Keita: "Vi har många unga talangfulla spelare"

6 maj, 2020 kl 15:24 Aly Keita tror på det unga Östersunds FK inför årets säsong, där den rutinerade målvakten har en speciell position som lagkapten.
– Jag är en av de äldre, det är en roll jag trivs med och som jag måste ta, säger Keita.

Östersunds FK hade ett tufft fjolår där man först i slutomgångarna säkrade nytt allsvenskt kontrakt. Två inledande storsegrar i Svenska Cupens gruppspel i februari gav laget självförtroende, även om man sedan föll mot BK Häcken i den avgörande gruppspelsmatchen.

– Vi har många unga spelare som är talangfulla och det var skönt att det började bra, men vi åkte ut så det var inte tillräckligt. Men det var ändå ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll. Vi förlorade mot Häcken, som är ett mycket bra lag. Nu fokuserar vi på att spela bra i Allsvenskan, säger lagets målvakt Aly Keita till allsvenskan.se.

Under fjolåret var det ofta Tom Pettersson som bar kaptensbindeln i ÖFK. Nu sitter den på Keita, som spelat i klubben sedan 2014 och som firar sin 34:e födelsedag i december i år.

– Det är ett stort ansvar, men det är ett ansvar jag har tagit i många år. Jag kommer vara samma Keita. Jag vill leda laget framåt. Jag är en av de äldre, det är en roll jag trivs med och som jag måste ta, men det är hela laget som måste göra det tillsammans.

Alla inblandade inom fotbollen siktar just nu mot allsvensk säsongsstart 14 juni. I ÖFK har man använt den förlängda försäsongen till att fila på detaljer, både offensivt och defensivt.

– Det var tråkigt att säsongen inte kom igång som väntat, man var redo att sätta igång men så blev det ett break. Man får träna på så bra man kan. Man får tid att slipa på andra detaljer och får försöka se det positiva i det.

– Vi har jobbat med allt från uppbyggnadsspel till hur vi ska vara i våra positioner när motståndarna har bollen.

Och för målvakterna, då?

– Speciellt har vi fokuserat mycket på uppspelsfasen. Vi vill vara ett lag som spelar, som vi alltid har varit, säger Aly Keita.

Foto: bildbyrån

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.

Olsson: ”Jag kan bli lite manisk ibland”

13 maj 2020
För fyra år sedan var Theodor Olsson tveksam till att ta sig an ett 16-årslag, idag är han assisterande tränare i IK Sirius. Och förklaringen kräver kanske en parallell till fiktiva karaktärer som Carrie Mathison och Sherlock Holmes. – Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent, konstaterar det 23-åriga stjärnskottet i en intervju med Unicoach.