Nyheter

Chevron
Elitfotbollen sluter upp bakom Durmaz och landslaget

Elitfotbollen sluter upp bakom Durmaz och landslaget

Svenska landslagets Jimmy Durmaz utsattes för en stor del rasistiska påhopp och hot i sociala medier efter Sveriges förlust mot Tyskland i VM i Ryssland. Janne Andersson och hans landslagstrupp visade i samband med träningen dagen efter match att laget vinner och förlorar tillsammans och att all form av rasism är oacceptabel. Svensk Elitfotboll och dess föreningar instämmer och backar också Jimmy Durmaz

– Vi respekterar alla spelare som lägger ner sin själ och sitt hjärta i vårt svenska landslag och för svensk fotboll och vi fördömer alla former av hot och rasism, säger Mats Enquist, Generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

Jimmy Durmaz som är född och uppvuxen i Örebro och som fick sin fotbollsutbildning i BK Forward uttalade sig framför den samlade presskåren i samband med träningen dagen efter Tysklandsmatchen. Hela landslagstruppen backade upp Durmaz och stämde efteråt unisont upp i ett ”fuck rasism”.

På Svenska Fotbollförbundets hemsida går det att läsa allt vad Jimmy Durmaz sade:
”Jag är fotbollsspelare på högsta nivå, jag får finna mig i att bli kritiserad för vad jag presterar på plan. Det ingår i jobbet. Och det är jag alltid beredd att ta. Men det finns en gräns – och den gränsen passerades igår. När man hotar mig, när man kan kallar mig för blatte, arabjävel, terorrist, taliban… då har man gått långt över gränsen. Och ännu värre – när man går på min familj, mina barn, hotar dem… vem fan gör något sådant? Det är helt oacceptabelt. Jag är svensk och jag är stolt över att spela i svenska landslaget, det är det största man kan göra som fotbollsspelare. Jag tänker aldrig låta några rasister förstöra den stoltheten. Vi måste alla ta avstånd från all form av rasism. Samtidigt vill jag tacka alla som stöttat och visat sin kärlek, det betyder oerhört mycket. Tack, fortsätt stötta Sverige. Vi behöver er!”

Arbetet för allas lika värde är i allra högsta grad ett aktuellt ämne inom svensk fotboll och det Jimmy Durmaz utsattes för ska ingen behöva stå ut med eller acceptera. Svenska Fotbollförbundet driver sedan tidigare Alla är olika – Olika är bra som är förbundets kamp mot rasism, och i Svensk Elitfotbolls värdegrund Uppförandekoden står det bland annat att fotboll handlar om rättvisa, respekt, värdighet och glädje och att vi vill ha en fotboll där:

• Alla känner sig välkomna, oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnicitet eller nationalitet
• Alla känner sig trygga och säkra att gå på våra arrangemang
• Vi arbetar tillsammans för att bejaka den positiva stämningen på våra läktare
• Vi alla visar respekt för varandra oavsett om det rör spelet, spelarna, domarna, ledarna, anställda, förtroendevalda och publiken.

Klubbarna sluter upp
Dagen efter Sverige – Tyskland gick Malmö FF, där Durmaz tidigare har spelat, ut i sina officiella kanaler med att klubben stöttar Durmaz på alla sätt och vis. Och efter IFK Göteborgs A-lagsträning så gjorde ”Blåvitt” samma sak. Enskilda spelare som till exempel Markus Rosenberg i Malmö FF har valt att göra samma sak.

Sverige avslutar gruppspelet i VM med match mot Mexiko på onsdag klockan 16:00.