Nyheter

Chevron
Genomgång: IFK Norrköping till Malmö FF

Genomgång: IFK Norrköping till Malmö FF

Vi fortsätter genomgången av lagen i Allsvenskan inför helgens premiäromgång. Idag har turen kommit till IFK Norrköping, IK Sirius, Kalmar FF och Malmö FF.

IFK Norrköping
Efter en helt fantastisk start på Allsvenskan 2020, med bara en förlust på de tolv första matcherna, toppade Peking tabellen med stor stil. Men fem förluster på de sex kommande matcherna satte käppar i hjulet och när säsongen sammanfattades hittade vi IFK Norrköping på sjätteplats i tabellen. Sead Haksabanovic gjorde en kanonsäsong och har inlett starkt i årets cupspel, där Norrköping åkte ut mot finalisten BK Häcken.

Flera spännande spelare har hämtats in och truppen ser stark ut. Ny är också Rikard Norling, som tagit över efter Jens Gustafsson på tränarbänken. Norling gick all in på att implementera sitt man-man-spel över hela planen hos AIK i fjol, men fick lämna klubben när resultaten uteblev. Han säger på discovery+ upptaktsträff att han är mer erfaren nu och tror att han hittat rätt.

– Jag har lärt mig extremt mycket och nu tror jag att själva spelidén passar materialet bättre. Jag är också förfinad i min förståelse av vad jag pysslar med. Den kombinationen känns spännande och jag upplever att det är en stor skillnad till det positiva, säger Norling.

Placering 2020: 6:a i Allsvenskan

Tränare: Rikard Norling (Sedan 2021)

Spelare in: Oscar Jansson (Örebro SK), Samuel Adegbenro (Rosenborg), Finnur Tómas Pálmason (KR), Marco Lund (OB), Victor Agardius (Mjällby AIF), Johannes Kristinn Bjarnason (KR Reykjavik), Wille Jakobsson (AFC Eskilstuna), Ari Skulasson (KV Oostende)

Spelare ut: Eric Smith (Gent), Isak Pettersson (Toulouse), Andreas Blomqvist (Mjällby AIF), Simon Thern (IFK Göteborg), Linus Hallenius (GIF Sundsvall), Lars Krogh Gerson (Racing Santander), Felix Jakobsson (Jönköpings Södra, lån)

AS2art

IK Sirius
Uppsalalaget Sirius charmade den allsvenska TV-publiken med offensivt och passningsskickligt spel under fjolåret. Axel Björnström, Yukiya Sugita och Stefano Vecchia blev helt snabbt favoriter hos Siriusfansen. Men trots många mål framåt ledde mycket slarv också till bolltapp i farliga lägen och till många insläppta mål. Hur ordnar man det?

– Jag tror att vi kommer vara ett lag som passar bollen under stora delen av matcherna och det är oundvikligt att tappa den ibland. Därför blir det viktigt att tappa bollen vid ”bättre” lägen än ”sämre” lägen. Dessutom måste vi bli bättre på att försvara när vi tappat bollen. Sirius är bra på att passa och pressa och jobba hårt för varandra och det har vi spunnit vidare på under de tre månaderna jag har haft hand om laget, säger nya tränaren Daniel Bäckström på Upptaktsträffen.

Stefano Vecchia har lämnat klubben, precis som mittfältsmotorn Elias Andersson. Christian Kouakou har hämtats in för att fylla målgörarluckan efter Vecchia och flera spännande mittfältare har också kommit in. En annan viktig pusselbit är nya målvakten David Mitov Nilsson. Mitov Nilsson tog SM-guld med IFK Norrköping 2015 och har hämtats in från norska Sarpsborg. Kan han se till att fjolårets 51 insläppta (näst flest av alla lag) blir färre i år?

