Bilder: Malmös europaväg till 16-delsfinal

På torsdag ställs Malmö FF mot engelska Chelsea FC i sextondelsfinal i Europa League. Inför det första mötet mellan lagen passar vi på att blicka tillbaka på MFF:s halvår på europavägen 2018.

Alla bilder är hämtade från bildbyrån.

1.lewicki-cl-webb

Som svenska mästare 2017 inledde Malmö FF sitt Europaspel 2018 i Champions League-kvalet. Efter att ha slagit ut KF Drita från Kosovo och CFR Cluj från Rumänien tog det stopp mot ungerska Vidi FC i tredje kvalrundan. Hemmamatchen slutade 1-1, och då returen blev mållös föll MFF på bortamål – men fick en ny chans i Europa Leagues sista kvalrunda.

2.midtjylland-el-webb

Efter att ha tappat 2-0 till 2-2 hemma mot danska FC Midtjylland i första mötet gick man upp i en ny 2-0-ledning i returen i Danmark. Efter att anfallsduon Marcus Antonsson och Markus Rosenberg nätat framåt lyckades man den här gången hålla tätt bakåt, och säkrade därmed deltagande i EL:s gruppspelsfas.

3.genk-el-webb

Belgiska Genk, turkista jätten Besiktas och Sarpsborg från Norge gjorde Malmö sällskap i grupp I. MFF undvek därmed några av de allra största drakarna i lottningen, men fick ändå en tuff start i huvudturneringen då man föll klart med 2-0 borta mot Genk den 20 september.

4.besiktas-webb

Malmö studsade tillbaka snabbt. När man gästades av Besiktas fick man in 1-0 turligt då Andreas Vindheims högerinlägg letade sig hela vägen in i mål, och 2-0 sattes sedan av Markus Rosenberg på straff. MFF var därmed på banan poängmässigt.

5.sarpsborg-el-webb
6.sarpsborg-el-webb

Två raka matcher mot Sarpsborg, nykomlingar på Europa-scenen, väntade sedan. MFF kom aldrig riktigt igång i något av mötena, och två matcher präglade av kamp slutade 1-1. Högerbreddaren Vindheim nätade på nytt i Norge när Sarpsborg sedan fick in en sen kvittering. När lagen möttes i Malmö var det MFF:s tur att hämta upp underläge då  Antonsson kvitterade med sitt första mål i gruppspelet.

7.1.genk-webb

Två oavgjorda i rad skulle bli tre när hemmamöte med Genk väntade två veckor efter att Allsvenskans sista omgång spelats. Gästerna gick återigen upp i en 2-0-ledning med mål kort inpå halvtidsvilan i båda halvlekarna. Men två mål på tre minuter av Oscar Lewicki och Antonsson gjorde att MFF hade avancemanget i egna händer inför den sista matchen – men kravet var seger borta mot Besiktas.

8.besiktas-el-webb
0.1.besiktas-el-borta-jubel-webb

Malmö hade redan vunnit mot den turkiska storklubben på hemmaplan och med en heroisk insats i skuggan av ordföranden Håkan Jeppssons hastiga och tragiska bortgång skrev man historia i Istanbul. Marcus Antonsson spelade som i trans och sköt sitt tredje mål i gruppspelet när han gav MFF ledningen i den 51:a minuten. Besiktas åkte på en utvisning men vaskade ändå fram två jättelägen i slutminuterna. MFF stod dock pall och avancerade till sextondelsfinal som tvåa gruppen efter segraren Genk.

MFF ställs nu på ordentligt prov i nästa runda. Precis som Östersunds FK förra året så lottades Malmö mot ett engelskt topplag i form av Chelsea FC. Första matchen spelas på Stadion imorgon torsdag kl. 21.00 och returen går av stapeln en vecka senare.