Vändning när Blåvitt premiärvann

IFK Göteborg låg under med 3-1 efter en timma borta mot Sandviken. Då fick laget ordning på anfallsspelet och satte tre och vann till slut med 4-3 i Svenska Cupens premiäromgång.

Den svenska tävlingssäsongen är igång efter att sex matcher spelades i Svenska Cupens gruppspel på lördagen.

De regerande cupmästarna IFK Göteborg reste till Sandviken och fick tufft motstånd. Naeem Mohammed gav hemmalaget ledningen efter en halvtimme, men Pontus Wernbloom kvitterade tio minuter senare. Precis efter paus satte Ahmed Bonnah 2-1 och bara minuter senare gjorde Mohammed sitt andra i matchen. Tvåmålsunderläge och en tuff sits för IFK Göteborg, men laget skulle klara sig ur den situationen. Robin Söder både reducerade och kvitterade innan nyförvärvet Calle Johansson avgjorde med sitt 4-3-mål i den 76:e minuten.

För Hammarby blev det en enklare resa mot tre poäng hemma på Tele2 Arena. Jeppe Andersen satte 1-0 mot AFC Eskilstuna efter en elva minuten och Astrit Selmani dubblade den ledningen bara sex minuter senare.

När Abbe Khalili sedan satte 3-0 två minuter efter paus var segern säkrad. Alexander Ahl Holmström reducerade visserligen för gästerna, men ett par minuter efter reduceringen fastställde Mads Fenger slutresultatet till 4-1 för Bajen.

I inledningen av fjolårets Allsvenskan var Sead Haksabanovic tongivande för IFK Norrköping. I dagens cupmöte med GIF Sundsvall var det också han som var tungan på vågen för Peking. Två mål i den första halvleken för Haksabanovic gjorde att även IFK Norrköping kunde räkna in tre pinnar i cuppremiären.

AIK bussade ner för möte med Ettanlaget Oskarshamns AIK. Hemmalaget inledde bäst, men när det första målet kom var det AIK:s Henok Goitom som gjorde det. Filip Rogic spelade in bollen från höger och Goitom hade bara att sätta foten till för att styra in ledningsmålet.

Med hjälp av en försvarare ordnade Eric Otieno 2-0 till AIK efter 53 minuters spel. En snabb frisparksreducering gav dock liv till matchen igen. Oskarshamn försökte gå för kvittering, men var aldrig riktigt nära. AIK höll undan och vann med 2-1.

IK Sirius reste också söderut, för möte med division 3-klubben IF Lödde. En munsbit på pappret, men på vägen till gruppspel har skåningarna bland annat besegrat Örgryte IS. Efter en mållös första timma tog Sirius till slut ledningen. Marcus Mathisen gav Uppsalalaget ledningen i den 64:e minuten och det blev matchens enda mål.

Den enda plumpen i det allsvenska protokollet stod Örebro SK för. I hemmamötet med Trelleborgs FF blev det förlust efter att Henry Offia gjort matchens enda mål i den 13:e minuten.