Placering 2020: 10:a i Allsvenskan

Tränare: Daniel Bäckström (sedan 2021)

Spelare in: Jacob Ortmark (Degerfors IF), David Mitov Nilsson (Sarpsborg), Christian Kouakou (IFK Göteborg), Marcus Mathisen (Falkenbergs FF), Patrick Nwadike (Landskrona BoIS), Aron Bjarnason (Ujpest FC), Joseph Colley (Chievo Verona, lån), Simon Gefvert (Västerås SK), Hannes Sveijer (Sandvikens IF, lån)

Spelare ut: Stefano Vecchia (Rosenborg), Elias Andersson (Djurgården), Jonas Lindberg, Niklas Thor, Daniel Jarl (ny klubb ej klar), Isak Bråholm (Sandvikens IF), André Österholm (Ekenäs IF), Kennedy Igboananike (IFK Mariehamn), Kebba Ceesay (Vasalunds IF)

AS3 art

Kalmar FF
Smålänningarna har kämpat i botten de senaste åren och precis som 2019 fick man kvala sig kvar i Allsvenskan i fjol. Efter segern mot Jönköpings Södra blir det fortsatt allsvenskt spel och förändringar har skett kring A-truppen till 2021. Hemrik Rydström är tillbaka, den här gången som huvudtränare och hoppas få med sig offensiven som Sirius visade upp i fjol.

Satsningen på unga egna talanger fortsätter och det är deras offensiva hunger som nya tränaren Rydström vill åt. Samtidigt har det plockats in ett par erfarna pjäser som ska kunna stärka lagets defensiv, bland annat har norrmannen Lars Saetra hämtats in från Tromsö.

– Jag är fortfarande relativt ny som tränare så jag har inte landat i det defensiva träsket än. Om vi inte tar någon form av risk så får vi inte belöningen heller. På försäsongen har vi överdrivit risken för att måste få spelarna att känna att de kan spela. Sedan får vi skruva på det beroende på vilka vi möter, säger Rydström på upptaktsträffen.

Placering 2020: 14:e i Allsvenskan

Tränare: Henrik Rydström (sedan 2021)

Spelare in: Oliver Berg (GIF Sundsvall), Rasmus Sjöstedt (Panetolikos), Noah Shamoun (Assyriska Turabdin), Lukas Rhöse (IF Karlstad Fotboll), Jonathan Ring (Djurgården), Lars Saetra (Tromsö IL)

Spelare ut: Ole Söderberg (IFK Göteborg), Olle Lindqvist (Oskarshamns AIK), Johan Arvidsson (Oskarshamns AIK, lån), Pontus Zvar (Mjällby AIF), Jajá (Madura United), Rafinha (Itumbiara Esporte Club), Viktor Elm (slutat), Rafael York, Alexander Ahl-Holmström (AFC Eskilstuna), Adrian Edqvist (Jönköpings Södra), Maxwell (SC Recife), Fidan Aliti (FC Zürich), Geir André Herrem (Åsane Fotball), Gbenga Arokoyo (Umeå FC)

AS4Art

Malmö FF
Trots ett nytt SM-guld, de tredje på fem år, i fjol så har försäsongen mest handlat om den svaga formen i Svenska Cupen och om en, överlag, dålig försäsong för de mesta mästarna. Flera namnkunniga spelare har lämnat Skåne och nyförvärven har varit få. Men Jon Dahl Tomasson är optimistisk och inte allt för nedslagen kring förlusterna mot bland annat Elfsborg och Varberg.

– Vi spelar ett offensivt spel, men det handlar om att stå i rätt positioner när vi får tappar bollen. Du måste vara solid i försvarsspelet och det är viktigt att inte släppa till de klara chanserna. Det är tur att de här sakerna hänt under försäsongen och att vi kunnat jobba med det, säger Tomasson på upptaktsträffen.

In i truppen har Antonio Colak och Veljko Birmancevic kommit. Två spelare som direkt slåss om en startplats. Något som, enligt Tomasson, blir viktigt när MFF satsar på flera fronter.

– Vi har ambitionen att vinna ligan och vill göra det bättre än i fjol. Vi har försökt få in spelare som kan spela i det systemet vi har. Vi har blivit bättre på vissa delar än i fjol och det blir viktigt när vi ska spela både i Allsvenskan och i Europa.

Placering 2020: 1:a i Allsvenskan

Tränare: Jon Dahl Tomasson (sedan 2020)

Spelare in: Antonio Colak (PAOK, lån), Veljko Birmancevic (FC Cukaricki), Ismaël Sidibé (AS Performance de Kabala)

Spelare ut: Rasmus Bengtsson (ny klubb ej klar), Behrang Safari, Dusan Melicharek (slutat), Samuel Adrian, Linus Borgström (Falkenbergs FF, lån), Marcus Antonsson (Halmstads BK, lån), Arnor Traustason (New England Revolution), Romain Gall (Örebro SK, lån)