Blåvitt vände i högoktanigt bottenmöte

Degerfors IF tog ledningen på Stora Valla, men IFK Göteborg vände och vann det viktiga bottenmötet med 2–1.

Degerfors IF – IFK Göteborg: 1–2
Degerfors på 13:e plats, precis ovanför kvalstrecket, och IFK Göteborg på 15:e-plats, vilket innebär nedflyttning. Så såg tabellen ut inför lördagens möte mellan lagen. Efter 90 minuter fotboll, plus tilläggstid, på Stora Valla så är Degerfors kvar på säker mark, men Blåvitts trepoängare gör att man krympt avståndet till en poäng, och dessutom tagit över kvalplatsen från AIK.

Det skulle bli rejält händelserikt då båda lagen kände att de hade segern inom räckhåll. Hemmalaget tog ledningen i den 50:e minuten genom Gustav Granath, och hade sedan bud på mer. Både Pontus Dahlberg och ribban skulle dock vara ivägen för Degerfors under fortsättningen av matchen. Istället kunde Emil Salomonsson kvittera för Blåvitt, och i den 77:e minuten fick gästerna straff. Marcus Berg klev fram – och Sondre Rossbach räddade. Tio minuter senare tog Berg dock revansch på sig själv då han nickade in 2–1 för IFK efter att Rossbach bara kunnat boxa Arbnor Mucollis häxpipa till långskott i ribban. Berg fullbordade hjälterollen för gästerna genom att rädda en farlig nick på egen mållinje djupt in på stopptid, och Blåvitt kunde till slut fira tre blytunga poäng.

BP – Halmstads BK: 3–1
I nykomlingsmötet på Grimsta så rivstartade hemmalaget. BP. Oscar Pettersson dunkade in 1–0 i närmsta krysset efter en hörna och Alexander Johansson ökade på till 2–0, även det på hörna, då han nätade mot sitt gamla lag. En knapp kvart senare kom trean då Ludvig Fritzson drev bollen mot offensivt straffområde innan han placerade in bollen lågt i vänstra hörnet. Naeem Mohammed reducerade för HBK i den 36:e minuten, men det skulle visa sig bli matchens sista mål.

Varbergs BoIS – IFK Värnamo: 0–3
IFK Värnamo distanserar sig från streckstriden, samtidigt som Varbergs grop i botten av tabellen blir djupare. BoIS har nu åtta poäng upp till kvalplatsen, ett avstånd som kan öka om AIK tar poäng senare i omgång 20. På Påskbergsvallen gav Marco Bustos gästerna ledningen med ett lågt skott i den 16:e minuten, och en knapp kvart senare sprang Viktor Bergh in med sitt första allsvenska mål efter en klyftig insparksvariant av IFK. På stopptid kunde sedan Edvin Becirovic sno åt sig bollen och sätta 3–0 i friläge, även hans första mål i Allsvenskan.