Nyheter

Chevron
Almqvist vill ta chansen när den kommer

Almqvist vill ta chansen när den kommer

Med totalt åtta allsvenska inhopp i karriären hoppas Pontus Almqvist att årets säsong ska vara den när han slår igenom på riktigt.

Att uppleva varierande fotbollsmiljöer kan förstås vara berikande på olika sätt, och Pontus Almqvist har definitivt varit med om mer i det avseendet än gemene man.

Som ung tillbringade han exempelvis ett år i Thailand, där hans föräldrar – båda veterinärer – hade fått jobb.
– Jag lirade barfota varje dag med de thailändska barnen, och det var där jag hittade kärleken till fotbollen. Man skulle nog kunna säga att mycket av min spelstil idag kommer därifrån, säger Almqvist, vars moderklubb dock är svensk och heter Nyköpings BIS.

Till IFK Norrköping kom han som 15-åring, och den föreningen har han tillhört sedan dess, frånsett en kortare avstickare till engelska Nike Academy. Utöver spel i de olika akademilagen, främst U16 och U17, har Pontus Almqvist också varit utlånad till tre olika klubbar: IF Sylvia (2017 och 2019), Varbergs BoIS (2018) samt Norrby IF (2018).
– Det har varit ett gemensamt beslut. Jag har behövt speltid, det har de också tyckt. Sedan har jag haft lite otur med skador under de här perioderna, men jag har lärt mig saker överallt och tagit med mig dem hem till Norrköping. Det är bara att träna på och ta de chanser som kommer framöver, säger Pontus Almqvist.

Han har totalt hunnit med åtta inhopp i Allsvenskan och är inställd på att sätta ett ännu större avtryck under kommande säsong.
– Jag vill såklart spela ännu mer, hitta självförtroendet helt och göra ännu fler mål. Få det här flowet, helt enkelt. Men nu kortsiktigt försöker jag bara bli bättre och bättre under träningarna, för att vara redo när det väl gäller, säger Almqvist som i år ingår i Norrköpings forwardsuppsättning.

Han är med andra ord en offensiv kraft, precis som storasyster Tove. Hon har ett 50-tal svenska landskamper på meritlistan, två SM-guld med Linköping och är idag nyckelspelare i det Vittsjö GIK som 2019 slutade på tredje plats i OBOS Damallsvenskan.

Hur mycket har hennes framgångar inspirerat dig?
– Det är jättehärligt att se vad hon har gjort under sin fotbollskarriär, och det är klart att jag ser upp till henne. När vi var yngre så lirade vi mycket ihop – jag, hon och farsan. Vi har jättebra kontakt och hon ger mig tips och jag ger henne tips. Vi hjälper varandra.

Är ni lika varandra som spelare?
– Vi är lika men ändå olika på ett sätt. Om jag ska jämföra henne med någon så är det (EdenHazard, med den låga tyngdpunkten och så. Jag är ganska lång, 1,83, och har mer spänst och snabbhet och de delarna. Sedan har vi ju lite liknande teknik, säger Pontus Almqvist.

FOTO: Bildbyrån