurgården på stopptid

15 sep 2022
Djurgården besegrade norska Molde FK med 3–2 i Europa Conference Leagues gruppspel under torsdagen.

Fullsatta arenor 2022 – Aldrig mer tomma läktare

14 sep 2022
Efter två säsonger utan publik på läktarna så är det extra glädjande att vi under säsongen 2022 kan sätta nya publikrekord. Detta hade inte varit möjligt utan virusforskning. – Utan forskning så hade det inte funnits vaccin mot covid-19. Utan kunskap vet man heller inte vilka restriktioner som ger rätt effekt. Då hade vi troligen fortfarande levt med restriktioner och lidande, utan möjlighet att få tillbaka publiken till läktarna. Vi inom elitfotbollen är oerhört tacksamma för samarbetet vi har med Pandemifonden, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Över två miljoner åskådare i Allsvenskan och Superettan

14 sep 2022
I den senaste omgången passerade Allsvenskan och Superettan två miljoner åskådare. Under de omgångar som är kvar att spela så finns chansen att slå många publikrekord. – Intresset är fortsatt på topp. Publiken är fantastisk. Klubbarna har lagt ner ett otroligt jobb med att fylla arenorna igen och tack vare det kan vi slå flertalet publikrekord i år, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Tre viktiga poäng för Helsingborg

12 sep 2022
Kryss i Kalmar och tre poäng för HIF i Göteborg.