Nyheter

Chevron
Genomgång: Falkenberg till Helsingborg

Genomgång: Falkenberg till Helsingborg

Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg. Vi lägger luppen över lagen i grupper om fyra i alfabetisk ordning. I del två fokuserar vi på Falkenbergs FF, GIF Sundsvall, Hammarby och Helsingborgs IF.

Falkenbergs FF
Hasse Eklund åkte ur med Falkenbergs FF 2016. Efter en stabil Superettan-säsong 2017 var man ett tydligt topplag 2018, och nu är man tillbaka i högsta serien igen. Senaste vändan i Allsvenskan släppte man in 84 mål, något som inte ska upprepas den här gången.

– Kollar man på vårt lag i år talar det för att vi är väldigt starka defensivt. Vi jobbar hårt för varandra och vi är bättre nu än vi var förra året. Vi har fått in bättre spelare och fått behålla stommen – det är viktigt när man går upp, säger lagkaptenen Tibor Brink Joza under upptaktsträffen.

Falkenberg var dessutom det lag som gjorde allra flest mål i Superettan förra året, och trots att man tappat anfallarna Chisom Egbuchulam och Erik Pärsson får de poängstarka offensiva mittfältarna konkurrens av rutinerade John Chibuike, tidigare bland annat i AIK, som räknas som en av FFF:s tyngsta värvningar genom tiderna.

Placering 2018: 2:a i Superettan

Tränare: Hasse Eklund

Spelare in: Nsima Peter, Jacob Ericsson, Carl Johansson, Marcus Mathisen, John Chibuike och Kirill Pogrebnyak

Spelare ut: Erik Pärsson, Eric Gunnarsson, Linus Andersson, Rasmus Larsson, Osama Hassan, Zlatan Krizanovic, Enock Kwakwa, Chisom Egbuchulam och Denis Kelmendi

sundsvall-hallenius-wilson

GIF Sundsvall
Tippades att sluta sist på den allsvenska upptaktsträffen för ett år sedan och svarade med taggarna utåt. Så här i efterhand är det lätt att förstå GIF Sundsvalls reaktion – de visste att de höll en mycket högre nivå och bevisade det genom att med bred marginal säkra en plats på övre halvan av tabellen.

Romain Gall såldes förra sommaren, men under vintern har man lyckats skriva nya kontrakt med bland andra målspottaren Linus Hallenius och assistläggaren Jonathan Tamimi. Även spanske spelfördelaren David Batanero är kvar, och fjolårets anfallsvärvning Chidi Omeje är kry efter att ha missat hela 2018 med skada.

– Vi är inne i en process där vi försöker förfina vårt sätt att spela. Vi märkte redan under slutet av förra säsongen att det var fler och fler lag som försökte göra det svårt för oss på olika sätt, så vi måste hitta nya sätt att vinna matcherna på, säger lagkaptenen Hallenius under upptaktsträffen.

Placering 2018: 8:a i Allsvenskan

Tränare: Joel Cedergren

Spelare in: Tobias Eriksson, Alexander Blomqvist, Omar Eddahri och Pa Konate

Spelare ut: Samuel Aziz, Filip Tägtström, Dennis Olsson, Amaro Bahitjar, Juho Pirttijoki, Erik Granat och Jonathan Morsay

hammarby-djurdjic-uttryck

Hammarby
Anförda av en Jiloan Hamad i sitt livs form rivstartade Hammarby Allsvenskan förra året och toppade tabellen när ligan gick på sommaruppehåll. Man lyckades dock inte konservera vårformen och efter 30 spelade omgångar slutade Bajen fyra i tabellen.

Under vintern har man tappat halva ordinarie försvarslinjen, nämnde Hamad och klubbikonen Kennedy Bakircioglu. Å andra sidan har man förstärkt offensiven med kreatören Darijan Bojanic, landslagsmeriterade Alexander Kacaniklic och isländske målgarantin Vidar Örn Kjartansson – en sen ersättare till Pa Dibba som såldes förra sommaren.

– Vi har fått lyxen att vi kan ta in bra spelare. Det kanske inte Hammarby kunde göra för några år sedan men nu kan vi göra det. Jag ser det som en härlig utmaning, vi får in nya spelare och vi ska försöka få in dem i vårt spel. Det blir nog den största utmaningen för oss i år, säger mittbacken David Fällman under Allsvenskans upptaktsträff.

Placering 2018: 4:a i Allsvenskan

Tränare: Stefan Billborn

Spelare in: Darijan Bojanic, Dennis Widgren, Kossounou Odilon, Gianluca Curci, Jean Carlos de Brito, Ze Vitor, Alexander Kacaniklic, Vidar Örn Kjartansson och Filston Muwana

Spelare ut: Kennedy Bakircioglu, Neto Borges, Björn Paulsen, Rebin Asaad, Junes Barny, Jiloan Hamad, Benny Lekström, Dusan Jajic, Jake Larsson

helsingborg-jonsson-granqvist

Helsingborgs IF
Förra säsongen hade Helsingborgs IF ett av de mest namnstarka lagen som Superettan skådat, inte minst sedan landslagskaptenen Andreas Granqvist återvände till Olympia efter ett lyckat VM-slutspel med Sverige i Ryssland.

HIF var svårslagna under Per-Ola Ljungs ledning ifjol och efter sommaruppehållet förlorade man inte en enda match förrän uppflyttningen var säkrad. Man har tappat viktige mittfältaren Darijan Bojanic, men fått in rutinerade Alexander Farnerud och även behållt allroundskicklige skyttekungen Andri Runar Bjarnason.

– Vi har ett intressant lag, ett väldigt rutinerat lag som jag tror krävs när man kommer upp som nykomling. Det är alltid tufft att komma upp men jag tror inte att de andra klubbarna kanske ser oss som en vanlig nykomling, säger Granqvist under Allsvenskans upptaktsträff.

Placering 2018: 1:a i Superettan

Tränare: Per-Ola Ljung

Spelare in: Alexander Farnerud, David Boysen, Kundai Benyu och Noel Mbo

Spelare ut: Darijan Bojanic, Thierry Zahui, Mikael Dahlberg, Carl Johansson, Jonathan Larsson och Carl Thulin

FOTO: Bildbyrån

Läs del 1 om AFC, AIK, Häcken och Djurgården