Nyheter

Chevron
Genomgång: IF Elfsborg till IK Sirius

Genomgång: IF Elfsborg till IK Sirius

Vi fortsätter nedräkningen till helgens premiärmatcher med att, i alfabetisk ordning, gå igenom lagen. Idag har turen kommit till IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping och IK Sirius.

IF Elfsborg
Boråsarna hade en tuff säsong ifjol. Jimmy Thelin gjorde sin första som tränare och hade från start hjälp av den gamla storspelaren Tobias Linderoth. Linderoth återgick ganska snabbt till sin roll som ungdomstränare, och Elfsborg fick aldrig riktigt fart på spelet.

Precis som vanligt är det offensiven som är Elfsborgs signum. Trots att defensiven hackat de senaste åren är det framförallt på de offensiva positionerna klubben förstärkt. Lånet Pawel Cibicki har kommit in för att göra det han gjorde med Thelin i J-Södra för ett par år sedan – mål. Dessutom har man lånat in Jonathan Levi från norska ligan. Tränare Jimmy Thelin försökte justera det defensiva spelet ifjol, men menar att det kanske påverkade offensiven negativt. Med de nya spelarna på plats tror han att Elfsborg är ett bättre lag.

– Jag ville strama upp försvaret [i fjol] och tänkte att laget skulle bli bättre, men jag kanske drog för hårt i våra duktiga offensiva spelare förra året. Nu känns det som att vi är bättre. Vi är rappare framåt. Sedan är vi inte så beroende av att ta oss ut på kanterna utan är bättre centralt. 2018 var ett tufft, men nyttigt år och det kan bara bli bättre i år, sa Jimmy Thelin på upptaktsträffen.

Tränare: Jimmy Thelin

Placering 2018: Tolva i Allsvenskan

Spelare in: Pawel Cibicki, Deniz Hümmet, Jonathan Levi, Stian Gregersen och Simon Strand

Spelare ut: Rasmus Rosenqvist, Arian Kabashi, Emir Bajrami, Chinedu Obasi, Viktor Prodell, Daniel Gustavsson, Alex Dyer, Ibrahim Dresevic, David Boysen, Christopher McVey och David Olsson

ifk göteborg art

IFK Göteborg
Under ett omtumlande 2018 slutade Blåvitt på elfte plats i den allsvenska tabellen. Inför 2019 spås man vara med och kämpa i botten igen. Efter att ha tappat nyckelpjäser som Tobias Hysén och Emil Salomonsson är det unga oerfarna spelare som ska försöka hålla Blåvitt kvar i den högsta serien. Men nyförvärvet Sebastian Eriksson har återvänt till klubben. Han blir oerhört viktig i jakten på nytt kontrakt.

Med en ny assisterande tränare, som ifjol gjorde succé med GIF Sundsvall, hoppas klubben att man ska kunna undvika bottenstriden. En svajig försäsong avslutades med derbyseger mot Örgryte IS.

– Vi kom elva, har tappat de namnstarkaste spelarna och ersatt med egna. Så att vi tippas två placeringar sämre är logiskt. Om du får vara med i det största förändringsarbetet, i Sveriges största klubb så är utmaningen kittlande. Det ger en fantastisk utveckling, säger Poya Ashbagi till fotbollskanalen.

Tränare: Poya Ashbagi

Placering 2018: Elva i Allsvenskan

Spelare in: Giannis Anestis, Junes Barny, Sebastian Eriksson och Nzuzi Toko

Spelare ut: Prosper Kasim, Lawson Sabah, Billy Nordström, Emil Salomonsson, Andreas Öhman, Tobias Hysén, David Boo Wiklander, Jake Weisbrod och Vajebah Sakor

norrköping art

IFK Norrköping
De senaste åren har IFK Norrköping etablerat sig som ett stabilt topplag i Allsvenskan. Guldet 2015 har följts upp av en tredjeplats, en sjätteplats och fjolårets stora silver. Med förstärkningar som Stad Haksabanovic och Christoffer Nyman borde man närmat sig toppen ytterligare. Men det finns ett litet frågetecken.

Lagets pappa och mittbacksbjässe, Andreas Johansson, har lämnat för Halmstads BK och frågan är hur lång tid det tar innan den nya defensiva konstellationen har satt sig. Hur som helst, mycket tyder på att Norrköpingspubliken kan förvänta sig en ny toppstrid. Efter andraplatsen i fjol är man också klart för kvalet till Europa League. Och Jens Gustafsson, tränare, vet vad han helst väljer mellan ett lyckat Europakval och SM-guld.

– Då väljer jag Europa! Man vill ha båda förstås, men om jag måste välja blir det så. Ett gruppspel kommer kunna bygga IFK ännu starkare. Ett SM-guld ger en större risk att tappa fler spelare. Att komma ut i Europa gör oss starkare på ett annat sätt, det blir mycket pengar som kommer in med allt vad det innebär, säger han till svenskafans.

Tränare: Jens Gustafsson

Placering 2018: Tvåa i Allsvenskan

Spelare in: Christoffer Nyman, Isak Bergman Johannesson, Oliver Stefansson, Sead Haksabanovic, Rasmus Lauritsen och Kevin Alvarez

Spelare ut: Andreas Johansson, David Moberg Karlsson, Tarik Hamza, Hampus Lönn, Daniel Sjölund, Marwan Bazi och Erik Lindell

sirius art

IK Sirius
Motgångarna staplades på hög för Sirius under fjolåret. Målvakten Joshua Wicks stängdes av för brott mot dopinglagen, spelare skadades till höger och vänster och försvaret läckte kraftigt. I genomsnitt släppte man in två mål per match, men på något mirakulöst sätt lyckades man till sist ändå klara sig kvar.

En erfaren tränarduo har bytts ut och en mindre erfaren har kommit in istället. henrik Rydström och Mirza Jelecak har plockat in rutin i form av målvakten John Alvbåge, men laget tippas i botten av media. Den defensiva mittfältaren Robert Åhman Persson tycker det känns bra med det nya tränarparet.

– Nu har de varit här ganska kort tid och jag hade bara Kim och ”Tolle” några månader. Det känns som att Mirza och Henke jobbar lite mer med det moderna – som med periodisering, den portugisiska modellen som många kör. Vad som är bäst vet jag inte riktigt. Så länge spelartruppen köper tränarens idé blir det ofta bra och än så länge känns det väldigt bra, säger han till fotbollskanalen.

Tränare: Henrik Rydström och Mirza Jelecak

Placering 2018: 13:e i Allsvenskan

Spelare in: Kebba Ceesay, Adam Ståhl, John Junior Igbarumah, John Alvbåge och Mauricio Albornoz.

Spelare ut: Josh Wicks, Mauricio Albornoz, Johan Eiswohld, Oscar Pehrsson och Moses Ogbu

FOTO: Bildbyrån

Del 1 om AFC, AIK, BK Häcken och Djurgården
Del 2 om Falkenberg, GIF Sundsvall, Hammarby och Helsingborg