Nyheter

Chevron
Bilder: Skytteligan 2022

Bilder: Skytteligan 2022

Alexander Jeremejeff jagades länge av Marcus Antonsson i skytteliga-toppen. Till slut höll dock BK Häcken-anfallaren undan och vann skytteligan 2022 på 22 mål.

Alla bilder är hämtade från Bildbyrån.
 

skytteligan-2

22 mål: Efter 15 omgångar hade Alexander Jeremejeff gjort 18 mål för BK Häcken, ett sanslöst tempo som inte höll under andra halvan av säsongen. Den rutinerade anfallarens totalt 22 mål hjälpte dock både Häcken till klubbens första SM-guld och ”Jere” till hans första skytteligatitel.

skytteligan-3

20: Marcus Antonsson gick från sex med Halmstads BK 2021 till 20 kassar med IFK Värnamo 2022. Anfallsräven svarade för 59% av nykomlingens alla mål i år och var helt avgörande i att laget med god marginal höll sig kvar i Allsvenskan.

skytteligan-4

13: Fyra gånger i år gjorde Marcus Berg två mål i en och samma match. IFK Göteborgs lagkapten drog ett stort lass i offensiven för sitt lag genom att dessutom bidra med sex assister i år.

skytteligan-5

12: Gustav Ludwigson fortsätter att vara en pålitlig poängspelare i Allsvenskan för Hammarby. Den löpstarke anfallarens bästa form under året kom i juli då han under en period på tre matcher satte fem mål för Bajen.

skytteligan-6

12: En tuff säsong för Malmö FF som gick från SM-guld 2021 till en sjundeplats 2022, men Isaac Kiese Thelin lyckades hålla målsnittet uppe under hela säsongen. Våren var skadedrabbad och under hösten tillkom spel i Europa League, trots det lyckades den landslagsmeriterade centern sätta tolv mål i år.

skytteligan-7

11: GIF Sundsvall slutade sist i Allsvenskan i år, men i rutinerade anfallaren Pontus Engblom hade man en av seriens mest pålitliga anfallare. Hans elva mål lyckades inte rädda Giffarna från nedflyttning, men det är ingen som tvivlar på att Engblom håller hög allsvensk klass.

skytteligan-8

11: Från en tuff tid i polska andraligan till en nyckelspelare i ett BK Häcken på sällan skådad uppgång. Mittfältaren Mikkel Rygaard blev en succévärvning för Hisingslaget då han bland annat bidrog med elva mål framåt, varav två kom när Häcken säkrade SM-guldet mot IFK Göteborg.

skytteligan-9

11: Efter en tuff 2021-säsong var IFK Norrköping-kaptenen Christoffer Nyman tillbaka i målprotokollet med regelbundenhet och mellan omgång 6<–25 snittade han mer än ett mål varannan match.

besara-10

11: Nahir Besara lämnade ett nedflyttat Örebro SK och gick rakt in i startelvan i högtflygande Hammarby. En strid ström av mål landade till slut på elva kassar för den offensive mittfältaren.

skytteligan-11

10: Gustaf Norlin slog igneom i Allsvenskan med Varbergs BoIS 2020 och värvades av IFK Göteborg till 2021. En mållös första säsong i Blåvitt följdes upp av hela tio mål i år för den löpvillige mittfältaren.