Swedberg målskytt i debuten

Hammarbys Williot Swedberg byttes in med tio minuter kvar. Det tackade han för och gjorde mål direkt när Bajen slog Degerfors med 5-1. Samtidigt tog IFK Norrköping tre pinnar mot Mjällby AIF. Senare på eftermiddagen plockade IFK Göteborg och Elfsborg tre poäng.

Mjällby AIF – IFK Norrköping 0-1
Gästerna tog ledningen tidigt när Maic Sema nickat in Samuel Brolins retur efter Isak Bergmann Johannessons avslut.

Båda lagen hade flera fina chanser att se till att det blev fler mål i matchen, men Semas tidiga balja blev matchens enda och Peking plockade tre nya poäng.

Hammarby – Degerfors IF 5-1
En intensiv första kvart bjöd inte på några mål, men flera chanser. I slutet av första halvlek fick Hammarby ett fint frisparksläge som Darijan Bojanic elegant smekte upp i krysset. Men precis innan pausvila skottfintade Abdelrahman Saidi bort ett par Bajenförsvarare innan han vräkte upp bollen i det första krysset.

Den andra halvleken inleddes lika intensivt som den första och det var gästerna som skapade flest chanser. Men när matchens tredje mål kom var det Hammarby som gjorde det. Ett Mohanad Jeahze-inspel från vänster stöttes i nät av Akinkunmi Amoo.

Med tio minuter kvar fick vi se Williot Swedberg debutera i Hammarbytröjan. Med en av sina första bolltouchar i Allsvenskan skruvade han vackert in 3-1 och firade med supportrarna. Jeppe Andersen pangade in 4-1 på tilläggstid och av bara farten satte Gustav Ludwigson femman.

IF Elfsborg – Örebro SK 2-1
Hemmalaget dominerade den första halvleken och kom till flera fina chanser framför Bobby Allain. Den bästa fick Per Frick när han fick chansen från elva meter. Straffsparken placerade han dock en bra bit utanför den vänstra stolpen.

En kvart in i den andra halvleken fick Elfsborg en ny straff. Den här gången fick Andre Römer chansen och han tog den. Ett hård,välplacerad straff smet in vid Allains högra stolpe.

Men ÖSK kom tillbaka och med ett par minuter kvar kvitterade Deniz Hümmet med pannan. Men Elfsborg fick sista ordet. I en sista desperat attack hamnade bollen framför fötterna på Frederik Holst i den 97:e minuten. Dansken placerade iskallt in bollen och säkrade segern för de gulklädda.

Östersunds FK – IFK Göteborg 2-3
Kolbeinn Sigthorsson inledde målskyttet när han placerade in gästernas ledningsmål efter tolv minuter. Blåvitt hade bud på mer, men det dröjde till tillggstid i den första halvleken innan Sebastian Eriksson gjorde sitt första mål på två år till 2-0.

Hoppet tändes för ÖFK när Patrick Kpozo hittade fram till Francis Jno-Baptiste som stötte in reduceringen efter en timma. Men det blev gästerna som drog det längsta strået. Tolv minuter från 90 höll sig inbytte Robin Söder framme på en retur och stötte in 3-1 till Blåvitt.

ÖFK reducerade visserligen en gång till, när Simon Kroon satte 2-3, men det målrika mötet slutade med en uddamålsseger för IFK Göteborg.