Från Fredriksskans till San Siro med Nanne Bergstrand

27 februari 2024

Han är “Nanne” med hela den svenska fotbollsfamiljen. Den nu 67-årige pensionären, med Bergstrand som efternamn, är också den tränare som gjort allra flest säsonger i Allsvenskan.

– Under karriären var det nuet som gällde, men i efterhand kan jag se tillbaka på hela den här resan med stor tacksamhet, säger han.

Att gå igenom ett allsvenskt hundraårsjubileum utan att nämna Nanne Bergstrand vore ett synnerligen allvarligt tjänstefel. Inte bara för rekorden, utan för hans fotbollsgärning i stort:

Nanne Bergstrand i Kalmar FF 2010

21 säsonger i Allsvenskan, fördelade över sejourer i Östers IF, Helsingborgs IF, Kalmar FF och Hammarby. Tio av dem kom dessutom i obruten följd, för Kalmar, mellan 2004 och 2013. 

Men det blev en säsong utan fotboll, år 2002, som spelade störst roll för hans yrkesliv. 

– Jag fick ett friår som jag utnyttjade till personlig utveckling, och det är nog det bästa jag gjort, säger Bergstrand, som kom ut på andra sidan med en fast beslutsamhet om att mental träning var ett måste för att nå högre höjder.

“Örjans Vall var röd”

Han fick chansen att testa sin övertygelse i just Kalmar, som på första försöket löste uppflyttning till Allsvenskan.

– Kalmar FF hade varit ett lag som vid flera tillfällen gått upp till Allsvenskan bara för att ramla ur igen. Då är det svårt att ha en självbild som topplag i Allsvenskan. Vi jobbade därför mycket med att skapa en övertygelse kring att det var möjligt.

Slutplaceringarna i högstadivisionen under de följande fyra åren bekräftade att riktningen var den rätta: 5–3–5–2. 2008 kom så också den riktiga fullträffen med SM-guldet, säkrat i den sista omgången borta mot Halmstads BK.

– Vi hade några inhemska spelare som lyfte oss rätt mycket på den tiden, inte minst bröderna Elm. Det året plockade vi till oss Patrik Ingelsten, som inte platsade i Halmstad men vann skytteligan hos oss. Cesar Santín, som spelade halva året innan han gick till FC Köpenhamn, var såklart också väldigt bra. Det var ett bra lag, det är svårt att vinna utan att ha det, men det här var något som hade samtidigt byggts upp över en längre tid, menar Bergstrand, som fortfarande minns scenerna i slutomgången:

– Det följe vi hade på plats har aldrig förekommit förr eller senare i Kalmar FF, jag vet inte hur många bussar som gjorde den färden. Örjans Vall var röd den dagen istället för blå.

Nanne Bergstrand och Roland Nilsson på presskonferens inför Imatchen på San Siro år 2000.

Bragden i Milano

Tillsammans med Champions League-avancemanget med Helsingborg – via den klassiska 0–0-matchen mot Inter på San Siro – är SM-guldet förstås den största tränarframgången för 67-åringen, som dock hann göra många säsonger även efter det, både i Hammarby och Kalmar. 2020 blev så småningom den allra sista.

– Jag hade varit borta från fotbollen i ett och ett halvt år och gjorde en säsong till, där vi klarade oss kvar genom kval. Det var en tid i föreningen när det var lite problem ekonomiskt, och det var nära att vi åkte ur. Det är kanske den största bedriften i Kalmar FF egentligen: att ha varit i Allsvenskan sedan 2004 i ett sträck. Det är inte så många som klarar det.

Nanne Bergstrand fick en gata uppkallad efter sig i Kalmar efter SM-guldet 2008.

Idag är Nanne Bergstrand pensionär och årskortsinnehavare på Guldfågeln Arena. Den tränargärning som inleddes som 28-åring är över, men minnesbilderna förblir glasklara.

– Som tränare var det svårt med nostalgi under karriären, det var nuet som gällde, men i efterhand kan jag se tillbaka på den här resan med stor tacksamhet. Tänk att jag har fått uppleva detta. Det är stort, helt klart, säger en av Allsvenskans största tränarprofiler genom tiderna.

.


Nanne Bergstrand om …

… den bäste han tränat:

– Den helt klart fotbollsmässigt smartaste spelaren är Rasmus Elm. Han hade en sån enorm blick för spelet och var den spelare som var absolut bäst på att använda det första tillslaget.

… den svåraste hans lag har mött:

– Under vår starkaste period i Kalmar FF var IFK Göteborg ofta en motståndare i toppstriden, och då var det Tobias Hysén som vi hade problem med. Han hade en förmåga att göra mål på oss. 

… dagens allsvenska tränarkår:

– Det finns många spännande tränare i Allsvenskan. Dels har vi ju Henrik (Rydström), som gjort ett jättebra jobb i Kalmar och Malmö, och sedan Jimmy Thelin i Elfsborg som står för en lite annorlunda fotboll eftersom de har ett väldigt skickligt kontringslag. Kim Hellberg, där har vi tre. Och det lär komma fler, det är det som är så kul.

… Kalmar FF anno 2024:

– Man kommer att göra en bra säsong. Tränargänget har fått ett års rutin, de har ett bra mittfält och bra bestånd på mittbackar, så det är väl målskyttet som är ett litet frågetecken kanske. Är Kalmar ett topp sex-lag så har man gjort ett fantastiskt jobb.

… utmattningsdepressionen 2018:

– Där insåg jag vikten av återhämtning och det var en väckarklocka som jag har nytta av än idag. Om jag märker att jag varit för aktiv så är det dags att ta en skogspromenad. Det är den bästa medicinen, då får man ofta många positiva tankar!