Nyheter

Chevron
Genomgång: Kalmar FF till Varbergs BoIS

Genomgång: Kalmar FF till Varbergs BoIS

Det är dagen före premiär och vi har kommit fram till den genomgången av de fyra sista lagen i årets upplaga av Allsvenskan.

Kalmar FF
Spelarruljansen har varit stor i Kalmar FF, men samtidigt är förra årets stora succéspelare Oliver Berg fortfarande kvar. KFF var ett utropstecken i fjol och slutade sexa i den allsvenska tabellen. Henrik Rydströms lag bjöd på ett vackert och vägvinnande spel där Oliver Berg (och nu utflyttade Jonathan Ring) bjöd på stora delar av målen. Men det fina passningsspelet måste kryddas med en aning cynism och vassa armbågar om Kalmar ska vara med och slåss ännu högre upp i tabellen, iallafall enligt tränare Rydström.

– Att tävla om Europaplats är utmaningen. En del av mig håller egentligen inte på med tabellplaceringar utan jag älskar att utveckla spelare och människor. Sedan handlar den andra delen så klart om resultat. Förra året mäktade vi inte med på topp 4-lagen och frågan nu är hur vi ska kunna göra det den här säsongen med våra resurser. Vi har delar i vårt spel som gör att vi kan mäta oss med de bästa lagen i serien men det som vi än så länge saknat är cynismen.Det var surt att nu senast åka ut mot Djurgården i kvartsfinal. De gjorde ingen bra match men vann ändå. Likadant när vi mött MFF. Vi är med i matchen men så ger de oss en armbåge och gör mål… Vi behöver också bli mer så och det var ju så jag själv var som spelare. Det är frusterande att jag inte får ut mitt eget gamla spel nu som tränare, säger han till Kvällsposten inför säsongen.

Placering 2021: 6 i Allsvenskan

Tränare: Henrik Rydström (sedan 2020)

Spelare in: Simon Skrabb (Brescia), Nahom Girmai Netabay (IK Sirius), Axel Lindahl (Bodö/Glimt), Kevin Jensen (Landskrona BoIS), David Kristjan Olafsson (Ålesunds FK), Ricardo Friedrich (Ankaragücü), Jakob Kindberg (Örebro-Syrianska), Douglas Bergqvist (Chernomorets Odessa)

Spelare ut: Nils Fröling (Hansa Rostock), Jonathan Ring (Jeju United), Lucas Hägg Johansson (Vejle BK), Sebastian Ring (Wisla Krakow), Piotr Johansson (Djurgården), Tobias Andersson (Gnosjö IF), Anton Ekeroth (AFC Eskilstuna), Malte Persson (IK Brage), Douglas Bergqvist (Chernomorets Odessa), Viktor Krüger (GAIS), Emin Nouri (Avslutat karriären), Henrik Löfkvist (Jönköpings Södra), Johan Arvidsson (IK Brage), Edvin Crona (Åtvidaberg, lån)

IKT ARt

Malmö FF
SM-guld och Champions League-spel i fjol. Malmö FF går in i en ny säsong som favoriter till titeln och det är inga strönamn som förstärkt den redan starka truppen. Visserligen har Anel Ahmedhodzic lånats ut till franska ligan, men Dennis Hadzikadunic ansluter från Rostov, åtminstone under våren. Den stora värvningen är dock den av Isaac Kiese Thelin. Anfallaren som vid två sejourer tidigare tillhört Malmö FF och gjort succé har skrivit på ett fyraårskontrakt.

– Det är tredje gången jag kommer hit och det är en fantastisk känsla. Det känns som att man kommit hem. Det passar mig perfekt just nu. Jag är i mina bästa år och vill hjälpa klubben att dominera ännu mer, sa Kiese Thelin till klubbens hemsida i samband med att presenterades.

Ny i klubben är också tränaren Milos Milojevic, som i fjol tränade Hammarby. Milojevic har än så länge fört laget till final i Svenska Cupen. 

