Nyheter

Chevron
Bilder: Flera trotjänare lägger skorna på hyllan

Bilder: Flera trotjänare lägger skorna på hyllan

Allsvenskan säsongen 2022 är över. Med det avslutas även flera spelarkarriärer bland klubbarna i den högsta serien.

Alla foton är hämtade från Bildbyrån.

avslut-2
Erik Friberg, BK Häcken

Tio säsonger i BK Häcken avslutas med att lagkapten Erik Friberg fick lyfta Lennart Johanssons Pokal på Bravida Arena – klubbens första SM-guld någonsin.
– Jag föddes in i BK Häcken och är glad och stolt över att ha varit med från Superettan och Fjärdingsplan, till GPA och Allsvenskan, säger Friberg om sin resa med laget.

avslut-3
Per Karlsson, AIK

Utöver ett låneår så har mittbacken Per Karlsson representerat AIK sedan 1998 då han anslöt som ungdomsspelare. Under sin tid i A-laget har han varit med om att vinna två SM-guld och i sista matchen hyllades han med ett mäktigt tifo från Friends Arena.
– Jag känner en tacksamhet till er därute för de upplevelser jag fått vara med om och den kärlek jag fått mottaga, säger Karlsson.

avslut-4
Sebastian Larsson, AIK

Efter en lång karriär som utlandsproffs i England vände hundrafaldige herrlandslagsspelaren Sebastian Larsson hem till Sverige för allsvensk debut sommaren 2018. Under sina drygt fyra år i AIK blev han ledarfigur som bar kaptensbindeln under 2022.

avslut-5
Mikael Lustig, AIK

Backen Mikael Lustig tog sina första allsvenska steg med GIF Sundsvall 2008, och de sista med AIK 2022. Sommaren 2020 återvände han till svensk fotboll efter en utlandskarriär som tog honom till topplag i Norge, Skottland och Belgien – och 94 landskamper.

avslut-6
Mattias Bjärsmyr, IFK Göteborg

2005–2009. 2012–2017. 2020–2022. Mattias Bjärsmyrs tredje sejour i IFK Göteborg blir hans sista. Mittbacken var med och bidrog till klubbens senaste SM-guld 2007 samt fyra cupvinster.
– Det är inte bara pokalerna och segrarna jag minns bäst. Efter alla år i Blåvitt har jag också mött fantastiska människor och fått vänner för livet här, konstaterar Bjärsmyr.

avslut-7
Ola Toivonen, Malmö FF

Anfallaren Ola Toivonen slog igenom i Allsvenskan med Örgryte IS 2006 och köptes sedan till Malmö FF. Efter fortsatt succé i MFF väntade ett lång karriär utomlands, och i svenska landslaget, innan han vände hem till Sverige och MFF 2020. Cirkeln slöts när Malmö tog emot Toivonens moderklubb Degerfors IF i säsongens sista match.
 

avslut-8
Erik Israelsson, Kalmar FF

175 allsvenska matcher blev det för Erik Israelsson, en mittfältare som hålls högt i både Kalmar och Hammarby efter sina insatser för de båda klubbarna. Nu avslutar han karriären efter flera skadeförföljda år.

avslut-9
Pontus Silfwer, GIF Sundsvall

Sundsvall-sonen Pontus Silfwer avslutar karriären, 31 år gammal. Mittfältarens karriär har innehållit spel i såväl svenska division 2 som norska högstaligan.
– Jag är otroligt glad att jag fick komma hem och spela för klubben där allt började och att jag fick avsluta min fotbollskarriär här, säger Silfwer.