Nyheter

Chevron
De bästa lagen och spelarna hyllas på Allsvenskans Stora Pris

De bästa lagen och spelarna hyllas på Allsvenskans Stora Pris

För femte året i rad sänder Svensk Elitfotboll Allsvenskans Stora Pris tillsammans med C More. Förra året ändrade ceremonin skepnad från en studiosändning till en direktsänd gala där samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan var inbjudna. Konceptet är detsamma i år.

Årets upplaga av Allsvenskans Stora Pris går av stapeln den 19 november på Quality Hotel Friends i Solna. Mellan 18:30 – 20:00 kan du som tittar på C More i direktsändning se de bästa lagen, spelarna och prestationerna från säsongen 2018 när de hyllas och prisas. Nominerade spelare och ledare kommer alla vara på plats i Solna, likaså klubbpersonal, domare, representanter från Svenska Fotbollförbundet, andra ligor och media. Allt under ledning av Axel Pileby.

– Allsvenskans Stora Pris är den självklara finalen av Allsvenskan, där de bästa lagen och spelarna får den uppmärksamhet och de hyllningar de förtjänar. Jag ser fram emot galan och att vara en del av evenemanget, säger Alexander Axén, studioexpert på C More.

BB171107JL028-1024x682
Kim Källström, Djurgården, Anders Christiansen, Malmö FF och Magnus Eriksson, Djurgården, är nominerade till Årets mest värdefulla spelare under galan Allsvenskans Stora Pris den 7 november 2017 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Precis som förra året samlas representanter från klubbarna i Allsvenskan och Superettan på morgonen samma dag för avrundande möten och för en gemensam säsongsavslutning för Svensk Elitfotboll. 

– Förra året ville vi skapa en gemensam säsongsavslutning där allt strålkastarljus hamnar på Allsvenskan och Superettan. En avslutning med fullt fokus på prestationer, profiler, supportrar och annat som är värt att hyllas i vår inhemska elitfotboll, och det lyckades vi bra med. I år utökar vi dagskonferenserna för Allsvenskan- och Superettans sportkontor med ytterligare möten för våra klubbrepresentanter. Våra klubbar samarbetar mer och mer, och relationerna stärks för varje år – vilket är viktigt för vårt gemensamma arbete att stärka elitfotbollen i Sverige, säger Kaveh Sarvari, ansvarig för evenemangsutveckling på Svensk Elitfotboll och projektledare för Allsvenskans Stora Pris.

På Allsvenskans Stora Pris utses de bästa spelarna på varje position av en jury bestående av Allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener samt av 32 utvalda journalister och experter. Följande personer ingår i 2018 års jury:

Samtliga 16 huvudtränare och lagkaptener till lagen i Allsvenskan samt Anna Brolin – C More, Anders Andersson – C More, Lasse Granqvist – C More, Alexander Axén – C More, David Iwung – Östgöta Media, Johan Esk – DN, Daniel Kristoffersson – Expressen, Noa Bachner – Expressen, Therese Strömberg – Expressen, Andréas Sundberg – Fotbollskanalen, Olof Lundh – Fotbollskanalen, Mattias Balkander – GP, Marcus Wulcan – GT, Mattias Larsson – Kvällsposten, Johan Orrenius – Offside, Anders Bengtsson – Offside, Richard Henriksson – Radiosporten, Petra Svensson – Radiosporten, Stefan Lundin – SEF, Max Wiman – Sydsvenskan, Frida Fagerlund – Sportbladet, Per Bohman – Sportbladet, Malin Wahlberg – Sportbladet, Petra Thorén – Sportbladet, Roland Nilsson – SvFF, Janne Andersson – SvFF, Daniel Nannskog – SVT, Diljen Otlu – SVT, Elena Lövholm – MittMedia, Oskar Månsson – Fotboll Sthlm, Marie Carlsson – TT, Patrick Ekwall – FotbollDirekt

Boka in 19 november för säsongens stora summering.

BB171107JL026-1024x682
Översikt över galan Allsvenskans Stora Pris den 7 november 2017 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Fakta Allsvenskans Stora Pris:
Allsvenskans Stora Pris har sen 2013 sänts som en studioproduktion på C More där Allsvenskan har summerats samtidigt som det bästa från landets högsta serie har uppmärksammats. Vinnarna utses av en jury bestående av Allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener samt av 32 utvalda journalister och experter.

2018 års jurypriser till Allsvenskans Stora Pris:
Årets allsvenska målvakt
Årets allsvenska försvarare
Årets allsvenska mittfältare
Årets allsvenska anfallare
Årets allsvenska tränare
Årets allsvenska nykomling
Allsvenskans Stora Pris – Allsvenskans mest värdefulla spelare

Utöver jurypriserna så delas följande specialpriser ut:
Årets Bortasektion– Inför säsongen 2017 tog SFSU (Svenska fotbollssuppoterunionen) fram ett dokument för att förbättra bortasektionerna i svensk fotboll. Syftet var att hjälpa klubbarna öka bortaresandet, och därigenom bidra till högre publiksiffror och ännu bättre stämning på våra elitarenor. Priset i denna kategori går till den förening som på bäst sätt tagit hand om motståndarlagets gäster utifrån: service, säkerhet, mottagande och gästvänlighet.

Priset är framröstat av 16 Allsvenska föreningars supportrar, SLO:er och säkerhetsansvariga. 2017 års pris gick till Djurgårdens IF.

Allsvenskans stora hjärta– Tilldelas någon som utanför planen har stått för en prestation som gjort Allsvenskan till en varmare och bättre plats. 2017 vann IFK Norrköpings 94-årige supporter Harry Malmgren priset. 2018 års vinnare utses av Fotbollsmagasinet Offsides redaktion och avslöjas i årets sista nummer som finns i butik i december.

Fotbollskanalens pris till årets röst– Tilldelas den spelare eller ledare i Allsvenskan som gjort avtryck inom fotboll i media under den allsvenska säsongen, och som vågat att stå för sina åsikter. Vinnaren utses av Fotbollskanalens redaktion. Priset delas ut av Olof Lundh i det direktsända programmet. 2017 gick priset till AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos.