Blandad kompott i dagens träningsmatcher

BK Häcken slog Superettanlaget Norrby IF förra helgen, men åkte på en 2-0–förlust i dagens möte med norska Sarpsborg. För flera andra allsvenska lag gick det bättre.

Norska Sarpsborg gästade Bravida Arena och tog ledningen efter slarv i hemmaförsvaret redan efter nio minuter. Norrmännen, som spelade i Malmö FF:s Europa League-grupp, dubblade ledningen från straffpunkten efter en halvtimmes spel.

Christian Lundström, BK Häckens assisterande tränare var inte helt nöjd med laget efter matchen.

– Det fanns delar i vårt spel som var helt OK. Sarpsborg är ett lag som sätter hård press, vilket gör att vi får jobba med vissa detaljer som vi pratat om under försäsongen. Dessvärre är kvaliteten i sista tredjedelen inte tillräckligt bra idag, säger han till bkhacken.se.

För nykomlingen Falkenbergs FF gick det bättre. I sin säsongspremiär derbybesegrade man Varbergs BoIS med 3-1. Målen gjordes av Mergim Laci, Edi Sylisufaj och Robin Östlind.

Hasse Eklund, tränare i Falkenberg, var nöjd men såg samtidigt tydlig förbättringspotential.

– Skönt att säsongen är i gång. Det blir alltid lite ökade krav när det blir match och en motståndare som ställer andra frågor än de som kommer på vanlig träning. Jag hade hoppats på lite fler bollvinster i försvarsspelet och att vårt passningsspel skulle vara lite bättre, men jag är ödmjuk och inser att det inte är ett samspelt lag som spelar idag och träningarna i veckan har varit bra så den sista energin i presspelet fanns kanske inte där. Vi har startat på en bättre utgångspunkt än förra året och det glädjer mig, säger Eklund till falkenbergsff.se.

De andra nykomlingarna, AFC Eskilstuna och Helsingborgs IF, gjorde också sina första matcher för säsongen. AFC körde över Syrianska med 5-0 och Helsingborg spelade 1-1 i sitt sundsderby mot danska FC Helsingør.

Förra årets tabellfyra, Hammarby, vann mot IK Frej förra helgen och gjorde således sin andra träningsmatch när man idag spelade mot finska HJK. För andra helgen i rad gjorde Vladimir Rodić mål för Bajen. Det räckte dock inte eftersom det var Hammarbys enda, samtidigt som finnarna gjorde tre.

Stefan Billborn, huvudtränare i Hammarby, tyckte spelarna tog dumma beslut.

– I första halvlek tycker jag att vi har dålig struktur på laget. Det blir väldigt hafsigt spel, inte så mycket målchanser men mattan är också som en handbollsplan, säger han till klubbens hemsida och fortsätter.

– I andra halvlek spelar de väldigt naivt. Tolv, tretton passningar i eget straffområde, men vi tar inte bollen. Och när man inte gör det och de lyckas spela förbi så får de några omställningar. Samtidigt känns det som att på alla tre målen är det vi som tar dumma beslut. Då går tåget och då blir det mål.

IF Elfsborg har varit i Florida hela veckan och avslutade sitt träningsläger med en match mot New York Red Bulls. Nyförvärvet från Leeds, Pawel Cibicki, gav boråsarna ledningen från straffpunkten efter en timmes spel. Amerikanerna vände dock matchen och avgjorde med ett sent segermål. Också det på straff.

Förra årets främsta spelare i IFK Göteborg, Giorgi Kharaishvili, gav laget ledningen på straff redan efter sex minuter i mötet med norska Odds BK. Sargon Abraham såg med kvarten kvar ut att utöka ledningen, men domaren valde att istället blåsa frispark för göteborgarna. I situationen skadade sig Abraham och byttes ut. Med sju minuter kvar av ordinarie tid kvitterade istället norrmännen. I den 92:a minuten, med matchens sista spark, avgjorde sedan IFK Göteborgs Patrik Karlsson Lagemyr från nära håll. Ny seger för Blåvitt som förra veckan besegrade Stabaek.