Nyheter

Chevron
Drygt nio miljoner kronor till 2017 års allsvenska klubbar

Drygt nio miljoner kronor till 2017 års allsvenska klubbar

Klubbarna som spelade i Allsvenskan 2017 får dela på 914 000 Euro när UEFA delar ut sin årliga Solidarity Payment. Totalt blir det drygt 600 000 kronor per förening att använda i sin ungdomsverksamhet.

UEFA Solidarity Payment delas ut en gång per år och är öronmärkt att gynna ungdomsverksamheten för de klubbar som inte spelar i gruppspel i Europa. För att få pengar från UEFA så måste klubbarna ha en verksamhetsplan för ungdomsverksamheten och visa att de till 100% går till ungdomsverksamheten. UEFA kräver att få se kostnadsram och budget för varje klubb innan de gör en utbetalning.

Östersunds FK är inte med och delar på pengarna på grund av deras eget avancemang till Europa Leagues gruppspel 2017 och för att de där istället fått del av en helt annan ekonomisk kaka.

Varje förening som spelade i Allsvenskan 2017 får nu tack vare detta runt 600 000 kronor vardera. Summan är dock något lägre än fjolårets summa. Detta trots att Östersunds FK gick vidare till slutspel i Europa League och att en sådan framgång brukar ge mer pengar till en hel liga.

De europeiska ligornas intresseorganisation European Leagues driver nu frågan hårt mot UEFAoch ifrågasätter att de har dragit ned på utbetalningarna till klubbar som inte kvalificerat sig för Europa.

– Ju mer framgångsrika vi blir internationellt desto mer solidaritetsåterbäring får vi. Det är samma principer som för Svenska Spels Europabonus. Alla tjänar på att någon eller några är framgångsrika. Det kan vara olika lag från år till år men i slutändan kan det leda till att fler når Europa, har Svensk Elitfotbolls ordförande Lars Christer Olsson tidigare sagt.

2018/2019 spelar Malmö FF i Europa Leagues slutspel och då får troligen de svenska klubbar som spelade i Allsvenskan 2018 samma summor som i år, såvida European Leagues inte lyckats förändra UEFA:s sätt att se på saken.

Foto: bildbyån