Anderssons rekord i farozonen: “Det slår han ju”

31 december 2023

Sven Anderssons allsvenska karriär spände över tre årtionden, och när den slutligen summerades så hade han spelat flest matcher av alla. Ett rekord som under säsongen 2024 kan övertas av Halmstads BK:s Andreas Johansson.

– Ja, det slår han ju, säger Andersson med bestämd röst.

2006 sa Zinedine Zidane farväl till spelarkarriären genom att stå för en välriktad skalle i bröstet på Marco Materazzi framför 715 miljoner tv-tittare världen över. Troligtvis är det närmaste vi kommer i en svensk kontext, åtminstone vad gäller oortodoxa fotbollsepiloger, Sven Anderssons allsvenska bortamatch för Helsingborgs IF mot Djurgården i den näst sista omgången 2001.

Målvaktsveteranen, som hade aviserat att han skulle lägga handskarna på hyllan efter säsongens slut, drabbades först av en hjärnskakning i samband med en kollision. Trots det spelade han vidare, men blev efter 22 minuters spel frilägesutvisad.

– Reglerna hade ändrats så att det var lättare att bli utvisad som målvakt, och det ska man väl bli någon gång också. Det var ingen bra match, konstaterar Andersson idag, 60 år gammal och fortfarande aktiv inom fotbollen som ledare i HIF.

Han var bara 17 år gammal när han debuterade i Allsvenskan för Örgryte IS, och blev kvar i klubben fram till 1991. Då, som 28-åring, var tanken att varva ner, efter att ha kombinerat sin aktiva karriär med jobb som vaktmästare, fastighetsskötare och en deltidstjänst på ett försäkringsbolag. Visst, ett SM-guld hade det blivit, men nu väntade något annat.

En säsong senare, som tillbringades i moderklubben IFK Strömstad, hade Andersson uppenbarligen ångrat sig. Nästa destination var Helsingborgs IF.

– Och plötsligt blev det nio år, ett SM-guld och 200 matcher till, konstaterar han själv.

Det gjorde att Sven Andersson passerade Thomas Ravelli i listan över flest spelade matcher i Allsvenskan, med 431 insatser totalt. Ett rekord som han också hade sina ögon på under en längre tid.

– Ja, det hade jag, men jag tror inte att någon annan reagerade över att jag slog rekordet, för det var inget man fokuserade på vid den tiden.

Andersson har också full koll på att HBK-legendaren Andreas Johansson, 41 år fyllda, bara är tre matcher ifrån att tangera den noteringen när Allsvenskan inleds till våren.

– Ja, det slår han ju, säger Andersson.

Vad tänker du kring det då?

– Alla rekord slås förr eller senare. På min tid var det 22 matcher per säsong i Allsvenskan, nu är det över 30. Samtidigt har folk längre och längre karriärer, så är man bara i Sverige ett tag så kan man nå upp till 400 matcher. Det är andra förutsättningar idag.

Sven Andersson om …

… sin allsvenska debut:
– Jag vet ju att det var för ÖIS hemma mot Malmö FF, 1981. Robert Prytz gjorde mål för Malmö i alla fall, och vi vann med 3-1. Men det är i stort sett det jag kommer ihåg.

… sina främsta allsvenska minnen:
– Att vinna SM-guld med HIF 1999, efter att ha slagit “Blåvitt” borta i sista omgången, sticker ut. I ÖIS var det de två slutspelsmatcherna mot Blåvitt 1985. Det var runt 40 000 åskådare på båda de matcherna.

… Allsvenskans utveckling:

– Publikmässigt har det blivit ett uppsving för de flesta lagen, och tv-sändningar var det inte heller i början av min karriär. En annan skillnad är väl att i stort sett samtliga svenska spelare spelade i Allsvenskan förr, det var inte så många som fick chansen i Europa. Att det förändrats är nog en anledning till att vi inte hänger med lika bra i de europeiska tävlingarna.

… bästa spelarna han spelat med eller mött i Allsvenskan

– När jag kom till Helsingborg så var Henrik Larsson där, och han återvände ju även när jag var ledare. Han kunde det mesta, det fanns en smartness både i anfalls- och försvarsspel. En annan anfallare man mött är Torbjörn Nilsson. Vad ska man säga där? Han var en stor fotbollsspelare: skicklig, snabb, stark och smart. Torbjörn hade det mesta.

Flest matcher i Allsvenskan genom tiderna:

1. Sven Andersson, 431

2. Andreas Johansson, 428

3. Thomas Ravelli, 416

4. Daniel Tjernström, 412

5. Sven Jonasson, 409