Nyheter

Chevron
Fysisk upptaktsträff sparkade igång säsongen

Fysisk upptaktsträff sparkade igång säsongen

Den traditionsenliga upptaktsträffen för Allsvenskan genomfördes i Stockholm. Runt 250 personer, varav cirka 120 sportjournalister, deltog i arrangemanget för att snacka upp säsongen 2023.

Behovet att träffas var stort. Det var första gången sedan 2019 som upptaktsträffen genomfördes i fysisk form igen.

– Det är ett jättesug, det märker vi. Det är många som kommer hit och vill träffar tränare och spelare och som gör intervjuer, säger Kaveh Sarvari, Evenemangs- och privatmarknadsansvarig på Svensk Elitfotboll och ansvarig för upptaktsträffarna.

De drygt 250 gästerna välkomnades av Svensk Elitfotbolls ordförande Simon Åström och Generalsekreterare Mats Enquist. Sedan tog paneldiskussioner över – ett nytt koncept i det här sammanhanget.

– Vi har gått ifrån det klassiska scenprogrammet som vi alltid haft. Vi har lärt oss mycket från pandemin och har inför i år lyssnat på media, och frågat vad de skulle vilja ha. Då landade vi i det här. Det rullar på bra och det funkar, menar Kaveh Sarvari.

Totalt genomfördes tre olika paneldiskussioner. En som behandlade transfers, en domar- och regelpanel, samt en tränar- och taktikpanel. Warner Bros. Discoverys Karin Frick modererade skickligt deltagarna som bland annat bestod av förbundskapten Janne Andersson, Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson och sportjournalisten Olof Lundh.

På förmiddagen presenterades medias tips för säsongen, samt Unibets odds. Där var Djurgården favoriter att ta hem SM-guldet, följda av BK Häcken, Malmö FF och Hammarby.

Precis innan lunch fotograferades först huvudtränarna i sin förenings matchtröja och sedan gjordes samma sak med lagkaptenerna.

Efter lunch genomfördes den så kallade klubbmässan där varje huvudtränare och lagkapten intervjuades av media i sin klubbmonter. Totalt hade 440 intervjuer bokats in i rullschemat för upptakten, allt från skriven media till radio, tv, webb-tv och poddar.

– Upptaktsträffen verkar vara större än någonsin. Det är mycket folk på plats och alla är på gott humör och alla spända inför säsongen. Det har varit så tråkigt när det varit digitalt under pandemin. Nu får man komma hit och träffa alla och känna på stämningen, det gör mycket, säger Linus Petersson från Expressen.

Bland gästerna på upptaktsträffen fanns representanter från spanska LaLiga och den isländska ligan, som båda var på plats för att studera och ta lärdom hur vi i Sverige snackar upp säsongen.

– Det var ett intressant och inspirerade event som jag är väldigt glad att jag fick medverka på. En professionell liga kan inte göra en bättre kick off än att på det här sättet samla media, klubbar, lagkaptener, tränare, personal och partners, säger Juan Fuentes från LaLiga.

Se hela upptaktsträffen här i efterhand.