Nyheter

Chevron
Bergmark gör morfar stolt i Örebro SK

Bergmark gör morfar stolt i Örebro SK

Han gjorde entré i Örebro SK:s A-trupp så sent som i somras, men hann ändå med att figurera i Allsvenskan vid sju tillfällen under säsongen 2019. Men så har också 18-årige Niclas Bergmark lite att brås på – morfar är ju en viss Orvar Bergmark.
– Det är lite synd att han inte får vara med och uppleva min karriär, säger mittfältaren till Unicoach.se.

Det blev ett minnesvärt fjolår för Niclas Bergmark, som gjorde sin första start den 1 oktober inför 23 000 åskådare på Tele2 Arena, när Örebro SK gästade Hammarby. Totalt samlade han ihop till fyra starter och tre inhopp under debutsäsongen.

Det var också speciellt att få chansen i den klubb som han representerat under nästan hela sin karriär – frånsett 18 månader i IK Sturehov i de tidiga tonåren – och som han följt från sidan vid oräkneliga tillfällen.
– När jag var mindre satt jag med pappa och hans kompisar på gamla läktaren och kollade på varje hemmamatch. När jag blev äldre så stod jag bland “Kubanerna” och sjöng fram laget, så det är kul att kunna få vara med på planen nu och uppleva det därifrån istället, säger han.

Att Bergmark är en stor talang råder det inte heller någon tvekan om. Han har hunnit göra 21 landskamper på U17-nivå, och en i 19-årskategorin.

Men visst var det en omställning att förra sommaren börja träna med Örebros A-lag.
– Såklart, det är det ju alltid: allt går snabbare och du måste tänka och göra saker snabbare. Sedan har det varit en stor förändring också att gå från att träna eftermiddagar till förmiddagar och missa skolan, konstaterar 18-åringen, som är mitt i sin gymnasiegång.

Hur skulle du betygsätta din första allsvenska höst?
– Jag tycker att det gick bra faktiskt, bättre än förväntat. Jag kom inte in till A-laget med några tankar på att jag skulle spela så mycket under hösten, utan det kom lite som en chock, säger Niclas Bergmark som i de allra flesta fallen fått chansen som innermittfältare, medan han intagit en mittbacksroll i landslaget.

Hur har det här året börjat för dig?
– Jo, det har varit mäktigt och inspirerande att ta del av en A-lagsförsäsong, det har jag ju aldrig gjort förut. Åka på träningsläger utomlands… Ja, jag har fått vara med om en del grejer.

Däremot fick han inte så mycket tid som han hade velat med morfar Orvar Bergmark, en legendar inom svensk fotboll som vann Guldbollen 1958, gjorde 147 allsvenska matcher för Örebro SK och var utlandsproffs i italienska Roma, innan han sedermera även blev förbundskapten för det svenska landslaget.

Niclas Bergmark var bara två år när han gick bort.
– Jag hann inte prata så jättemycket honom, vilket är synd. 

Vad hade du ställt för frågor till honom idag?
– Jag skulle nog fråga mycket om tips tror jag, höra hans åsikter. Sedan är det ju lite synd att han inte får vara med och uppleva min karriär också, säger Bergmark.

När det gäller hans ambitioner under 2020 så handlar de i första hand om att utvecklas, och att eventuellt även ta en startplats.

Till Örebro SK:s webbplats har du sagt att drömmen är att gå i din morfars fotspår: “Slå igenom i ÖSK och sen gå till en klubb utomlands.” Har du slagit igenom än, eller väntar vi fortfarande på det?
– Nä, det ska fortfarande komma. Visst, jag har kommit en bit på vägen, men jag är långtifrån klar!

FOTO: Bildbyrån