Nyheter

Chevron
Försvaret är nyckeln för HBK

Försvaret är nyckeln för HBK

I helgen avgörs den första matchen i kvalet till Allsvenskan när Halmstads BK reser till Olympia för möte med Helsingborgs IF.

Tredje minst antal inspelade poäng, men näst minst antal insläppta mål i hela Allsvenskan Halmstads BK slutade på 14:e-plats i Allsvenskan och ska försöka kvala sig kvar. I kvalmatcherna blir försvarsspelet den stora nyckeln.

Målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist har storspelat säsongen igenom och tillsammans med det duktiga mittbacksparet Andreas Johansson och Joseph Baffo har han sett till att HBK bara släppt in 26 mål på 30 matcher. Bara tabelltvåan har ett bättre facit med sina 25 insläppta. Och när nu Helsingborgs IF väntar i ett dubbelmöte måste försvarsspelet sitta för att det ska bli allsvenskt spel på Örjans Vall även 2022.

Samtidigt måste laget få hål på skåningarna. 21 mål framåt under Allsvenskan skrämmer ingen och bara sju olika målskyttar skvallrar om bekymmer i offensiv riktning. Den från Malmö FF inlånade Marcus Antonsson toppar lagets interna skytteliga med sina sex mål. Sadat Karim är tvåa på fem baljor.

Just Antonsson gick mållös i 14 raka allsvenskan matcher innan han satte en straff i mötet med Häcken i slutet på oktober. Något som var viktigt för anfallaren.

– Jag har fortsatt att spela och komma till lägen och vara där inne och jag har inte sprungit och gömt mig någon gång. Nu blev jag belönad med ett mål och flera chanser. Någonstans så blir det en effekt av det, man känner att axlarna släpps ner, det är mycket tyngd som släpper. Som anfallare är ens jobb att huvudsak göra mål, sa han till Hallandsposten efter målet.

När Halmstads BK och Helsingborgs IF nu möts i kvalet till Allsvenskan får vi en repris på kvalet från 2016. Den gången var det HIF som kom från Allsvenskan och efter Jordan Larssons mål med tio inuter kvar såg det ut som det skulle bli fortsatt allsvenskt spel för de rödblå. Men Marcus Mathisen satte två sena mål för HBK och säkrade avancemanget.

Det första mötet mellan lagen spelas på Olympia i Helsingborg den 11 december klockan 15.00. Returen spelas på Örjans Vall i Halmstad på tisdag och sparkar igång  19.00.