Nyheter

Chevron
Årets MVP och skytteligavinnare: Paulinho

Årets MVP och skytteligavinnare: Paulinho

Under Allsvenskans Stora Pris i måndags tilldelades BK Häckens skytteligavinnare Paulinho utmärkelserna årets mest värdefulle spelare samt årets anfallare. Vi blickar tillbaka på Häcken-anfallarens bästa allsvenska säsong hittills.

För en gångs skull stod alla stjärnor rätt för BK Häckens rutinerade anfallare Paulinho. Säsongen 2018 gjorde han 20 mål för sitt lag, vann skytteligan för första gången och tilldelades Allsvenskans Stora Pris för årets mest värdefulle spelare.

Vägen hit har varit lång. Första kontakten med svensk fotboll fick Paulinho för över tio år sedan då han 2007 anlände till BK Häcken och gamla Rambergsvallen. En sejour i Örebro SK hanns också med innan han vände hem till Brasilien, men 2015 var den giftige anfallaren tillbaka i Häcken.

Efter ett par skadetunga år gjorde han nio mål och sex assist på 25 matcher 2017. Och så i år stämde allt; 20 mål och sex assist på 27 matcher ledde till skytteligaseger.

1.paulinho-hammarby
Första målet för säsongen var en raket upp i nättaket från nära håll hemma mot Hammarby.
2.paulinho-norrkoping
Paulinho lägger in kvitteringen till 1-1 borta mot IFK Norrköping.
3.paulinho-orebro
Tre sena mål föll i matchen mellan Örebro SK och BK Häcken på Behrn Arena. Paulinho satte det avgörande 2-1-målet i 85:e minuten.

Skytteligatoppen i Allsvenskan 2018:
1. Paulinho, BK Häcken: 20 mål
2. Linus Hallenius, GIF Sundsvall: 18 mål
3. Markus Rosenberg, Malmö FF: 13 mål
=. Nikola Djurdjic, Hammarby: 13 mål
=. Romain Gall, Malmö FF (och GIF Sundsvall): 13 mål
6. Henok Goitom, AIK: 12 mål
7. Jiloan Hamad, Hammarby: 11 mål

Sedan Alexander Jeremejeff (som noterades för 10 mål i Häcken och Malmö i år) anslöt till Bravida Arena har Paulinho fått mer av en kantroll, men han har fortsatt leverera mål i strid ström. 

Det uppseendeväckande med 32-åringens målskörd är hur målen gått till. Bara två kom på straff, imponerande tre på frispark, och av övriga 15 i öppet spel kom hela åtta stycken från skott utanför straffområdet.

Paulinhos har koncentrerat sin stora tekniska förmåga till att göra mål från lägen som för de flesta andra spelare betraktas som svåra. Bara två av målen i öppet spel kom med direktavslut – varav ett av dem var med ena låret!

Det typiska Paulinho-målet 2018 är att han med ett eller flera tillslag utanför straffområdet – i ett läge där motståndarna inte hunnit, eller ens tänkt på att, gå upp i press – lagt upp för sig själv och avlossat ett svårstoppat skott.

Målen mot AIK (h), IFK Norrköping (b) och Djurgården (b), där han driver bollen länge innan ett långskott hittar nätmaskorna, visar att den typen av briljanta enmansaktioner inte är någon slump. Här pratar vi om en spelare som på egen hand kan vinna matcher åt sitt lag (även om ingen av just de tre matcherna slutade med en trepoängare!).

4.paulinho-bp
En typisk Häcken-bild; klubbens målspruta jublar och höghusen syns i bakgrunden.

5.paulinho-elfsborg
Paulinho slår in 1-0 borta mot IF Elfsborg, ett av tre mål från brassens vänsterfot den här säsongen.

6.paulinho-ostersund
Hemma mot Östersunds FK prickade Paulinho in två mål från distans. Det första skruvades in i bortre krysset, det andra dundrades upp i nättaket.

Två gånger i år gick Paulinho mållös i tre raka seriematcher. I början av Allsvenskan och kring omgång 20. Ytterligare en gång hade han måltorka två matcher i rad – årets två sista – annars har det bara handlat om enstaka mållösa matcher för 32-åringen, vars höga lägstanivå när det kommer till målproduktion inte kan matchas av någon i serien.

Under årets gång blev Paulinho historisk då han blev den förste spelaren att ta hem Månadens spelare i Allsvenskan två gånger. Under både augusti och oktober blev han framröstad av juryn som månadens bäste spelare, något som understryker hans pris som årets mest värdefulle spelare i Allsvenskan 2018.

Alla bilder är hämtade från bildbyrån.