Nyheter

Chevron
Allsvensk retroboll för att hedra 100 år av svensk fotbollshistoria

Allsvensk retroboll för att hedra 100 år av svensk fotbollshistoria

I hundra år har Allsvenskan fyllt våra liv med passion, dramatik, kamratskap och glädje. Ända sedan starten 1924 har Allsvenskan kommit att bli den största och mest älskade serien i hela landet. Under sommaren och hösten uppmärksammas samtliga 67 klubbar som någon gång spelat i Allsvenskan med en speciellt framtagen retroboll från SELECT.

– Allsvenskans 100-årsjubileum är till för fler än bara de klubbar som spelar i Allsvenskan idag. Vi vill på detta sätt uppmärksamma samtliga klubbar som en gång spelat i Allsvenskan och få dem att känna av hur uppskattad deras del av den svenska fotbollshistorian är, säger Robert Johansson, kommunikationschef på Svensk Elitfotboll.

Bollarna delas ut till klubbarna i samband med speciella ceremonier under sommaren med start omgående. Klubbarna i dagens Allsvenskan och de Superettanklubbar som en gång i spelat i Allsvenskan får sin boll och diplom i samband med jubileumsomgångarna i Allsvenskan i augusti medan övriga, idag icke SEF-klubbar, får sin boll i samband med ett besök på klubbens kansli.

– Vi tycker det är viktigt med personliga besök hos samtliga klubbar. Inte minst de klubbar som spelar längre ner i seriesystemet idag blir väldigt glada och hedrade när man dyker upp. Exempelvis Redbergslids IK har inte ens kvar sin fotbollsverksamhet idag utan satsar bara på handboll men de blev lika glada och hedrade för det. Och för Gårda BK som idag spelar i Division 4 blev det en bra påminnelse om klubbens storhetstid, menar Robert Johansson.

– Vi är väldigt tacksamma för att bli uppmärksammade och för bollen. Erkännande som dessa ger energi och ork att fortsätta engagera sig ideellt samtidigt som vi återigen blir påminda om att den vinröda klubben från Göteborg inte är en vanlig kvartersklubb. Historiskt sett är vi en storklubb, säger Josef La Carruba, klubbchef i Gårda BK.

Samtliga 67 klubbar får också ett diplom med följande innehåll:
Under de 100 år som varit har det spelats nära 20 000 matcher i Allsvenskan, det har gjorts runt 50 000 mål och vi har alla fått uppleva känslor som inte låter sig förminskas till ord. Och det är bara vad som uträttats på planen.

Utanför matchdagens sorl har Allsvenskan format och fostrat landets framtid, hjälpt människor att hitta en gemenskap och i grunden påverkat samhället på alla orter där Allsvenskan slagit ner sina bopålar.

Varje uppoffrande hemåtlöpning, varje såld korv och varje engagerad ungdomsledare är var för sig avgörande pusselbitar i allsvenskans gemensamma historia. Utan klubbarnas, eldsjälarnas och alla supportrars insatser hade Allsvenskan inte varit där ligan är idag. Utan allt engagemang hade Allsvenskan inte varit Allsvenskan.

Tack alla för ert avtryck.

Retrobollen kommer i sommar och höst också att delas ut till ligornas officiella partners, till betydelsefulla personer och till mediaredaktioner.

Samtliga 67 klubbar som spelat i Allsvenskan 1924-2024:

AIK
AFC Eskilstuna
Assyriska FF
Billingsfors IK
BK Derby
BK Häcken
Brynäs IF
Dalkurd FF
Degerfors IF
Djurgården
Enköpings SK
Falkenbergs FF
GAIS
Gefle IF
GIF Sundsvall
Gårda BK
Hallstahammars SK
Halmstads BK
Hammarby
Helsingborgs IF
Högadal IS
IF Brommapojkarna
IF Elfsborg
IFK Eskilstuna
IFK Göteborg 
IFK Holmsund
IFK Luleå
IFK Malmö
IFK Norrköping
IFK Sundsvall
IFK Uddevalla
IFK Värnamo
IK Brage
IK City
IK Oddevold
IF Saab
IK Sirius
IK Sleipner
IS Halmia
Jönköpings Södra
Kalmar FF
Landskrona BoIS
Ljungskile SK
Ludvika FFI
Malmö FF
Mjällby AIF
Motala AIF
Norrby IF
Redbergslids IK
Reymersholm IK
Råå IF
Sandvikens AIK
Sandvikens IF
Stattena IF
Syrianska FC
Trelleborgs FF
Umeå FC
Varbergs BoIS
Västerås IK
Västerås SK
Västra Frölunda IF
Westermalms IF
Åtvidabergs FF
Örebro SK
Örgryte IS
Östers IF
Östersunds FK