Allsvenska skyttekungar genom historien

31 december 2023

Genom Allsvenskans hundraåriga historia hittar vi några av landets mest legendariska målskyttar.

Gunnar Nordahl – Flest skytteligatitlar (Degerfors IF, IFK Norrköping)

En av svensk fotbolls största var den snabbe, starke och målfarlige forwarden från Hörnefors utanför Umeå – Gunnar Nordahl. Hans allsvenska karriär startade i Degerfors IF där han med 58 mål på 77 matcher och skytteligaseger 1943 drog flera klubbars uppmärksamhet till sig. Flyttlasset gick till IFK Norrköping där Nordahl blev fyrfaldig svensk mästare och tillika skyttekung tre gånger mellan åren 1944-1948, med ett snitt på mer än ett mål per match. Totalt satte Nordahl 93 fullträffar på de 92 matcher som han spelade för klubben. Anfallaren är den som vunnit flest skytteligatitlar i Allsvenskans historia.

Samtidigt var det inte bara på hemmaplan som Nordahl rönte framgång. Efter guldåren hos Peking värvades han till Italien och AC Milan. Anfallaren blev därmed Sveriges första professionella fotbollsspelare på hög nivå. Inte långt därefter fick han sällskap av Nils “Nisse” Liedholm och Gunnar Gren och den fruktade trion Gren-No-Li var född. Under sin första hela säsong i Italien vann Nordahl skytteligan med 35 gjorda mål – ett rekord som stod sig i 66 år. Under sin proffskarriär i Italien mellan 1949 och 1958 tog han hem skytteligan ytterligare fyra gånger (rekord i Serie A). Sammanlagt blev det 225 mål på 291 matcher i Italien och bortsett från italienaren Silvio Piola (274 ligamål) och dennes landsman Francesco Totti (250) har ingen satt lika många bollar i nät i den italienska högstadivisionen.

Sven Jonasson – Flest mål totalt (IF Elfsborg)

IF Elfsborg är en av Allsvenskans äldsta klubbar och i denna anrika förening kan Sven “Jonas” Jonasson anses vara en av de största genom tiderna, med en otrolig svit i bagaget. Jonasson debuterade i Allsvenskan den 11 september 1927 och spelade därefter 410 matcher i Elfsborgströjan – varav 344 matcher i följd. Den enda anledningen till att sviten bröts var att han kallades in till extra beredskap på grund av andra världskriget.

Men Sven Jonasson är inte bara känd för sin långa matchsvit, utan lyckades också, på sina 410 matcher, hitta nätet 252 gånger under sina allsvenska år. Med det leder han den sammanlagda skytteligan med 58 måls försprång till Örgryte IS lojale anfallare Carl-Erik Holmberg. Skytteligan tog Jonasson för övrigt hem två gånger: 1934 och 1936.

Filip “Svarte-FIlip” Johansson – Flest mål under en säsong (IFK Göteborg)

Blåvitt-legendaren Svarte-Filip innehar än idag rekordet för flest mål under en och samma säsong i Allsvenskan. Han inledde karriären i Surte IS som ungdom, men gick sedan till Fässbergs IF där han tog hem ett SM-guld för Mölndalsklubben. Han lämnade dock Fässberg då klubben nekades att vara med under den första säsongen av Allsvenskan av ekonomiska skäl. Därefter representerade han IFK Göteborg mellan 1924 och 1933. 

Svarte-Filip har blivit något av en mytomspunnen skyttekung. Han sades bland annat kunna slå till bollen så hårt att den blev oval. Långt efter hans aktiva karriär tog slut så fortsatte historierna att berättas, som den från en pojke på 1950-talet i Göteborg som kunde ta gift på att Svarte-Filip en gång skjutit så hårt att hans bror, som stod i mål för motståndarna och fick bollen på sig, avled av sina skador. Sant eller inte? Vi väljer att låta det vara osagt.

Filip Johansson lade skorna på hyllan 1936, efter att ha rundat av en fantastisk karriär med att spela för Gårda BK.