Fallet blev långt för Redbergslids IK

4 juni 2024

Idag är Redbergslids IK mest känt för sin handbollsverksamhet, men en gång i tiden tillhörde man också Allsvenskan i fotboll. Där blev dock bara en säsong – och när den var över så befann man sig plötsligt betydligt längre ner i seriesystemet.

Säsongen 1929/30 var ett enda långt segertåg för Redbergslid i dåvarande division 2 Södra. Någon dramatik blev det inte tal om eftersom man i slutändan hade elva poängs marginal ner till jagande Malmö FF, och förstaplatsen gav dessutom en direktbiljett till Allsvenskan. 

Lagom till premiären förstärktes dessutom truppen med en viss Sven Rydell, av vissa omnämnd som Sveriges första riktigt stora fotbollsstjärna. Han var inte bara ordinarie i landslaget utan hade också öst in mål för Örgryte, som dessutom vann två allsvenska guld under Rydells tid där.

Själv kommenterade han övergången så här:

– Trots åtta oförglömliga år i ÖIS har jag alltid haft mitt hjärta i Redbergslid. Det är där jag har mitt hem, mina vänner och mitt umgänge. Är det då underligt att jag återvänder när jag kan spela allsvenskt i Redbergslid?

Verkligheten kom emellertid ikapp Redbergslid så småningom. Under hela säsongen befann man sig i seriens bottenskikt, och inför sista omgången 1930/31 så krävdes seger borta mot IFK Malmö samtidigt som topplaget AIK också slog Eskilstuna för att chansen till förnyat allsvenskt kontrakt skulle finnas. 

Redbergslid gjorde sitt och stod för årets bästa match när IFK Malmö besegrades med 6-2, men kort efter slutsignalen kom det dystra beskedet från Stockholm: Eskilstuna hade fått med sig en poäng och stod nu på samma antal som både Elfsborg och RIK. De sistnämnda hade dock sämst målskillnad och åkte av den anledningen ur serien.

Men illa skulle bli värre, visade det sig.

Ekonomin i Redbergslid var ansträngd och Svenska Fotbollförbundets ordförande Anton Johansson inledde en granskning som påvisade brott mot amatörreglerna. Spelarna som tagit upp laget i Allsvenskan ett år tidigare hade nämligen belönats med varsin klocka.

Straffet var hårt: tre ledare diskvalificerades och föreningen fick endast fortsätta med sin fotbollsverksamhet om man började om längst ner i det lokala seriesystemet, division 4. Det innebar därtill att många av lagets bästa spelare hamnade hos de andra “alliansklubbarna”: IFK Göteborg, GAIS och Örgryte IS.

För Redbergslids IK har resan tillbaka varit lång och krokig. Som bäst tog sig laget upp i division 2, men sedan 2002 har föreningen inget fotbollslag i seriespel. På handbollsfronten har de senaste åren också varit tuffa, och idag befinner sig både herrarna och damerna i tredjedivisionen.

Men det är en helt annan historia.