Nyheter

Chevron
Allsvenskan firar 100 år 2024

Allsvenskan firar 100 år 2024

Sveriges mest älskade serie fyller 100 år och det ska så klart firas på bästa sätt. Svensk Elitfotboll har under året som kommer planerat in en rad olika aktiviteter och evenemang planerade för att fira Allsvenskan som hundraåring, där historien har en stor plats.

Allsvenskans allra första säsong spelades 1924. Hundra år senare – år 2024 – firar Sveriges mest populära liga sitt 100-årsjubileum. 

– Tanken är att hundraårsjubileet ska gå som en röd tråd genom hela nästa år och vara ständigt närvarande. Det handlar om allt från exponering med ny logo, på arenor och i sociala kanaler, till att vi gör nedslag i historien, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Bland annat har en helt ny logotyp tagits fram för Allsvenskan 100 år. Logotypen visar Allsvenskan tillsammans med årtalen 1924-2024, omgiven av en lagerkrans i guld.

Exakta innehållet i Allsvenskan 100 år kommer att publiceras och redovisas i inledningen av 2024.

– En sak som har diskuterats är det här med jubileumströjor där klubbarna vid ett utvalt tillfälle under säsongen spelar i en retrotröja men vad som är beslutat och vad exakt som kommer att hända under året kan jag inte gå in på nu. Ni får hålla er lite till, men vi kommer sagt ha en rad aktiviteter och aktiveringar under hela kommande år, avslutar Johan Lindvall.

Fotboll började spelas i slutet av 1800-talet i Sverige. Innan namnbytet till Allsvenskan kallades Sveriges högsta serie för Svenska Serien. Totalt har 67 klubbar spelat i Allsvenskan genom alla 100 åren. 16 av dem har sedan starten blivit mästare.

Foto: Bildbyrån