Nyheter

Chevron
Rydström: ”Kan verkligen kolla på effekten av det vi gjort hittills”

Rydström: ”Kan verkligen kolla på effekten av det vi gjort hittills”

När den allsvenska premiären sköts upp på obestämd framtid öppnades en sällsynt chans upp för tränarna i de 16 lagen. När ledighet i vanliga fall innebär förberedelser inför en ny säsong, övergångar och lagbyggen finns nu möjligheten att tänka lite friare. Vi tog ett snack med Henrik Rydström, huvudtränare i IK Sirius, som idag drar igång träningen efter elva dagars ledighet.

– Först och främst har vi fått en möjlighet att göra ett bokslut på de tre första månaderna av försäsongen. I Sirius har vi bra utvärderingsmöten hela tiden, men det ger oss möjligheten att verkligen kolla på effekten av det vi gjort hittills. Jag är ju gammal lärare, så det som är väldigt viktigt för mig är hur vi lär ut någonting. Fotboll är ju i sig ganska enkelt. Motståndarna vill komma åt vårt mål och vårt straffområde, vi vill komma åt deras mål och straffområde. Det är inte massor av hemligheter. Men hur får du 25 spelare i ett lag att förstå vad det är vad vi ska göra och hur får du dem att vilja göra det, säger Henrik Rydström.

Men det är väl saker ni jobbar med hela tiden?

– Ja, men just nu behöver jag inte tänka på hur jag ska optimera spelarna till nästa match. Det innebär att jag kommer vara mer benägen att laborera med övningsval och övningsdesign. Där tror jag det här breaket kommer som en skänk från ovan. Du kan få med spelarna i det också eftersom de inte behöver oroa sig för att inte bli uttagna i en startelva eller matchtrupp. Spelarna vill känna sig duktiga hela tiden och då är det inte så jävla kul om jag kommer med att ”ni får inte göra så här och så här och så här”, för då tappar de bollen oftare än vanligt. Men det är ju för att de ska bli bättre i en annan situation. Så uppehållet ger ett stort utrymme till det.

Att laborera med övningsval och övningsdesign? Menar du att göra träningen svårare?

– Så kan man se det. Jag tror mycket på det icke-linjära. Vi vill alltid se det linjära, alltså om du gör A så kommer B och sedan kommer C och det är så du lär dig saker. Variationsprincipen är en viktig princip i inlärning. Framförallt när du lär dig motoriska bitar. Om du bara upprepar samma rörelse blir du bra på exakt den rörelsen. Inom fotbollen är alla situationer unika. Många gånger gör vi en träning, skapar övningar och har en övningsdesign som är linjär. En skön passningsövning utan motståndare som inte ger dig någonting mer än att du känner att du är jävligt bra på att passa bollen förbi ett par koner.

Hur får du till en icke-linjär övning?

– När jag som spelare började tänka på det så läste jag på om hur världsidrottare och hur man inom andra områden lär sig saker. Jag började laborera på egen hand och till exempel värmde jag alltid upp med att bara använda min vänsterfot. Så småningom blev det mer naturligt och jag blev bättre på det. Innan matcher började jag också lägga en halvtimme på att hålla på med en tennisboll. Jag missade i början, men till slut stod jag där och trixade till hundra med tennisbollen. Och då blev ju en fotboll ganska enkel att behandla.

Och hur applicerar man det på ett helt lag som kollektivt ska bli bättre?

– Det finns ett begrepp inom utlärning som heter ”contraint led approach” som innebär att du skapar vissa regler i en situation som tar fram beteenden som du vill se. Det kan vara till exempel att man får spela med max två tillslag för att du vill att bollen ska flyttas snabbt. Nackdelen är att du får spelare som alltid snabbt spelar ifrån sig bollen och aldrig vänder upp. Men du kan laborera med regler och underlag. Jag märkte förra året, framförallt på de äldre spelarna att de tyckte det var jättejobbigt när jag och Mirza (Jelecak, tränare tillsammans med Rydström i IK Sirius i fjol) försökte styra och skapa. Det har jag och Theo (Theodor Olsson, assisterande i år) pratat mycket om under uppehållet.

Så när Siriusspelarna kommer tillbaka efter sin ledighet är det till en helt ny träningsvärld än den de lämnade för elva dagar sedan?

–Måndagen blir nog en liten mjukstart, men det blir lite rörigt, lite tungt och komplext och icke-linjärt efter det. Då får vi försöka lära dem och ge dem struktur i kaoset. Så det kommer nog vara lite mer kaos här i april.

Men kaos innebär kanske sämre självförtroende hos spelarna?

– Ja, spelarna kommer nog känna sig sämre så vi kommer behöva jobba med motivation och utlärning. Sedan finns det också studier som visar på om det blir för mycket misstag och för komplext så blir det inte heller någon inlärning. Det handlar mycket om att skapa en miljö där det är tillåtet att göra fel och att spelarna ska förstå det.

FOTO: Bildbyrån