Nyheter

Chevron
120 000 kronor från Månadens spelare till klubbarnas verksamhet

120 000 kronor från Månadens spelare till klubbarnas verksamhet

Varje vinnare av Månadens spelare i Allsvenskan och Superettan får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudpartner Unibet att skänka till valfri verksamhet i klubben. När säsongen nu är över så har 120 000 kronor betalats ut till elitklubbarna.

– Priset är till för att hylla de spelarna som gjort det extra bra under den gångna månaden. Det är verkligen en fjäder i hatten att krönas till Månadens Spelare eftersom det är en bred jury som utser vinnaren, säger Anders Falk Sponsorchef på Unibet.

60 000 kronor har gått till Allsvenskan och 60 000 kronor till Superettan. I Allsvenskan har IFK Norrköping och Malmö FF fått 20 000 kronor vardera medan IK Sirius och Varbergs BoIS fått 10 000 kronor per klubb för sina spelares vinster.

I Superettan har Degerforsspelare vunnit tre gånger och klubben har därmed fått 30 000 kronor av Unibet under året. Övriga pengar har gått till Halmstads BK, 20 000 kronor, och GIF Sundsvall, 10 000 kronor.

Sju av tolv vinstsummor har gått till olika samhällsengagemang som klubbarna driver eller står bakom, tre har gått till damverksamhet och lika många till egna talangutvecklingen.

– Individuella priser är alltid kul, men samtidigt är fotboll en lagsport där det ofta är många olika personer i klubben som står bakom framgången, därför känns det helt rätt att prispengarna inte är öronmärkta utan spelarna själva får välja vilken del av klubben som får pengarna. Både spelarna och deras klubbar förtjänar lite extra hyllning och en stöttning i form av ett bidrag från oss menar Anders Falk.

Nedan följer en sammanställning till vad pengarna har gått för Allsvenskan-vinnarna.

Månad för månad:
Juni:

IFK Norrköpings Sead Haksabanovic blev Månadens spelare i Allsvenskan i juni. Han skänker sina vinstpengar till IFK Norrköpings akademi.

– Jag känner att man har själv varit där och det är väldigt viktigt för akademin att få den ersättning som de behöver. Att stödja det är det jag vill, säger Haksabanovic.

Juli:
Malmö FF:s anfallare Isaac Kiese Thelin väljer att skänka sina vinstpengar från Unibet till MFF i samhället.

– Jag tycker man ska hjälpa till i samhället och ge stöd till de som behöver stöd. Malmö FF gör ett fint jobb med detta, säger Isaac Kiese Thelin.

Inom MFF i samhället ingår bland annat Karriärakademin som skapar sysselsättning till personer långt utanför arbetsmarknaden samt bland annat grundskolefotboll mot rasism.

Augusti:
Stefano Vecchia i IK Sirius skänker vinstpengarna till klubbens Gränslös fotboll. Gränslös fotboll är samlingsnamnet på IK Sirius samhällsengagemang som inkluderar bland annat nattfotboll, där ungdomar får träffas på kvällar och helger och spela fotboll, samt Karriärdagarna som skapar sysselsättning för personer långt utanför arbetsmarknaden.

– Fotbollen når ut och påverkar många i samhället och IK Sirius gör en fantastisk samhällsinsats med allt från nattfotboll till att anordna karriärdagar, menar Stefano Vecchia.

September:
Christoffer Nyman i IFK Norrköping väljer att skänka sina pengar från Unibet till IFK Norrköpings nystartade flickverksamhet.
– Jag bestämde mig väldigt tidigt, jag vill ge dem till flickverksamheten som startar nu i november. Med de här pengarna så vill jag hjälpa dem på vägen, det var självklart att ge det till dem, säger Christoffer Nyman.

Oktober:
Ola Toivonen skänker sina 10 000 kronor till MFF i samhället.

– Samarbetet med Skåne Stadsmission för utsatta familjer och unga är ett exempel, arbetet mot rasism i Grundskolefotboll mot rasismer ett annat. Det gör att jag med än större stolthet bär den himmelsblå tröjan, säger Ola Toivonen om sitt val.

November:
Astrit Selmani, Varbergs BoIS, blev den förste spelaren att vinna Månades spelare i både Superettan och i Allsvenskan. Den första utmärkelsen vann Selmani i april 2019 och den senaste i den allra sista månaden av Allsvenskan 2020. Nu väljer Selmani att skänka sina vinstpengar på 10 000 kronor från Unibet till Varbergs BoIS ungdomsråd.

– Jag väljer att ge pengarna till klubbens ungdomsråd som är i planeringsfasen och på väg att startas upp, som omfattar killar och tjejer som vill spela fotboll och genom BoIS-andan en dag nå Varbergs BoIS representationslag, om det är det de drömmer om. Om man gör bra val kan framtiden bli det man önskar, säger Selmani.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Unibet. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får 10 000 kronor från Unibet där pengarna går till en av vinnaren valfri del av klubben. Vinnande spelare presenteras i Svensk Elitfotbolls och Unibets kanaler. 

Jurygrupper:
Allsvenskan: Juryn består av samtliga allsvenska klubbars lagkaptener, Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Alexander Axén (Dplay), Irma Helin (Dplay), Olof Lundh (TV4), Noa Bachner (Expressen), Anders Bengtsson (Offside), Per Bohman (Aftonbladet) och Per Carlander (Unibet).

Superettan: Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll), Stefan Ishizaki (Dplay), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP), Göran Bolin (Aftonbladet) och Anders Falk (Unibet).

Vinnare 2020:
Allsvenskan:
Juni: Sead Haksabanovic, IFK Norrköping
Juli: Isaac Kiese Thelin, Malmö FF
Augusti: Stefano Vecchia, IK Sirius
September: Christoffer Nyman, IFK Norrköping
Oktober: Ola Toivonen, Malmö FF
November: Astrit Selmani, Varbergs BoIS

Superettan:
Juni: Pontus Engblom, GIF Sundsvall
Juli: Johan Bertilsson, Degerfors IF
Augusti: Malkolm Nilsson Säfqvist, Halmstads BK
September: Johan Bertilsson, Degerfors IF
Oktober: Victor Edvardsen, Degerfors IF
November: Mikael Boman, Halmstads BK

Läs mer om Superettan-vinnarnas prisfördelning här.