Nyheter

Chevron
Genomgång: AIK till Falkenberg

Genomgång: AIK till Falkenberg

Den allsvenska säsongspremiären börjar äntligen närma sig. Vi lägger luppen över lagen i grupper om fyra i alfabetisk ordning. Först ut är AIK, BK Häcken, Djurgården och Falkenbergs FF.

AIK
AIK har kontinuerligt nått topplaceringar i Allsvenskan sedan 2011, men fjolårets fjärdeplats födde en önskan om en offensivare fotboll. Huvudtränaren Rikard Norling ska nu skruva på den taktik som tidigare gett laget ett av seriens starkaste försvar för att bättre på de 47 mål som Gnaget gjorde framåt ifjol.

– Jag tror att det är viktigt att vi inser att vi behöver få fart på vår offensiv. Sedan kan vi inte släppa lös allting. Då biter vi oss själva i svansen och vi ska trots allt göra toppresultat, säger Norling till fotbollskanalen.se.

På övergångssidan märks framför allt återvändande mittfältaren Ebenezer Ofori och danske Jakob Haugaard, som väntas ta över som förstemålvakt efter egne produkten Oscar Linnérs flytt till tyska Arminia Bielefeld. Även norske Tarik Elyounoussi är en uppskattad spelare som lämnade i vintras.

Placering 2019: Slutade 4:a i Allsvenskan

Tränare: Rikard Norling (sedan 2016)

Spelare in: Ebenezer Ofori, Jakob Haugaard, Jasir Asani, Erick Otieno, Paulos Abraham

Spelare ut: Jesper Nyholm, Chinedu Obasi, Joel Ekstrand, Oscar Linnér, Christos Gravius, Nicolas Stefanelli, Samuel Brolin, Tarik Elyounoussi, Daniel Mushitu

hacken-andersson3

BK Häcken
BK Häcken seglade igenom sin Svenska Cupen-grupp utan att släppa in mål, och fortsatte sedan med att göra elva mål på två träningsmatcher mot Jönköpings Södra och Utsiktens BK. Trots att man tappat Paulinho ser anfallet starkt ut med nordiska nyförvärven Alexander Söderlund (Norge) och Jasse Tuominen (Finland).

Utöver Paulinho har även ytterbacken Kari Arkivuo och anfallaren Kwame  Kizito lämnat klubben. Tränaren Andreas Alm hoppas att andra nu ska kunna kliva fram när luckor öppnats i truppen.

– Samtidigt som Paulinho och några till med många år i klubben är borta så är det ju andra som får möjligheten. Det finns mer syre att hämta. Paulinho står inte där. När han har varit med under mina två år då har han varit det första valet till vänster. Nu är det öppet, säger Alm till fotbollskanalen.se.

Placering 2019: Slutade 6:a i Allsvenskan (vann Svenska Cupen)

Tränare: Andreas Alm (sedan 2018)

Spelare in: Patrik Wålemark, Tobias Carlsson, Adnan Maric, Leo Bengtsson, Jasse Tuominen, Alexander Söderlund

Spelare ut: Paulinho, Kari Arkivuo, Benjamin Arapovic, Teodor Wålemark, Kevin Ackermann, Kwame Kizito

djurgarden-berg

Djurgården
Succén blev omedelbar för Djurgårdens nya tränarpar Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Efter att ha etablerat IK Sirius i Allsvenskan tog man över Blåränderna inför 2019, och vann serien direkt med ett strukturerat spel där den samlade defensiven och de snabba anfallen stack ut.

Inlånade skyttekungen Mohamed Buya Turay ersätts i år med Emir Kujovic (anslöt förra sommaren) och Kalle Holmberg (ny från IFK Norrköping). I försvaret lär man hoppas att landslagsmeriterade Erik Berg kan bli kvitt skadeproblemen och ersätta Kina-flyktade lagkaptenen Marcus Danielson.

– Det är säkert åtta lag som vill komma topp-tre och vi är ett av dem. Vi vill ha häng på medaljerna, det är en rimlig målsättning. Vi har en jättebra trupp, men är inte i situationen att kunna jogga hem guldet, direkt. För oss gäller att hitta vägar att få med poäng även när det tar emot, säger Lagerlöf till SvD.

Placering 2019: Slutade 1:a i Allsvenskan

Tränare: Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf (sedan 2019)

Spelare in: Karl Holmberg, Erland Tangvik, Emmanuel Banda

Spelare ut: Besard Sabovic, Joseph Ceesay, Hampus Finndell, Johan Andersson, Adam Bergmark Wiberg, Jacob Widell Zetterström, Marcus Hansson, Dzenis Kozica, Marcus Danielson

falkenberg-jubel1

Falkenbergs FF
Trots ett tufft läge inför hösten lyckades Falkenbergs FF i den sista minuten i den sista omgången göra ett avgörande 1–0-mål mot AFC Eskilstuna, vilket innebär att ”Laget vid havet” hängde kvar och slapp kval, medan AFC trillade ur Allsvenskan.

I Hasse Eklunds metodiska bygge – som numer oftast är en uppställning med tre mittbackar istället för den fyrbackslinje som var grunden tidigare – ges de egna talangerna kontinuerligt chansen samtidigt som grundbultar som Jacob Ericsson, Tobias Karlsson och Karl Sundström bidrar med både rutin och kvalitet.

– Det är en del i Falkenbergs traditioner att ha ett bra gäng som krigar och fajtas och då vill man gärna ha lite kontinuitet. Vi har en hel del spelare som varit här ganska länge och när de spelar match efter match efter match så är det klart att det ger resultat, och det är nog en stor anledning till att vi klarade oss kvar förra året, konstaterar Eklund för fotbolldirekt.se.

Placering 2019: Slutade på 13:e plats i Allsvenskan

Tränare: Hasse Eklund (sedan 2015)

Spelare in: Kwame Kizito, Matthew Garbett, Sander van Looy, Tim Erlandsson, Viktor Noring

Spelare ut: Dominic Chatto, Passi Prudence, Hampus Nilsson, Per Karlsson, Mergim Laci, Robin Östlind, Hampus Svensson, Kirill Pogrebnyak, Johan Lassagård, Ludvig Johansson

Foto: bildbyrån