Placering 2021: 1 i Allsvenskan

Tränare: Milos Milojevic (sedan 2022)

Spelare in: Matej Chalus (Slovan Bratislava), Samuel Kotto (Apejes de Mfou), Dennis Hadzikadunic (FK Rostov), Isaac Kiese Thelin (FC Baniyas)

Spelare ut: Anel Ahmedhodzic (Bordeaux), Amin Sarr (SC Heerenveen), Hugo Andersson (Randers FC), Melker Ellborg (IFK Malmö), Bonke Innocent (FC Lorient), Noah Elie (Mjällby AIF), Franz Brorsson (Aris Limassol), Melker Widell, August Karlin, Samuel Burakovsky, Hugo Bolin (BK Olympic), Marcus Antonsson (IFK Värnamo), Linus Borgström (Falkenbergs FF), Markus Björkqvist (Utsiktens BK), Mathias Nilsson (Östers IF), Peter Gwargis (Jönköpings Södra), Aleksander Damnjanovic Nilsson (Sandefjord)

Löken art

Mjällby AIF
Förra årets stora defensiva succé Mjällby AIF har tappat både burväktare, försvarsspelare och tränare inför årets säsong. Nye tränaren Andreas Brännström är naturligtvis medveten om att det ser annorlunda ut nu.

– Vi är inte riktigt klara med förväntningarna ännu. Mjällby har senaste tre åren haft en otroligt stark kärna och sedan kryddat utifrån. Den kärnan har spräckts nu och vi famlar lite efter stabilitet. Vi har lite att göra med truppen. Tittar vi på startelvan från i höstas när laget gick som tåget är halva den elvan borta nu. Vi börjar på minus, säger han till Expressen inför årets säsong.

Efter intervjun med Expressen har bland annat Jetmir Haliti anslutit från AIK. En försvarsspelare som förhoppningsvis kan hjälpa Mjällby att nå förra säsongens defensiva nivåer.

Placering 2021: 9 i Allsvenskan

Tränare: Andreas Brännström (sedan 2022)

Spelare in: Samuel Brolin (AIK), Noah Eile (Malmö FF), Adam Ståhl (IK Sirius), Silas Nwankwo (Nasarawa United), Albin Mörfelt (Vålerenga Fotball), Rasmus Wiedesheim-Paul (Rosenborg BK), Jetmir Haliti (AIK)

Spelare ut: Carljohan Eriksson (Dundee United), Max Watson (NK Maribor), Pontus Zvar (Nosaby IF), Hampus Holgersson, Jasin Khayat (Klubblös), Joel Nilsson (Hammarby), Kadir Hodzic (BK Häcken)

Matthews art

Varbergs BoIS
Det tuffa andra året i Allsvenskan slutade med att Varbergs BoIS plockade på pricken lika många poäng (37) som året innan och dessutom förbättrade sig ett pinnhål tabellmässigt. Tashreeq Matthews stack ut i positiv riktning i fjol. Han är fortfarande kvar i Varberg och han blir viktig för hallänningarna. Nu återstår det att se om Varbergs BoIS återigen kan samla ihop poängen som krävs för att stanna kvar. Hemma på västkusten är man svårslagna och kommer plocka sina pinnar. Faktum är att ingen annan tränare hade Varberg på nedflyttningsplats inför säsongen. 

– Vänder vinden snabbt och vi har noll poäng efter två omgångar, så kommer folk säga att vi åker ut ändå. Fakta är att vi fortfarande tillhör lag 16, 15, 14 när det kommer till ekonomi och spelarbudget. Vi har fått ett rykte att vara tuffa att möta. Det ska vi bibehålla. Vi ska ta vara 30 poäng först och främst. Resten håller vi innanför väggarna. Vi känner att vi har ett bättre fotbollslag än de senaste två, tre åren. Men det innebär inte att man vinner matcher på förhand, säger Jocke Persson till Varbergs Tidning.

Placering 2021: 10 i Allsvenskan

Tränare: Joakim Persson (sedan 2018)

Spelare in: Oskar Sverrisson (BK Häcken), Fredrik Andersson (Örgryte IS), Ismet Lushaku (AFC Eskilstuna), Joel Sundström (UD San Pedro), Eliton Junior (Red Bull Brasil), Ali Bdeir (BK Olympic), Flamur Dzelili (Oskarshamns AIK), Jaheem Burke (Hammarby TFF)

Spelare ut: Stojan Lukic (Avslutat karriären), Gustav Nordh (Piteå IF), Daniel Krezic (Degerfors IF), Adnan Kojic, Ryan Moon, Dean Solomons, Liam Munther (Klubblös), Nils Bertilsson (Tvååkers IF), Keanin Ayer (Sandefjord), Albert Ejupi (Helsingborgs IF)

Foto: Bildbyrån

[relaterte_artikler/]