Hammarby cupmästare efter straffavgörande

30 maj, 2021 kl 17:32 Hammarby tog sin första seger någonsin i Svenska Cupen efter straffseger i finalen mot BK Häcken.

I en bit över 120 minuter spelade Hammarby och BK Häcken en finalmatch som präglades av duellspel, defensiv disciplin och en enorm vilja att plocka hem pokalen. Men inga mål föll. Det största i händelseväg var att Häckens Alexander Jeremejeff och Hammarbys Jeppe Andersen visades ut under förlängningen. Sen föll målen.

Matchen togs till straffavgörande där flera av spelarna imponerade med i princip otagbara höga avslut ut mot hörnen. Det dröjde till den fjärde straffomgången innan Bajens målvakt David Ousted räddade Benie Traores straff för Häcken, och efter att Ali Youssef kvitterat i den femte straffomgången kunde Astrit Selmani avgöra det hela för Hammarby genom att slå in 5–4 via högra stolpen.

Segern innebär inte bara att Hammarby vinner sin första titel i Svenska Cupen någonsin utan laget får även en plats i kvalspelet till UEFA:s nya kontinentala turneringen Conference League.

Matchen var även Häcken-tränaren Andreas Alms sista i klubben. Alm, som ledde laget till seger i Svenska Cupen 2019, lämnar nu för att ta över danska högstaligalaget OB från Odense.

Foto: Bildbyrån

Europalottat för de svenska lagen

16 jun 2021
Tre svenska lag ger sig in i kvalet till nya Europa Conference League. Idag fick IF Elfsborg, BK Häcken och Hammarby sina motståndare.

Malmö ställs mot Riga FC i CL-kvalet

15 jun 2021
Malmö FF kommer att möta Riga FC från Lettland i Champions Leagues första kvalrunda.

Spelare från Allsvenskan – och Superettan – i EM

14 jun 2021
EM-slutspelet pågår för fullt. Sju spelare från Allsvenskan och en spelare från Superettan – från fyra olika landslag – representerar den svenska elitfotbollen i mästerskapet.

Högmo tar över i BK Häcken

12 jun 2021
Andreas Alm har lämnat BK Häcken för danska Odense. Nu står det klart att norrmannen Per-Mathias Högmo tar över klubben.

Fem miljoner ska ta svenska klubbar till gruppspel i Europa

11 jun 2021
De fyra svenska klubbarna som kvalificerat sig till sommarens Europakval delar på fem miljoner kronor. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudpartner Unibet.

Hammarby avslutar samarbetet med Billborn

11 jun 2021
Hammarby meddelar att klubben avslutar samarbetet med huvudtränaren Stefan Billborn, som ledde laget under tre och ett halvt år och vann Svenska Cupen med klubben i maj. – Han har uppfyllt allt det vi förväntade oss av honom. Nu är det dags att ta nästa kliv i vår utveckling, säger sportchefen Jesper Jansson.

Henrik Rydström är månadens tränare i maj

7 jun 2021
Kalmar FF har överraskat de flesta i Allsvenskan än så länge. Nye tränaren Henrik Rydström har fått fart på laget och belönas med priset som månadens tränare i maj.

Victor Edvardsen är månadens spelare i maj

7 jun 2021
Fem mål på fem matcher. Victor Edvardsen ledde sitt lag till åtta poäng i maj och plockar hem priset som månadens spelare.

Stahre ersätter Nilsson i Blåvitt

2 jun 2021
Roland Nilsson lämnar IFK Göteborg och ersätts på tränarposten av Mikael Stahre. – Jag är väldigt hungrig på nya framgångar med Blåvitt, säger nygamle tränaren Stahre.

Gazimba ny tränare i ÖSK

2 jun 2021
Örebro SK har anställt tidigare assisterande tränaren Vitor Gazimba som ny huvudtränare efter att Axel Kjäll lämnat posten. – Vi har letat efter en tränare som bidrar med nya influenser, men som också har en gedigen kännedom om Allsvenskan, säger vd:n Simon Åström.

Så blir Europasommaren för de svenska klubbarna

31 maj 2021
Fyra svenska klubbar ska kvala till Europaspelet i sommar, varav tre till nystartade Europa Conference League. Här är förutsättningarna.

Hammarby cupmästare efter straffavgörande

30 maj 2021
Hammarby tog sin första seger någonsin i Svenska Cupen efter straffseger i finalen mot BK Häcken.