Fördel BP i kvalet – Malmö vidare i cupen

Torsdagen bjöd på allsvenskt kval och hängmatch i Svenska Cupen. IF Brommapojkarna vann med 1-0 borta mot AFC Eskilstuna i kampen om den sista platsen i Allsvenskan medan Malmö FF gick vidare till cupens gruppspel efter 2-0 borta mot Lunds BK.

IF Brommapojkarna knep 14:e-platsen i Allsvenskan som innebär kval för att hålla sig kvar i serien. Under torsdagen mötte de Superettan-trean AFC Eskilstuna i det första av två möten mellan lagen.

Unge Jack Lahne, nyligen nominerad till årets nykomling i Allsvenskan, gav gästerna ledningen med 1-0 på ett redan patenterat vis; löp på djupledsboll och in med bollen i friläge.

Nikola Petric tvingades sedan till en bra räddning för BP när AFC:s yrväder Ousmane Camara testade med ett lågt skott rakt framifrån i den 29:e minuten.

Båda lagen hade halvchanser i den andra halvleken innan Philip Hellquist sånär gav gästerna ett tungt andra mål i matchen, men mittfältarens nick tog i stolpen och gick ut.

Bajram Ajeti, som anslöt till AFC från just BP i somras, fick matchens sista målmöjlighet på stopptid, men den kreative anfallarens skott ur snäv vinkel smet utanför bortre stolpen.

1-0 stod sig till slutsignalen vilket innebär att Brommapojkarna har ledningen inför returen på Grimsta IP kl. 14.45 på söndag.

malmo-molins-jubel

Under kvällen spelades även den sista matchen i Svenska Cupens andra omgång. Malmö FF:s bortamöte med division 1-laget Lunds BK har skjutits upp på grund av MFF:s deltagande i Europa League, men under torsdagen var det äntligen dags för det sällan påträffade Skånederbyt.

Efter 0-0 i halvtid lyckades inbytte Markus Rosenberg bryta dödläget i den andra halvleken då han slog in en fri boll i öppet mål fram till 1-0.

Matchens stora händelse var dock att Guillermo Molins sedan satte 2-0 på stopptid i sin första match sedan återkomsten till Malmö – efter en snabbt slagen frispark tog han ned bollen och slog in spiken i kistan på volley.

Malmö är därmed vidare till Svenska Cupens gruppspel, som lottas 3 december.