De målrikaste matcherna

18 januari 2024

Målsnittet i Allsvenskan brukar landa på någonstans mellan 2,5 och 3 mål per match. 2023 var snittet 2,77. Ibland sticker dock enstaka resultat iväg ordentligt.

IFK Eskilstuna har gjort 14 säsonger i Allsvenskan och har en femteplacering som bästa resultat. Man innehar publikrekordet för fotboll i Eskilstuna från mötet med GAIS 1963 då 22 491 åskådare kom för att se kvalmatchen mot göteborgarna som skulle avgöra avancemanget till Allsvenskan 1964. Matchen slutade 0-0 och båda lagen tog sig till den högsta serien. Men i Eskilstunas allsvenska historia hittar vi även två andra utmärkande matcher – båda med betydligt tråkigare utgång.

Två matcher i Allsvenskans historia har innehållit hela 14 mål. Båda har inkluderat IFK Eskilstuna och vid båda tillfällen har klubben åkt på storförluster.

21 oktober 1928 – Helsingborgs IF – IFK Eskilstuna 13-1
Helsingborgs IF hade en fantastisk säsong 1928/29. Med 16 segrar, tre oavgjorda och tre förluster tog man hem guldet, två poäng framför Örgryte IS. Guldet var klubbens första i historien och säsongen är också den där det vinnande laget haft det allra högsta målsnittet. HIF snittade över fyra mål per match och hela 13 av dem kom i segern mot IFK Eskilstuna. Skyttekungen Harry Lundahl satte fyra av målen och Knut Kroon gjorde tre i storsegern.

19 april 1936 – IFK Eskilstuna – IF Elfsborg 2-12
Åtta år senare var det dags för en ny brakförlust. IFK Eskilstuna tog visserligen ledningen i mötet med boråsarna, men sedan gick det snabbt utför. I paus stod det 2-4 och i den andra halvleken gick Elfsborg ut och gjorde 8-0. Sven Jonasson, Allsvenskans främsta målskytt någonsin, prickade in fem mål (i rad) i den andra halvleken och Gillis Andersson stod för fyra av de andra målen i matchen.