Titi: "I bättre form än någonsin"

7 maj, 2020 kl 14:27 Efter åtta allsvenska matcher i fjol hoppas 20-årige Adil Titi på flera chanser i IFK Göteborgs tröja i framtiden. Och det är nyfikenheten och träningsviljan som ska ta honom dit.

Det är prövande och ovissa tider för elitfotbollsspelare i allmänhet, och utmaningarna är även många för Adil Titi. Han konstaterar själv att fotbollens intressen får komma i andra hand under kampen mot coronaviruset, samtidigt som han försöker slå sig in i IFK Göteborgs startelva och behålla formen under den muslimska högtiden ramadan.

En månad med fasta mellan soluppgång och solnedgång – det måste väl vara en rejäl prövning?
– Jag förbereder mig på ett lite annat sätt än jag brukar, men annars är det mesta som vanligt. Jag kommer till träningarna, är där i tid och gör mitt bästa. Klart att det är tufft, men det här är något som jag känner att jag måste och vill göra, säger Titi till Unicoach.se.

Ifjol gjorde IFK-löftet åtta allsvenska matcher, efter att debuten kommit genom ett inhopp mot AIK i april 2019. 

Men var börjar egentligen historien om Adil Titi?
– Mitt fotbollsintresse? Jag skulle faktiskt säga att det är en familjesak. Så långt jag kommer ihåg så har mina bröder spelat fotboll, och jag har bara hängt på, även fast de inte alltid velat ha med mig, säger 20-åringen och skrattar.

I de tidiga tonåren bytte han moderklubben Rannebergens IF mot Gunnilse IS för att få utlopp för sin enorma träningsvilja, och som 16-åring skedde bytet till IFK Göteborg. I den sistnämnda föreningen har storebröderna Billhall och Ilias tidigare spelat.
– Jag skulle säga att det är tredje försöket gillt, haha. Det har underlättat att ha de två som vet väldigt mycket av egen erfarenhet och kan säga saker som hjälper en. Jag har ofta blivit jämförd med mina bröder och tror att jag fått en blandning av båda.

Hur har förutsättningarna varit att utvecklas i “Blåvitts” akademi?
– Jättebra. Vi tränade väldigt mycket och väldigt hårt: vi hade dubbelpass varannan eller var tredje dag under sommaren när man var ledig, och de anpassade schemat efter oss för att ge oss de bästa förutsättningarna. IFK har en väldigt bra organisation och man får verkligen alla möjligheter att lyckas. Sedan är det ju upp till dig vad du gör med de möjligheterna, konstaterar Adil Titi.

Är det en stor nivåskillnad mellan akademin och A-laget?
– Allt går snabbare såklart, men mycket handlar om det runtomkring: hur du förbereder dig och tar hand om din kropp. Det är helt avgörande, och där är det stor skillnad mellan rutinerade A-lagsspelare och juniorer. Men jag har tagit steg inom alla de här kategorierna med hjälp av fysioteamet och känner mig i bättre form än någonsin.

Det vill Adil Titi förstås visa under säsongen 2020.
– Jag tycker att jag har tagit steg från förra året. Jag har blivit mycket mer mogen och tar bättre beslut. Att få spela första matchen mot Ålborg var väldigt kul. Sedan har det kanske inte blivit lika mycket speltid efter det, men det är inget jag klagar på. Vi har två andra väldigt bra innermittfältare också, Alhassan (Yusuf) och August (Erlingmark), och jag känner att om jag väl får spela så kommer jag ha fått förtjäna det ordentligt, säger Titi.

Det kräver hårt arbete – men också en rejäl portion nyfikenhet.
– Jag blir väldigt motiverad av min omgivning och ställer många frågor till mina lagkamrater. Möter jag Tobias Sana, som jag skulle säga är en av de främsta i Allsvenskan, så försöker jag dra lärdom av det han gör offensivt. Jag tar till mig de här knepen och försöker utvecklas och nöta. Jag är person som verkligen vill lyckas för min familj och för mig själv – och för att jag älskar fotboll!

Malmö FF vidare till Play Off

24 sep 2020
Som enda svenska lag är Malmö FF vidare i Europapelet. Det efter att laget kört över Lokomotiv Zagreb hemma på Stadion. Djurgården hade också chansen att ta sig vidare, men föll mot rumänska Cluj.

Sirius på vinnarspåret igen

21 sep 2020
Elias Andersson och Stefano Vecchia gjorde målen när IK Sirius besegrade Falkenbergs FF hemma i Uppsala.

Hodzic Mjällbys hjälte

21 sep 2020
Kadir Hodzic tog hjälp av motståndarben när han gjorde matchens enda mål och säkrade tre pinnar för Mjällby mot Örebro SK.

Johan Hammar löste poäng för Elfsborg

21 sep 2020
Elfsborg gick mot segern efter storspel från hemmaförsvaret. Men inbytte Johan Hammar fick en kanonträff i slutminuterna och löste ett oavgjort resultat.

Helsingborg vände mot Varberg

21 sep 2020
I slutet av den första halvleken satte Helsingborg två snabba mål och gick till paus i ledning. Efter att Rasmus Jönsson gjort 3-1 i den andra säkrade HIF tre pinnar.

Tung trea för Kalmar i Göteborg

20 sep 2020
Kalmar FF tog en viktig trepoängare när man höll undan till en 2–1-seger borta mot IFK Göteborg.

Fransson räddade poäng för Peking

20 sep 2020
Malmö FF gick mot tre tunga poäng i toppen av tabellen, men en sen kvittering av IFK Norrköping på Östgötaporten gjorde att matchen slutade 1–1.

Lustig med första målet i AIK:s klara derbyseger

20 sep 2020
Mikael Lustig gjorde sitt första mål för AIK när laget vann Stockholmsderbyt mot Hammarby med klara 3–0.

Östersund kvitterade sent mot Djurgården

20 sep 2020
Östersunds FK förlängde sin obesegrade svit till sju matcher efter ett sent 1–1-mål hemma mot Djurgården.

Play Off-lottningen avklarad

18 sep 2020
Djurgården och Malmö FF har fått eventuella motståndare om man lyckas ta sig vidare från nästa veckas tredje kvalrunda i Europa League.

Vecchia om storformen: "Blivit bättre hela tiden"

18 sep 2020
Stefano Vecchia blev utsedd till Månadens spelare i Allsvenskan i augusti, en månad då han verkligen började hitta rätt framför mål. – Jag hittade rätt i avsluningsmomenten, kom in i det mer och hittade tajmingen som behövs.

Djurgården och Malmö vidare i Europa

17 sep 2020
Både Djurgården och Malmö löste avancemang till den tredje kvalrundan i Europa League. IFK Göteborg förlorade mot FC Köpenhamn och åkte ut.