Degerfors nedflyttade – seriefinal i sista omgången

Degerfors IF sabbade IF Elfsborgs guldfest, men åkte samtidigt ur Allsvenskan eftersom BP vann med 2–1 borta mot Mjällby AIF. Tidigare under dagen vann BK Häcken mot Malmö FF med 4–2 medan Halmstads BK säkrade nytt kontrakt med en 3–0-seger mot Kalmar FF.

BK Häcken – Malmö FF: 4–2
Sex mål och bud på mer åt båda hållen. Toppmötet mellan BK Häcken och Malmö FF präglades av två lag med vass offensiv, där hemmalaget fick utdelning först efter att Momodou Sonko ryckte förbi sin försvarare och serverade Edward Chilufya fram till 1–0 i den 20:e minutne. Ledningen stod sig inte länge. Sex minuter senare kvitterade Derek Cornelius för MFF efter en hörnvariant.

En kvart in i den andra halvleken klev Pontus Dahbo in i handlingen. Först lade han in 2–1 med ett behärskat avslut, sedan dundrade han in 3–1 med ett otagbart långskott. Aiham Ousou åkte på sitt andra gula kort för Häcken med knappt 20 minuter kvar att spela, och gästerna närmade sig i målprotokollet då Isaac Kiese Thelin vräkte sig fram och nickade in 3–2 med tio minuter kvar att spela. Men kontringsstarka Häcken skulle få sista ordet idag då Amor Layouni lade in 4–2 efter en snabb omställning.

Halmstads BK – Kalmar FF: 3–0
Halmstads BK hänger kvar i Allsvenskan. Det står klart efter en vass 3–0-seger mot Kalmar FF. Naeem Mohammed placerade in 1–0 för HBK i den 42:a minuten, och kort efter pausvilan dubblade han sin och Halmstads målskörd genom att löpa 50 meter med bollen och sedan näta kyligt i friläge. Viktor Granath ökade tio minuter senare på till 3–0, som stod sig till slutsignalen.

IF Elfsborg – Degerfors IF: 2–2
IF Elfsborg hade chansen att säkra sitt första SM-guld sedan 2012 efter att MFF förlorat mot Häcken tidigare under söndagen. Men på andra planhalvan i Borås stod ett Degerfors IF som var piskade att vinna för att öka chanserna att hänga kvar i Allsvenskan. Det bådade för en fotbollsmatch med mycket desperation, och det var precis det som utspelade sig.

I den 39:e minuten knäade Seid Korac in 1–0 för Degerfors från nära håll efter en frisparksvariant och Rödvitt gick till pausvila i ledning. En kvart in i den andra halvleken var det Elfsborgs tur att utnyttja en frispark från ungefär samma läge. Den här gången var det Sebastian Holmén som tryckte in 1–1 med huvudet. Men Degerfors skulle replikera igen. Peter Gwargis snärtade upp 2–1 i nättaket ur snäv vinkel och i den 79:e minuten hade Degerfors sin eftertraktade trepoängare.

Elfsborg satsade allt framåt och fick utdelning. Noah Söderberg stötte in 2–2 från nära håll i den 95:e minuten, och med ytterligare nio minuter kvar att spela kastades alla spelmodeller åt sidan för total offensiv satsning från båda håll. Det ledde till potenta omställningslägen för båda lagen, men inga fler mål föll i matchen. Nu väntar seriefinal för Elfsborg borta mot Malmö FF i den sista omgången. För Degerfors del är dock den allsvenska sejouren över för den här gången.

Mjällby AIF – BP: 1–2
Detta eftersom BP på kvalplats samtidigt besegrat Mjällby AIF borta med 2–1. Torbjörn Heggem skarvade in 1–0 för gästerna på Strandvallen strax innan pausvilan, och på stopptid i andra halvlek ökade Zeidane Inoussa på till 2–0 från straffpunkten. Jacob Bergström nickade in en reducering på stopptid, men Brommapojkarna kunde ta tre tunga poäng som gör att man fortfarande har chansen att nå säker mark i den sista omgången.