Nyheter

Chevron
Bilder: Assistligan 2018

Bilder: Assistligan 2018

Toppen av assistligan i Allsvenskan 2018 innehåller allt från trixiga yttrar och målglada spjutspetsar till offensiva ytterbackar. Här riktar vi rampljuset mot seriens kreatörer.

Alla bilder är tagna från bildbyrån.

2.aiesh-sotersund

10 assist: Hosam Aiesh, 23 år, har i år haft sin genombrottssäsong i Östersunds FK. Efter att spelare som Saman Ghoddos och Ken Sema lämnat i år har dribblingsstarke yttern Aiesh bidragit med kreativitet och framför allt assist i ÖFK:s offensiv.

3.besara-orebro-2

8: Nahir Besara, 27, gjorde inte riktigt lika många poäng (mål + assist) i Örebro SK i år som i fjol, men ökade faktiskt assistskörden. Tar ofta fasta situationer, men är lika giftig som framspelare kring straffområdet.

4.tamimi-sundsvall

7: Jonathan Tamimi är ett av många utropstecken i GIF Sundsvall 2018. Den 24-årige högerbreddaren har fått fri lejd längs kanten då laget spelar med tre mittbackar. Utdelningen lät inte vänta på sig utan värvningen från Jönköpings Södra tar en tredjeplats i assistligan.

5.irandust-hacken

6: Daleho Irandust, 20, bara växer och växer i BK Häcken. Toppade formen efter sommaruppehållet och har med sitt kyliga passningsspel haft en viktig del i Häckens offensiv.

6.larsson-malmo

6: Eric Larsson, 27, bytte GIF Sundsvall mot Malmö FF i vintras och har varit ordinarie i Allsvenskan under en stor del av säsongen. Sedan laget gick över till ett utpräglat 3-5-2-spel har hans inlägg från högerkanten genererat flera mål.

7.hallenius-sundsvall

6: Linus Hallenius, 29, är inte bara allsvenskans näst bäste målskytt i år med 18 mål. GIF Sundsvalls spjutspets har även haft en fot med i ytterligare sex av lagets mål under den gångna säsongen.

8.rosenberg-malmo

6: Markus Rosenberg, 36, ”hittar ingen anledning att sluta spela fotboll”. Det är lätt att förstå. Malmö FF:s lagkapten gör sin bästa säsong på flera år, något som inkluderar sex målgivande framspelningar.

9.paulinho-hacken

6: Paulinho, 32, vann skytteligan på 20 baljor och likt Hallenius i Giffarna har Paulinho även använt sin känsliga högerfot till att spela fram sina medspelare i BK Häcken till mål vid sex tillfällen.

10.lundevall-elfsborg

6: Simon Lundevall, 30, var en av fjolårets poängkungar, tillsammans med Besara, men den kvicke IF Elfsborg-yttern har gått lite sämre i år. Han är ändå hela lagets vassaste offensive spelare med sex assister och fem mål.