Integrity officer: ”En nödvändighet att jobba nära spelarna”

8 maj, 2020 kl 15:44 BK Häcken är en av alla 32 klubbar som under våren utsett en Integrity officer i klubben. Valen föll på den före detta spelare Martin Ericsson som nu är assisterande sportchef i klubben.
– Den här rollen är ett verktyg för att kunna jobba mer aktivt inom klubben, säger Martin Ericsson.

Rollen Integrity officer är ny för året och ännu pågår utbildning av de 32 personer som utsetts till rollen i sina respektive klubbar. I de allra flesta fallen är det sportchefen det handlar om, som har fått ett extra ansvar.

En prioriterad del för hela den svenska elitfotbollen och huvudpartnern Unibet är att utbilda i spelansvar och anti matchfixning. En Integrity officer kan vara örat mot rälsen i sin klubb och fiska upp signaler när något inte är som det ska eller när någon inte mår bra. Martin Ericsson har jobbat nära BK Häckens spelartrupp en längre tid och blev därför naturligt vald till Integrity officer.

– Jag har jobbat med den här typen av frågor sedan innan och jag vill också tro att jag har spelarminnet färsk i åtanke eftersom det inte var så länge sedan jag avslutade min aktiva karriär. Det är en nödvändighet att jobba nära spelarna, menar Martin Ericsson, assisterande sportchef i BK Häcken.

Matchfixning anses vara ett eskalerande problem i fotbollsvärlden men det finns även andra anledningar till att en spelare väljer att öppna upp sig.

– Allt runt fotbollen uppmärksammas mycket mer idag än vad det gjorde under min karriär. Vi har talat mycket om psykisk ohälsa i BK Häcken. De flesta spelarna är till exempel aktiva på sociala medier där de är sina egna varumärken. Då måste man ta hand om det ansvaret både för sig själv och klubben samt även ligan och alla partners. Det är mer aktuellt än någonsin, menar Martin Ericsson.

Hos Svensk Elitfotboll finns en dedikerad resurs som jobbar med ligaintegritet och som fungerar som kontaktperson för klubbarnas Integrity officers. Varje Integrity officer kan kontakta SEF för samtal runt spelansvar och matchfixning men har också möjlighet att lyfta frågor runt psykisk ohälsa i spelartruppen.

– Det är bra att det finns ett centralt stöd från ligan kring mående av spelarna och individerna, att inte allt handlar om laget, säger Martin Ericsson.

Varje elitförening har via sin Integrity officer ansvar för att kontinuerligt jobba med integritet i sin klubb. Däribland också upplysa om spelansvar.

– Den här rollen är ett verktyg för att kunna jobba mer aktivt inom klubben. Arbetet blir mer implementerat på riktigt. Det är något annat än att man ska utbilda sig en gång på året och inget mer. Det är bara bra att vi snappar upp det som går och att klubben kan vända sig till ligan för att få hjälp om det behövs, anser Martin Ericcson.

Det är hela Svensk Elitfotboll tillsammans med klubbarna som har insett vikten att den här rollen finns. Elitfotbollens huvudpartner Unibet backar upp, bland annat med finansiering.

– Det är positivt att Unibet som central partner tar tag i det här och står bakom arbetet, att det blir lite tryck och att det skapas medel så att alla klubbar kan jobba med det här, säger Martin Ericsson.

Mer information om alla klubbars Integrity officers kommer under våren/sommaren.

Foto: bildbyrån

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.

Olsson: ”Jag kan bli lite manisk ibland”

13 maj 2020
För fyra år sedan var Theodor Olsson tveksam till att ta sig an ett 16-årslag, idag är han assisterande tränare i IK Sirius. Och förklaringen kräver kanske en parallell till fiktiva karaktärer som Carrie Mathison och Sherlock Holmes. – Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent, konstaterar det 23-åriga stjärnskottet i en intervju med Unicoach.