Nyheter

Chevron
Ersättning till svenska klubbar för VM-spelare

Ersättning till svenska klubbar för VM-spelare

Svenska klubbar får ersättning för spelare som deltar i VM-slutspelet i Ryssland. Det rör sig om upp mot dryga 70 000 kronor per dag per spelare som medverkar i VM.

Pengarna som kommer från FIFA World Cup 2018 Club Benefits Programme är till för att erkänna och stötta det jobb som klubbarna gjort för att fostra och utbilda VM-spelarna. Summan som delas ut är framtagen i samarbete med klubbarnas intresseorganisation ECA och för VM 2018 har ersättningen ökat upp till tre gånger jämfört med första gången i samband med VM 2010.

De svenska klubbar som kan glädjas åt ersättning från FIFA är Östersunds FK för Saman Ghoddos (Iran), IFK Norrköping för Ian Smith (Costa Rica) och Malmö FF för Arnor Traustason (Island). AIK och Helsingborgs IF kommer sannolikt inte att få ersättning för Sebastian Larsson respektive Andreas Granqvist eftersom båda spelarna officiellt börjar tillhöra sin klubb den 15 juli, när sommarens transferfönster öppnar, tillika samma dag som VM-finalen spelas.

Totalt rör det sig om $8 530 USD (drygt 70 000 kronor) per spelare och dag som betalas ut från och med två veckor innan turneringen startar då klubbarna är skyldiga att släppa spelarna, till och med dagen efter det berörda landslagets sista match i turneringen.

Ersättningen baseras på tre olika perioder som vardera ger en tredjedel av summan. Har en spelare tillhört en och samma klubb under alla tre aktuella perioderna så får klubben full utbetalning, annars delas beloppet mellan de klubbar som spelaren tillhört.

Period 1: juli 2016-juni 2017
Period 2:  juli 2017-maj 2018
Period 3: juni-juli 2018

Fakta ECA:
European Club Association bildades 2008 när organisationen ersatte G14-gruppen och European Club Forum. ECA företräder fotbollsklubbar i Europa och för deras talan gentemot stakeholders såsom UEFA och FIFA.