Inför avslutningen: Guldstriden

18 november, 2021 kl 12:39 Tre omgångar och nio poäng återstår att spela om. Malmö FF toppar tabellen, men ytterligare fyra lag har fortfarande chans på SM-guldet.

Toppduon Malmö FF och Djurgården sitter på bäst utgångsläge, men möjligheten finns fortfarande att hämta ikapp försprånget för de tre närmast jagande lagen. Så här ser förutsättningarna ut inför avslutningen:

1. Malmö FF, 54 poäng (55–28 i målskillnad) 
Återstående matcher:
Omg 28: BK Häcken (h)
Omg 29: Kalmar FF (b)
Omg 30: Halmstads BK (h)

Kommentar: De regerande och mesta mästarna leder serien och har allt i egna händer. Klubben har en Champions League-match (hemma mot Zenit) mellan omgång 28 och 29 som kanske kan störa i guldjakten, men de himmelsblå får ses som favoriter till att försvara guldet..

2. Djurgården, 53 poäng (42–26)
Återstående matcher:
Omg 28: IFK Norrköping (b)
Omg 29: Varbergs BoIS (h)
Omg 30: BK Häcken (b)

Kommentar: Jagar ett nytt guld (det senaste kom 2019) och är hack i häl på MFF. DIF har tre raka segrar mot Varbergs BoIS och fem raka mot BK Häcken vilket kanske gör mötet med IFK Norrköping till den stora nyckeln. Inbördes mellan Djurgården och IFK Norrköping har lagen fyra segrar var och sju matcher har slutat oavgjort på de 15 senaste mötena.

3. AIK, 50 poäng (36–21)
Återstående matcher:
Omg 28: Varbergs BoIS (b)
Omg 29: IF Elfsborg (b)
Omg 30: IK Sirius (h)

Kommentar: En något sämre form på slutet har gjort att AIK halkat efter toppduon en aning. Men tre avslutande segrar kan fortfarande innebära SM-guld för Gnaget. Då ska dock både Malmö FF och Djurgården tappa poäng i minst två matcher. 

4. IF Elfsborg, 49 poäng (45–29)
Återstående matcher:
Omg 28:
Halmstads BK (b)
Omg 29: AIK (h)
Omg 30: Örebro SK (b)

Kommentar: Med fem poäng upp till Malmö FF krävs det mycket för att Elfsborg ska ta guldet i år. Men hoppet finns och blir det inte guld finns det god chans att nå europaspel.

5. Hammarby, 46 poäng (45–37)
Återstående matcher:
Omg 28:
Degerfors IF (b)
Omg 29: Halmstads BK (b)
Omg 30: Kalmar FF (h)

Kommentar: Bajen ska givetvis ha allt på sin sida för att det ska bli SM-guld i år, men chansen finns fortfarande. Topptrion tar sig dessutom till europakval så Hammarby behöver nog plocka nio poäng för att blanda sig i den kampen på riktigt.

FOTO: Bildbyrån

Svenska Cupens gruppspel lottat

5 dec 2021
Under söndagen genomfördes lottningen till Svenska Cupens gruppspel, där bland andra regerande cupmästarna Hammarby ställs mot BK Häcken.

Bilder: Malmö FF svenska mästare 2021

4 dec 2021
Malmö FF säkrade sitt 22:a SM-tecken efter 0–0 mot Halmstads BK i den sista omgången av Allsvenskan 2021.

Malmö FF mästare för 22:a gången

4 dec 2021
Oavgjort hemma mot Halmstads BK räckte – Malmö FF är svenska mästare 2021.

Bartosz Grzelak är Månadens Tränare i november

4 dec 2021
AIK avslutar säsongen starkast av alla. Som ett resultat av det finns man med i guldjakten ända in i det sista. Bartosz Grzelak är Månadens Tränare i Allsvenskan i november.

Nabil Bahoui är Månadens Spelare i november

4 dec 2021
Med sina viktiga mål har han sett till att gulddrömmen lever in i det sista för AIK. Nabil Bahoui är Månadens Spelare i Allsvenskan i november.

De här kan vinna på Allsvenskans Stora Pris

3 dec 2021
Allsvenskan 2021 är i det närmaste färdigspelad och juryn har sagt sitt. Här är de spelare och ledare som gjort störst intryck under säsongen. Här är de som kan utses som bäst i Allsvenskan 2021.

De kan bli Månadens Spelare och Tränare i november

1 dec 2021
Tre offensiva mittfältare, två topptränare och en fortsatt högpresterande Joakim Persson på Varbergs BoIS-bänken – här är de nominerade till Månadens Spelare och Tränare i Allsvenskan i november.

Januaritruppen uttagen

1 dec 2021
20 spelare från Allsvenskan är uttagna i Janne Anderssons landslag till januariturnén i Portugal.

AIK vände och höll liv i guldstriden

29 nov 2021
AIK tog tre poäng i Borås och såg till att det blir kamp om guldet i den sista omgången av Allsvenskan. Samtidigt vann Sirius mot Häcken och Mjällby och Örebro kryssade på Strandvallen.

Varberg snuvade Djurgården på poäng i guldstriden

28 nov 2021
På Tele2 Arena satte Varberg BoIS käppar i hjulet för guldjagande DIF, samtidigt tog Degerfors tre blytunga poäng i kampen runt kvalstrecket. På Gamla Ullevi blev Marcus Berg tvåmålsskytt när IFK Göteborg vann en bekväm seger mot nedflyttningsklara ÖFK. MFF tar ytterligare ett stort kliv mot guldet efter vinst mot Kalmar FF medan Halmstad och Bajen delade på poängen.

Oktober månads vinstpengar från Månadens spelare och tränare

24 nov 2021
Varje månad skänker elitfotbollens huvudpartner Unibet 10 000 kronor till vardera vinnare av Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb. I oktober går pengarna till följande engagemang.

Bara kryss för MFF – blir sist i gruppen

23 nov 2021
Malmö FF gjorde sitt första mål i årets Champions League och tog sin första poäng. Men 1–1 hemma mot Zenit gör att skåningarna kommer sluta sist i gruppen.