Nyheter

Chevron
Fystränare Engström jobbar med att hitta rätt belastning och planering

Fystränare Engström jobbar med att hitta rätt belastning och planering

Rickard Engström kom till Helsingborgs IF i november 2019 och har från sin position som assisterande tränare också hand om inriktningen mot fotbollsfys. Coronasituationen och den uppskjutna allsvenska starten har givetvis påverkat hans arbete.
– Det är en värdelös situation, men vissa positiva saker kan man se, säger han.

Den senarelagda premiären innebär en förlängd försäsong och det kräver lite nytänk för både spelare och ledare. För Rickard Engström innebär det att han i ytterligare ett par månader ska få Helsingborgsspelarna att bibehålla fysiken de byggt upp.

– Fotboll handlar mycket om prestation och stabilisering och det handlar inte om att peaka. Vi har byggt upp en jättebra bas och den kommer vi hålla ett tag och sedan får vi komma med andra strategier om säsongen skulle skjutas upp ytterligare. Det handlar också mycket om spelarnas motivation till det hela. Vi har absolut inte haft några problem med motivationen hittills, utan vi ställer in oss på det satta startdatumet och siktar på det, säger han.

Innebär en förlängd försäsong olika saker för olika spelare? Hanterar ni exempelvis äldre spelare på ett sätt och yngre på ett annat?

– Ålder är en variabel som vägs in. Ta Andreas Granqvist som exempel. Han är inte med på lika många pass som exempelvis Jakob Voelkerling Persson, som har extra behov av att ha fotbollsexponering. Åldern är en variabel i hela pusslet, en annan är position. ”Hur mycket behöver spelaren på den här positionen tåla?”. Men å andra sidan är det egentligen så vi har arbetat under den första försäsongen också. Träningen är specificerad utifrån den position och de matchplaner som du har och det är ingen jättestor skillnad nu.

Hur kollar ni så att spelarna är i form?

– Vi har precis kört ett löptest för att se vem som behöver fylla på med vad. Vissa spelare, de som vi tycker behöver, har styrkeprogram som de kör i samband med träningar. Men just nu ser jag inte att det är någon spelare som akut behöver förbättra någon fysisk del. Så där är vi inte oroliga att någon faller ur ramen.

Vad lär du dig på det här?

– Det är en värdelös situation, men vissa positiva saker kan man se. För mig är det en ny organisation jag kommit till och det är mycket nya spelare som jag lär känna bättre. Vissa saker som man inte träffade rätt med från dag ett får man tid på sig att utveckla nu, men situationen är ju svår. Man kan inte be någon om råd eftersom ingen varit i den tidigare. Jag utvecklas i mitt tänk och jag tror att modellen vi jobbar utifrån nu fungerar bra. Vi har hög tillgänglighet på spelarna och har haft det hela försäsongen. Det man saknar är matchandet mot bra allsvenskt motstånd för att att få ett facit på var vi står.

Hur mycket längtar du till just matcherna?

– Jag var faktiskt ute och kollade på planen igår. Den är fantastisk och då kände jag att det hade varit väldigt trevligt att komma ut där inför fullsatta läktare. Man längtar fantastiskt mycket efter att tävla och att få se om arbetet vi lagt ner varit rätt. Fotbollsmatcher är det vi jobbar för, men jag tycker processen är väldigt intressant och kul att jobba med också. Att fortsätta jobba med att hitta rätt planering och rätt belastning motiverar mig nästan lika mycket som att spela matcher. Matcherna kan jag ju ändå inte påverka så mycket.

FOTO: Bildbyrån