Nyheter

Chevron
Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

The International Football Association Board (IFAB) beslutade den 8 maj 2020 om en tillfällig förändring i Laws of the Game som innebär att respektive tävlingsarrangör ges rätt att fatta beslut om att tillåta fem i stället för tre spelarbyten. Regeländringen omfattar tävlingar som planeras avslutas under år 2020 och motiveras av de komprimerade spelscheman som sannolikt blir följden av den pågående coronapandemin och den förhöjda skaderisken för spelarna som det kan medföra.

I detalj innebär den svenska regelförändringen kring byten följande:

  • Varje lag ges möjlighet att byta in max fem ersättare per match.
  • Under pågående spel (halvtidsvilan således undantagen) får laget vid högst tre tillfällen genomföra spelarbyten.
  • Om båda lagen genomför spelarbyten vid samma tillfälle anses de ha förbrukat ett bytestillfälle vardera.
  • Icke-utnyttjade bytestillfällen tas med till en eventuell förlängning.
  • I händelse av att match går till förlängning tillåts respektive lag utnyttja ett fjärde bytestillfälle (oavsett hur många bytestillfällen som utnyttjats under ordinarie speltid), dock med en bibehållen begränsning om max fem ersättare. Byten som sker i pausen inför förlängningen eller i förlängningspausen påverkar inte det antal bytestillfällen lagen anses ha utnyttjat.

Frågan har inför beslut sonderats med bland andra intresseorganisationerna Svensk Elitfotboll (SEF), Elitfotboll Dam (EFD) och Ettanfotboll.

Förbundsstyrelsen beslutade vid mötet också om ett extra transferfönster 31 maj till 13 juni i enlighet med det som tidigare idag beskrevs i annan artikel.