Allsvenskans mest utvisade

7 februari 2024

En hårdnackad, temperamentsfull mittback och en irrationell, eldig yttermittfältare. Med sju utvisningar vardera toppar Claes Cronqvist och Mats Rubarth den allsvenska busligan.

Under en tid då utvisningar var en sällsynt del av Allsvenskan fanns det en lång, snudd på tanig mittback som stack ut. Trots att han gjorde över 50 mål, blev uttagen till två VM och under 70-talet lyfte Landskrona BoIS till en ny storhetstid, är det inte dessa prestationer som Claes Cronqvist främst är ihågkommen för. Hans tuffa spelstil, och kanske framför allt hans eldiga reaktioner mot domaren, blev hans signum och resulterade i en gedigen kortsamling. 

Våren 1966 utökades Djurgårdens allsvenska trupp med skåningen Cronqvist som kom från division 1-laget Landskrona BoIS. Han värvades som anfallare men skulle gradvis flyttas ned i backlinjen. Han satte avtryck redan under sin debutsäsong genom att vid 0–0 göra en avgörande räddning på mållinjen i säsongens seriefinal mot IFK Norrköping. Efter det tog Djurgården kontroll över matchen, vann med 3–0 och blev svenska mästare. “Järnkaminerna” var redan kända för sitt tuffa spel och Claes fostrades snabbt i samma anda. Den första utvisningen kom på Nya Ullevi, när han 1967 trampade en liggande GAIS-spelare på handen. Pressen kunde inte få nog av händelsen, och Claes fick ägna följande vecka åt att förklara sig i landets största TV- och radiosändningar. 

Claes Cronqvist i en allsvensk match mellan Mjällby AIF och Landskrona BoIS, 1980.

Älskad och hatad
Under de fyra år Claes Cronqvist spelade i blåränderna blev han utvisad två gånger. Därefter återvände han till Landskrona, som nu hade tagit sig upp till fotbollens finrum igen, och fortsatte sin kortsamling.

– Det kändes ofta som om jag hade ett halvt gult kort redan före matchstart. Och med publiken kändes det som om hälften tyckte om mig och hälften avskydde mig. Men ja, jag var 188 centimeter, hade kolsvart hår och gormade på allt och alla. Det är klart folk reagerade, har Claes sagt om sin tid som Allsvenskans ärkebuse. 

När det 1980 var dags att runda av den allsvenska karriären kunde man nästan tro att han regisserat slutet själv. I seriens näst sista omgång blev Claes rasande när lagkamraten Anders “Puskas” Ljungberg fick sitt andra gula kort av domaren Leif-Göte Enternäs. Claes fick då själv ett gult tillsammans med en tillsägelse om att återgå till sin plats. Tre steg kom han innan han vände på klacken mot Eternäs återigen. Det sjunde röda kortet var ett faktum och innebar inte bara att Cronqvist blev seriens mest utvisade spelare någonsin, utan också att han var avstängd i karriärens sista allsvenska match.

Mats Rubarth får sitt andra gula kort och blir därmed utvisad i en match mellan Helsingborgs IF och AIK 2003.

Rockaren Rubarth tangerar rekordet 
Claes rekord skulle dock matchas ett par decennier senare, denna gången av en mer offensiv spelare. Den vänsterfotade yttermittfältaren Mats Rubarth gjorde allsvensk debut 1997 för Örebro SK. Han kännetecknades av sitt okonventionella spelsätt och heta temperament, en dribbler med rock’n’roll-aura. 2001 gick han till AIK och blev snabbt en publikfavorit både på och utanför plan. Men någon domarfavorit var han mer sällan. Under sin allsvenska karriär lyckades han, precis som Claes Cronqvist, dra på sig sju utvisningar, och på sina åtta år i AIK lyckades han samla på sig hela 65 gula kort. Själv menar han att det allt som oftast handlade om bristande självkontroll.

– Jag hade ett hett temperament och gillade inte att bli av med bollen, sen var jag ju lite klumpig och inte så bra på att tacklas heller, har han sagt i tidigare intervjuer. 

Fler rekord i busligan

Flest utvisningar under karriären (7 st): 

Claes Cronqvist, Djurgården/Landskrona BoIS (1966-1980)

Mats Rubarth, Örebro SK/AIK (1997-2008)

Flest utvisningar samma match (3 st)

  Östers IF–AIK (2-2) 13 okt 1996, AIK (25’), AIK (90’), Öster (90’), domare Thomas Axelsson, Umeå.

  IF Elfsborg–AIK (3-1) 26 maj 1997, Elfsborg(62’),AIK (80’), AIK (89’), domare Jan Andersson, Hallsberg.

  Halmstads BK–IFK Göteborg (1-3) 28 aug 2007, IFK (52’), HBK (80’), HBK (90’+), domare Martin Hansson, Holmsjö.

  Malmö FF–Östersund (2-1) 14 maj 2017, Malmö (42’), Malmö (85’), Östersund (85’), domare Magnus Lindgren, Västra Frölunda.

  Snabbaste utvisning från matchstart: 2 min: Johan Wiland, IF Elfsborg, frilägesutvisad borta mot Djurgårdens IF (1–1) 5 juli 2002, domare Miro Ukalovic, Hisings-Kärra.

  Snabbaste utvisning för inbytt: 1 min: Rabi Elia, Syrianska FC, direktutvisning borta mot Åtvidabergs FF (0–1) 23 juni 2013, domare Kristoffer Karlsson, Helsingborg.