”Hans insatser för svensk fotboll har haft stor betydelse”

4 maj, 2020 kl 20:20 En av svensk elitfotbolls stora ledare, Gunnar Larsson, har avlidit i sviterna av Covid 19. Larsson var hedersordförande i IFK Göteborg och ledde under 19 år ett IFK Göteborg som vann UEFA-cupen två gånger och som regelbundet spelade i Champions League.

En av de viktigaste personerna inom Göteborgsfotbollen har lämnat jordelivet”, skriver ett IFK Göteborg i stor sorg på sin hemsida, men också hela den svenska elitfotbollen sörjer idag Gunnar Larsson.

IFK Göteborg tog under 19 år med Gunnar Larssons ledning två titlar i UEFA-cupen, tio SM-guld och tre titlar i Svenska Cupen. Under 90-talet så spelade Blåvitt regelbundet i Champions Leagues gruppspel där klubben bland annat mötte och besegrade FC Barcelona, Manchester United och AC Milan.

Efter tiden som ordförande så fortsatte Gunnar Larsson att vara aktiv i IFK Göteborg, dels genom valberedningen och dels genom att vara hedersordförande. Gunnar Larsson var även ordförande i Riksidrottsförbundet (RF) mellan åren 2001-2005. 

Gunnar Larsson var engagerad socialdemokrat och satt många år som kommunalråd och som ordförande i Göteborgs kommunfullmäktige. 1986-1995 var Gunnar ledamot i Förbundsstyrelsen på Svenska Fotbollförbundet och efter det vice ordförande i Svensk Elitfotboll. Sedan 2008 var Gunnar Larsson ordförande för Idrottsmuseet i Göteborgs styrelse. 

– Jag var generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet under några av de år som Gunnar var ledamot i styrelsen. Där drev han många av elitfotbollens frågor och var en viktig kugge i Göteborg som var huvudort för EM som vi arrangerade 1992. Hans insatser för svensk fotboll har haft stor betydelse för utvecklingen, säger Lars-Christer Olsson nuvarande ordförande i Svensk Elitfotboll.

I slutet av mars fyllde Gunnar Larsson 80 år.

Vila i frid Gunnar Larsson (1940-2020)

Foto: bildbyrån

Malmö FF vidare till Play Off

24 sep 2020
Som enda svenska lag är Malmö FF vidare i Europapelet. Det efter att laget kört över Lokomotiv Zagreb hemma på Stadion. Djurgården hade också chansen att ta sig vidare, men föll mot rumänska Cluj.

Sirius på vinnarspåret igen

21 sep 2020
Elias Andersson och Stefano Vecchia gjorde målen när IK Sirius besegrade Falkenbergs FF hemma i Uppsala.

Hodzic Mjällbys hjälte

21 sep 2020
Kadir Hodzic tog hjälp av motståndarben när han gjorde matchens enda mål och säkrade tre pinnar för Mjällby mot Örebro SK.

Johan Hammar löste poäng för Elfsborg

21 sep 2020
Elfsborg gick mot segern efter storspel från hemmaförsvaret. Men inbytte Johan Hammar fick en kanonträff i slutminuterna och löste ett oavgjort resultat.

Helsingborg vände mot Varberg

21 sep 2020
I slutet av den första halvleken satte Helsingborg två snabba mål och gick till paus i ledning. Efter att Rasmus Jönsson gjort 3-1 i den andra säkrade HIF tre pinnar.

Tung trea för Kalmar i Göteborg

20 sep 2020
Kalmar FF tog en viktig trepoängare när man höll undan till en 2–1-seger borta mot IFK Göteborg.

Fransson räddade poäng för Peking

20 sep 2020
Malmö FF gick mot tre tunga poäng i toppen av tabellen, men en sen kvittering av IFK Norrköping på Östgötaporten gjorde att matchen slutade 1–1.

Lustig med första målet i AIK:s klara derbyseger

20 sep 2020
Mikael Lustig gjorde sitt första mål för AIK när laget vann Stockholmsderbyt mot Hammarby med klara 3–0.

Östersund kvitterade sent mot Djurgården

20 sep 2020
Östersunds FK förlängde sin obesegrade svit till sju matcher efter ett sent 1–1-mål hemma mot Djurgården.

Play Off-lottningen avklarad

18 sep 2020
Djurgården och Malmö FF har fått eventuella motståndare om man lyckas ta sig vidare från nästa veckas tredje kvalrunda i Europa League.

Vecchia om storformen: "Blivit bättre hela tiden"

18 sep 2020
Stefano Vecchia blev utsedd till Månadens spelare i Allsvenskan i augusti, en månad då han verkligen började hitta rätt framför mål. – Jag hittade rätt i avsluningsmomenten, kom in i det mer och hittade tajmingen som behövs.

Djurgården och Malmö vidare i Europa

17 sep 2020
Både Djurgården och Malmö löste avancemang till den tredje kvalrundan i Europa League. IFK Göteborg förlorade mot FC Köpenhamn och åkte ut.