Fyra Allsvenska lag till kvartsfinal efter händelserik cupomgång

Fyra grupper i Svenska Cupen avgjordes söndagen. IFK Göteborg, Hammarby, IF Elfsborg och Kalmar FF avancerade till kvartsfinal efter en omgång fylld med dramatik.

Grupp 8

Det var stor dramatik i matchen mellan IFK Göteborg och Mjällby AIF när bägge på förhand hade chans att gå vidare. IFK Göteborg började bäst och blåvitts kapten, Marcus Berg, öppnade målskyttet redan efter nio minuter efter att ha varit påpasslig efter ett misstag av Mjällbys målvakt Samuel Brolin. Men gästerna i gult svarade nästan omedelbart med en kvittering och strax innan pausvilan hade de vänt matchen till 1-2. Men när allt såg som mörkast ut klev ännu en Blåvitt-veteran fram. Oscar Wendt satte, via en Mjällby-spelare, bollen i mål. Resultatet 2-2 gör att man på målskillnad vinner och går vidare från gruppen, strax före Norrby som bara var ett mål ifrån att snuva Göteborg på avancemanget.

Grupp 5

Förutsättningarna i matchen mellan Hammarby och BK Häcken var solklara. Vinst för något av lagen och de spelar kvartsfinal nästa helg. Det syntes inledningsvis i matchen som startades intensivt från bägge lagen. Trots en pigg inleding av bortalaget från Hisingen var det Hammarby som tog ledningen. Darijan Bojanić slog en hörna från vänster som studsade hela vägen över mållinjen. Ledningen uttökades strax innan paus till 2-0 efter ett självmål. Matchen pungterades definitivt i andra halvlek när hemmalaget kontrade in det tredje målet för dagen och Bajen skulle hinna med även ett fjärde innan domare blåste av matchen. Resultatet innebär att de regerande cupmästarna Hammarby är klara för kvartsfinal.

Grupp 4

Matchen mellan IF Elfsborg och Degerfors IF var även den direkt avgörande för vilket lag som skulle avancera till kvartsfinal. Det var en underhållande match där boråsarna fick en drömstart och redan efter fem minuter hade Johan Larsson gjort 1-0 och Jeppe Okkels 2-0. Degerfors kunde reducera till 2-1 i mitten av den första halvleken genom den allsvenske veteranen Nikola Đurđić. Värmlänningarna var tvugna att vinna för att avancera, men istället kunde Elfsborg utöka genom ett mål av Per Frick i den 66:e minuten. Degerfors hade chanser att reducera, men Elfsborg höll tätt i andra halvleken och matchen slutade till slut 5-1. Elfborg vinner gruppen och går vidare till kvartsfinal.

I den betydelselösa matchen mellan GIF Sundsvall och Skiljebo SK vann Norrlänningarna tämligen enkelt. Matchen slutade 4-1 med mål från Saku Ylätupa, Pontus Engblom, Paya Pichkah och Marcus Burman. Vinsten innebär att Giffarna slutar på en tredjeplats i gruppen.

Grupp 6

Den sista matchen i söndagens omgång spelades mellan Kalmar FF och IK Sirius. De blårandiga var på förhand tvugna att vinna gruppfinalen för fortsatt spel i Svenska Cupen. Efter en chansfattig första halvlek tog Kalmar FF ledningen genom nyförvärvet, från just Sirius, Nahom Girmai Netabay som stod för ett drömmål värt att kolla reprisen på. KFF utökade sin ledning i den 71:e minuten genom förra säsongens succéman Oliver Berg. Vinsten innebär att KFF är vidare för kvartsfinal.