Domargiganten Johannesson: “Allsvenskan är större än folk förstår”

30 januari 2024

Det började som ett sätt att tjäna fickpengar och blev sedan ett roligt extraknäck utöver det vanliga heltidsjobbet. Efter 18 år hade domaryrket blivit hans karriär. Med 342 matcher i bagaget lade Stefan Johannesson visselpipan på hyllan som Allsvenskans meste domare genom tiderna.

Kärleken till fotbollen är den röda tråden genom Stefan Johannessons liv. Som grabb fick han följa med sin pappa till olika gräsplaner för att se på när han dömde. Själv spelade han i Habo IF, bland annat tillsammans med den blivande landslagsbacken Erik Edman, och när han ville tjäna lite extra fickpengar låg visselpipan nära till hands. 

– Jag insåg så småningom att jag inte var beredd att lägga ner det jobb som krävs för att bli riktigt bra som spelare så jag började döma mer och mer. Samtidigt fick jag höra att jag hade fallenhet för domarrollen – och på den vägen är det, säger Stefan om hur det kommer sig att han började döma fotboll på allvar, säger han.

Han tillägger att det dock finns en annan grundläggande anledning till att han spenderat så mycket tid i fotbollens tjänst:

– Jag älskar fotboll över allt annat helt enkelt. 

När Stefan blev förbundsdomare 1994 började han satsa hårdare. Han dömde vid sidan av sitt ordinarie heltidsjobb men avancerade genom seriesystemet och 2001 fick han döma sin första allsvenska match. Matchen spelades mellan Örgryte och Halmstad på Gamla Ullevi och Stefan minns den väl.

– Det var speciellt, mycket spänning och mycket nerver. Det var många rutinerade spelare som tog chansen att testa den här “lilla valpen” som var helt ny i sammanhanget. Matchen gick bra som jag kommer ihåg den, men det var en riktigt mäktig känsla, säger Stefan och fortsätter:

– Jag tror att Allsvenskan är större än folk förstår. Man jämför kanske själva fotbollen med internationell fotboll i Premier League eller andra ligor, men för oss som befinner oss i ligan, på planen, är det riktigt stort att gå ut på en allsvensk arena. Den stämningen och inramningen vi har här är unik. 

Efter debuten fick Johannesson fortsatt förtroende och etablerade sig som allsvensk domare. Idag innehar Stefan Johannesson rekordet på flest dömda matcher i Sveriges högsta liga. Ett rekord som han själv menar att han aldrig jagade, men som han är stolt över idag. Den professionalisering som gjordes runt 2009, som innebar att Stefan kunde jobba som domare på heltid var avgörande för att nå dit. 

– I början hade jag ju ett annat heltidsjobb utöver domarrollen och hade det fortsatt så hade jag varit tvungen att sluta mycket tidigare. Idag finns det ju helt andra förutsättningar att satsa på domaryrket vilket är fantastiskt. 

2003 blev han FIFA-domare och 2010 nådde han ytterligare en milstolpe i karriären då han gjorde debut i Champions League i en match mellan slovakiska Zilina och franska Olympique Marseille. När han till slut avslutade sin karriär som domare hade han dömt 342 allsvenska matcher och 79 internationella matcher.

Från sina år i Allsvenskan är det ett par minnen som står ut. Debuten är ett av dem, men tillsammans med den står storstadsderbyna högt upp på listan över de bästa minnena. 

– De matcherna är nästan höjdpunkten på hela karriären. De matcherna, med det trycket och de klackarna, det får man inte någon annanstans och det är något som Allsvenskan ska vara väldigt stolt över.

Och trots att Allsvenskan är rankad som 24 bland de internationella ligorna menar Johannesson att just inramningen och stämningen är en klass för sig. 

– Just i den kategorin håller Allsvenskan riktig världsklass och där kan vi mäta oss med alla länder och alla ligor. Ett allsvenskt derby, vare sig det är i Stockholm, Göteborg eller i Skåne, är en otrolig upplevelse och jag rankar dem extremt högt jämfört med alla matcher jag dömt.

Idag har Stefan lagt visselpipan på hyllan men fortsätter jobba med fotboll och domaryrket från sidan av planen för Svenska Fotbollförbundet. Utmaningarna framöver är flera; det tuffa klimatet på och runt planen, den teknologiska utvecklingen, balansen mellan professionalisering och föreningskulturen och återväxten av domare längre ner i systemet. Men med utmaningar kommer möjligheter och Stefan ser ljust på framtiden. Allsvenskan fortsätter dock att ha en speciell plats i Stefans hjärta och när han blickar tillbaka på tiden i ligan gör han det med glädje:

– Jag är tacksam över att få ha vara med.