Avgörande kryss för Degerfors – Varberg får kvala

Varbergs BoIS får kvala mot Östers IF från Superettan om den sista platsen i Allsvenskan 2023. I den sista omgången tog Degerfors IF den poäng som krävdes för att säkra en plats på säker mark borta mot Malmö FF.

Malmö FF – Degerfors IF: 2–2
Degerfors IF behövde en poäng borta mot Malmö FF för att i princip säkra nytt kontrakt i Allsvenskan. Trots att man hamnade i underläge två gånger om på Eleda Stadion så fixade man det. Hugo Larsson gav MFF ledningen med sitt första allsvenska mål i den 18:e minuten, och i den 37:e dök Omar Faraj upp med en kvittering efter Joe Gyaus väl avvägda inlägg. Efter en timmes spel tryckte Isaac Kiese Thelin in 2–1 för Malmö, men omgående svarade Degerfors med en ny kvittering, från Rasmus Örqvists högerfot, efter en snabb omställning.

IK Sirius – Varbergs BoIS: 2–3
Varberg gjorde vad man kunde borta mot Sirius, men tvingas kvala för att få hålla sig kvar i Allsvenskan. Man gick upp i en 3–0-ledning i den första halvleken efter ett mål av Alexander Johansson och två av Anton Liljenbäck och höll sedan Sirius på tillräckligt långt avstånd för att ta tre poäng. Karl Larson och Marcus Mathisen reducerade för Blåsvart – den senare med ett konstnummer i straffområdet – men Varbergs seger räckte inte för att nå säker mark i den 30:e omgången.

BK Häcken – IFK Norrköping: 3–3
Häcken och IFK Norrköping bjöd publiken på Bravida Arena på ett riktigt spektakel när nyblivna mästarna avslutade säsongen på hemmaplan. Laorent Shabani satte 1–0 för Peking redan i den sjätte minuten, men tolv minuter senare kvitterade Lars Olden Larsen genom att skruva in bollen i bortre hörnet från distans. Shabani förde upp IFK i ny ledning efter drygt en halvtimmes spel, men Mikkel Rygaard kvitterade med ett långskott som letade sig in i bortre hörnet precis innan halvtid. Häcken fullbordade sedan vändningen då Romeo Amane stötte in Ibrahim Sadiqs högerinlägg efter en timmes spel, men den här gången var det Norrköpings tur att kvittera. Arnor Sigurdsson var iskall då han tog ned bollen och placerade in den i högra hörnet av målburen i den 95:e minuten.

AIK – IF Elfsborg: 0–1
John Guidetti drog på sig sitt andra gula kort efter drygt en timmes spel på Friends Arena och AIK fick därmed avsluta hemmamötet med Elfsborg med en man mindre på planen. Till slut utnyttjade gästerna sitt numerära överläge då Jacob Ondrejka fintade sig förbi sin försvarare och sköt in 1–0 lågt i den 79:e minuten.

Helsingborgs IF – Hammarby: 0–2
Hammarby säkrade tredjeplatsen i tabellen med en 2–0-seger borta mot Helsingborg. Joel Nilsson spädde på sin fina form genom att pressa in 1–0 för gästerna i bortre krysset efter en hörnvariant, och med tio minuter kvar att spela kunde Nahir besara sätta 2–0 från nära håll efter att Gustav Ludwigsons nick räddats på mållinjen.

Kalmar FF – GIF Sundsvall: 4–0
Kalmar FF kniper fjärdeplatsen i Allsvenskan efter att ha kört över GIF Sundsvall i den sista omgången. Oliver Berg satte 1–0 efter en kvarts spel, Sebastian Nanasi utökade till 2–0 i den andra halvleken, Noah Shamoun sötte in 3–0 vid den bortre stolpen i matchminut 72, och sju minuter senare kunde Berg sätta sitt andra för dagen från straffpunkten.

Djurgården – Mjällby AIF: 0–1
Djurgården var klar tvåa i tabellen inför söndagens möte med Mjällby på Tele2 Arena. Efter ett drömmål av Amir Al-Ammari, som lät sin tunga vänsterfot tala från distans i den första halvleken, kunde MAIF resa hem från Stockholm med samtliga tre poäng.

IFK Värnamo – IFK Göteborg: 1–4
Marcus Antonsson jagade Alexander Jeremejeff i skytteligatoppen, men Värnamo-anfallaren gick mållös från säsongens sista match på Finnvedsvallen. Säsongens allra första mål skulle dock Sebastian Eriksson stå för då han nickade in 1–0 för Blåvitt, för dagen i helsvart, efter en halvtimmes spel i Småland. Marcus berg ökade gästernas ledning till 2–0 strax efter halvtid, och även om Ajdin Zeljkovic reducerade för Värnamo i den 53:e minuten så skulle Göteborg få en nehagligare resa in i slutsignalen efter att Bernardo Vilar visats ut för hemmalaget i den 57:e minuten. Gustaf Norlin satte 3–1 för IFK Göteborg i den 62:a minuten, och Norlin noterades sedan för sitt tionde mål för säsongen i den 92:a minuten då han nätade från straffpunkten.